• Friger

    Rejält utskälld av chefen

    Anonym (Citron) skrev 2021-02-22 16:52:05 följande:

    Bara gråter nu. Chefen har mailat mig och skrivit att jag inte är välkommen tillbaka. Fast jag har swishat chefen det jag lånade tidigare idag. Lånade av en granne för att betala chefen. Men icke. Finns det inget facket skulle kunna hjälpa mig med? :(


    Chefen skiter i pengarna. Det är förtroendet du sumpade.

    Klart du ska ringa facket. Du vet ju inte om dom kan göra något.

    I sak är du ju inte dömd för något brott (ännu). Har du erkänt i skrift så är det ju lite knepigare. Men säg och skriv inget mer innan du pratat med facket.
  • Friger
    Anonym (Tjuv?) skrev 2021-02-22 17:49:52 följande:
    Du har gjort fel så det är inte så mycket facket kan göra i själva sakfrågan. Däremot kan de hjälpa dig att se till så att allt går rätt till. Om det finns uppsägningstid, innestående lön, intjänad semester etc som ska tas hänsyn till.
    Och jag håller med dem som skrivit att det inte handlar om summan, det handlar om förtroendet.
    Det är inte så säkert... nu är jag ingen jurist men i det här landet är du oskyldig tills du är dömd. För att du ska bli dömd så ska du bli polisanmäld, dom ska utreda ärendet det ska gå till domstol och du ska bli dömd. Lång besvärlig process och det är långt ifrån alla som blir dömda.

    Det finns med andra ord något att förhandla om. Arbetsgivaren slipper det besväret och den osäkerheten genom att köpa ut personen med någon månadslön eller två.

    Vet att moraliskt är det kanske ingen höjdare men i ärlighetens namn har TS redan bränt sina broar och verkar inte vara typen som har en årslön på kontot.
  • Friger
    Anonym (R) skrev 2021-02-22 18:33:22 följande:
    Du menar att TS inte kan få sparken utan att bli polisanmäld först?
    Jo, det kan du.... men chefen måste ha en bra orsak till det för att inte bli skadeståndsskyldig. Eftersom hon inte är dömd så har chefen formellt sett ingen bra orsak ännu.
  • Friger
    Citronsaft skrev 2021-02-22 19:33:24 följande:
    Ja om hennes erkännande inte finna på sms/video/inspelat så kan hon säkert hävda att det aldrig hänt.
    Har varit med om tillfällen när det funnits på film och man har ändå valt att ta en uppgörelse.

    Rättsväsendet är långsamt och inte alltid förutsägbart.

    Därför TS ska ringa facket... dom är duktiga på sådant.
  • Friger
    Citronsaft skrev 2021-02-22 22:16:49 följande:
    Finns det på film och chefen vill ge henne sparken så finns det ingen chans som helst att ta sig ur det.

    Hade skämts ihjäl att ringa facket när det är hon som har gjort fel.
    Ska man leka försvarsadvokat så är det ju så att ett brott består av två delar, en gärning och sedan ett brottsligt uppsåt. Här kan man på goda grunder förneka det sistnämnda. Även om det verkar aningen naivt och rent av lite korkat så verkar ju TS uppriktigt förvånad över reaktionen av sin handling.

    Säger inte att det fungerar. Men vill bara visa att situationen är långt i från hopplös även om TS säkert kan glömma jobbet hon hade. Dvs Ring facket.

    Jo, det är så klart alltid lite pinsamt att bli påkommen med handen i syltburken eller brallorna vid anklarna. Men det är en annan sak.
  • Friger
    Limeblad skrev 2021-02-23 07:49:43 följande:
    Fast det stämmer Inte. Det räcker med uppsåt till den brottsliga handlingen. Det ts gjort skulle mycket väl kunna klassas som ringa förskingring (undandräkt) alternativt olovligt förfogande(dock inte stöld som flera försöker hävda). Hon lånade pengar och kunde inte betala tillbaka omedelbart. Att ha insikt till situationen är tillräckligt. Man måste inte veta att det är brottsligt. Det skulle ju vara sjukt om det räckte med att säga att man inte visste att det var olagligt att slå ihjäl någon för att frias från mord.

    Tror inte facket kan göra mycket. Det är riktigt allvarligt att låna från kassan. Så gör man verkligen inte.
    Nä, så ska man verkligen inte göra. Men så är det gjort. Nu handlar allt om att göra det bästa av läget som det är.

    Ja, i princip kan du frias från mord. Vi dömer inte utvecklingsstörda som begår mord. Vi dömer inte heller barn. Dom anses inte förstå att det är ett brott.

    sv.wikipedia.org/wiki/Upps%C3%A5t
  • Friger
    Drottningen1970 skrev 2021-02-23 15:10:15 följande:
    Hur i hela friden kan man tro att det är ok att låna ur jobbets kassa?? Det är ofattbart korkat.
    Absolut, jag håller med vartenda ord du säger. Men bara det faktum att TS uppriktigt verkar ha trott att det varit okej är nog också TS bästa försvar.

    Medger att det inte är ett starkt försvar. Men jag tillhör gruppen som tycker att man inte ska ge upp bara för att det ser mörkt ut.
  • Friger
    Anonym (Livia) skrev 2021-02-23 16:22:56 följande:
    Visst kan man väl argumentera så, men varför skulle chefen då vilja ha kvar inkompetent personal? Hur ska hen veta att nåt sånt här (eller nåt värre) inte händer i framtiden om TS har så svårt att skilja på rätt och fel, på mitt och ditt?
    Fan eller... finns nog ingen chef som vill ha kvar en tjuv.

    Det hela har bara handlat om att inte titta bakåt utan försöka ordna upp sörjan och göra det bästa av situationen. TS är ju uppenbart fattig som en kyrkråtta. Men TS är med i facket. Folk menar på att det inte finns något facket kan göra. Jag menar på att TS i vart fall ska försöka och kriga lite för sin sak. Kanske få någon månadslön eller två för att sluta frivilligt, löfte om referenser eller vad tusan som helst! Inte bara ge upp och lägga sig ner och dö!
Svar på tråden Rejält utskälld av chefen