• Anotherone

    Första barn i förskolan under föräldraledighet

    Du behöver kontakta någon på din kommun som kan förklara för dig hur det fungerar just där du bor. Det ser olika ut.
    I vår kommun får man ställa sig i kö när som helst. Då anger man startdatum, när man vill att barnet ska börja. Och så ordnar man förskolorna enligt sitt önskemål.
    Ca 3 mån innan får man ett erbjudande om plats och då har man en viss tid på sig att tacka ja eller nej.
    Kommunens skyldighet är att erbjuda EN PLATS. Men det kan vara på andra sidan kommunen om man har otur. Tackar man nej kan man förlora sin plats i kön. Så bäst (här i alla fall) är att tacka ja och sen fortsätta köa till den förskola där man helst vill ha sitt barn. Har man tur så hinner den förskolan ordna plats tills det är dags. I annat fall får man skola in barnet på en annan förskola och sen vara redo att flytta.

    Så blir det tex. om jag vill ha plats under vintern eller våren. Då har förskolorna sällan möjlighet att ta emot nya barn. Det naturliga intaget sker i augusti när sexåringarna slutar och börjar förskoleklass. Då skapas plats för nya barn.
    Därför gjorde vi så med andra barnet att vi sökte till augusti för då "visste" vi att han skulle få plats. Då var han 2 år. Annars hade vi helst sett att han fick börja i mars-april ungefär. Men vi hade ingen lust att skola in honom på ett ställe först och sen någon annanstans. Så vi ändrade vår plan.

    Du bör också prata med din chef. Och fråga om det kan finnas möjlighet till flexibilitet i samband med att du ska skola in ditt barn. Antingen så söker du f-ledigt några veckor extra och så tar ni inskolningen i lugn och ro. Och du tar ut f-penning. I vårt fall så visade det sig att förskolestarten blev väldigt tufft för barnet, jag fick gå ner i arbetstid och vi kortade ner hans tid på förskolan jättemycket första hösten. Som tur är var det ok med min chef (jag hade varnat innan) och så kunde min man byta arbetstider med kollegorna på sitt jobb. Det var lite pusslande men vi fick ihop det till slut.

Svar på tråden Första barn i förskolan under föräldraledighet