Inlägg från: Anonym (Finnen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Finnen)

    Liv med barn in Finland

    Vad vill du veta? Nu har jag ju tyvärr inte erfarenhet av att bo i Sverige, men svarar gärna på frågor om hur det är att bo i Finland. Jag bor med min familj i en tvåspråkig stad i södra Finland.

  • Anonym (Finnen)

    Hmm, vad ska jag berätta som man kanske inte känner till...

    Bidédusch är standard på de flesta toaletter.

    Så gott som alla jag känner har en bastu i sitt hem. Även de flesta våningshus (eller höghus som vi kallar dem) har en gemensam bastu där man bokar bastutider. Man är alltid naken i bastun, även allmänna. Enda undantaget är sådana som är gemensamma för män och kvinnor.

    Av den äldre generationen är det betydligt fler som talar tyska än engelska.

    Vi har i mitt tycke en bra skola. Här varierar det naturligtvis även mellan olika städer, men i den stad jag bor satsas det väldigt mycket på utbildningen. Inom småbarnspedagogiken finns det i min stad tillräckligt med resurser.

    Finländare är inte speciellt pratsamma. Ju mer österut du åker desto mer pratsamma blir människorna.

    Vi har en stor social- och hälsovårdsreform på gång. En privat sjukförsäkring är inte speciellt dyr (vi betalar totalt 1000 euro i året för vår familj på 4 personer, barnen är dyrast, jag billigast). Med privat försäkring har jag alltid fått bra vård. Även universitetscentralsjukhusen håller en mycket hög nivå, men med se lokala hälsovårdscentralerna är det lite si och så.

    De fysiska kraven på brandmän (eller räddare som det egentligen heter) är samma för kvinnor och män. Det innebär att vi inte har många kvinnliga brandmän i Finland.

    Den finska sisun! När orken är slut drar vi det sista med sisu.

    Alla viktiga beslut fattas i bastun.

    Hög arbetsmoral.

    Normal arbetstid är 37,5 h i veckan. Lunchpausen är nästan alltid egentid. Inom det kommunala är arbetstiden 36,25 h i veckan för de som gör kontorsjobb och 38,25 för övriga. Lärare i grundskolan har arbetstid enligt sin undervisningsskyldighet (varierar beroende på vad man undervisar) och jobbar 195 dagar i året. Normal semester är 5 veckor. Ibland kan man få mera semester då man jobbat länge. De som jobbar kommunalt har 6 veckor semester och efter 15 år 7 veckor och 3 dagar. De statligt anställda har också lång semester.

    Ingen karens för sjukdagar och oftast får man vara hemma 3 dagar med sjukt barn med full lön (kollektivavtalet avgör). Vissa kollektivavtal har bastutillägg.

    Till påsk äter vi memma! Och barnen klär ut sig till påskhäxor.

    Finnar är väldigt förtjusta i salmiak.

    Nu kommer jag inte på mera för tillfället .

  • Anonym (Finnen)

    Jag skulle säga att våra skolor fortsättningsvis håller hög standard, men det är klart det inte är lika som på 90-talet då jag själv gick i grundskola. Största skillnaden är att barn och unga idag har betydligt större medvetenhet om sina rättigheter och vad lärare får och inte får göra. Det förs dock en diskussion i samhället om att disciplinen i skolorna måste fås tillbaka (vissa förbättringar har redan gjorts i lagstiftningen). I den skola mina barn går i har eleverna väldigt stor respekt för sina lärare och rektorn.

    Det finns språkbadsdagis och -skolor. Där lär sig eleverna både finska och svenska. Dock är det sist och slutligen ganska få städer som har detta. Tvåspråkiga daghem och även grupper är dock vanligare.

    Bastutillägg är en kvarleva som finns kvar i vissa kollektivavtal. Man fick det om man jobbade på lördag för att man då inte hade möjlighet att gå i lördagsbastu. Idag är det väl att se som lördagstillägg, men det heter fortfarande bastutillägg.

    Vi bor i Pargas.

Svar på tråden Liv med barn in Finland