• Dr Börje

    Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med

    Har du börjat reta dig på något ord som plötsligt blir "modernt" att använda i en massa sammanhang och plötsligt ersätter ett tidigare använt ord.

    Jag retar mig på att alla skall försöka peta in ordet "narrativ" i alla jävla sammanhang. Det här ordet dök upp och började smutsa ner texter och dialoger för 3-4 år sedan. Jäkligt irriterande. Vad retar du dig på?

  • Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med
  • Anonym (Bree)
    Anonym (Märta) skrev 2021-03-25 11:15:44 följande:

    Jag stör mig inte så mycket på om folk använder vissa ord eller uttryck så länge ordet används korrekt. Något jag däremot stör mig på är när folk ska dra till med ord som dom inte har koll på och använder helt fel. Senast igår bad en person mig att sluta negligera hen och jag vet inte alls vad personen egentligen ville ha sagt för negligera var det inte jag gjorde. 

    "Sluta negligera mig!" 

    "Negligera?"

    "Ja, ska jag förklara ordet för dig?!" 

    "Ja, snälla, gör det". 

    "Tystnad och byte av samtalsämne..."


    Åh vad jag håller med!

    Frågade en kollega om ett specifikt dokument fortfarande var gällande och fick då svaret "Nja det känns ganska arbiträrt". Jahopp...

    Samma person gillar att svänga sig med stora ord som hen inte har koll på i viktigare sammanhang än så vilket gör att man aldrig riktigt får någon vettiga svar. Klart störigt.
  • Anonym (*)
    Anonym (Jaaaaaaaaaaa) skrev 2021-03-25 12:24:00 följande:

    Ja det är förstås sant. Haha, har svårt för det där också. Men det beror nog på att jag alltid haft sociala medier för min konst, främst. Och då är det ju en annan sak eftersom likes då kan betyda att en potentiell köpare ser mina grejer.


    Ja, då är det ju något helt annat och fullt förståeligt.
  • city cat
    sextiotalist skrev 2021-03-25 06:14:11 följande:
    Jag har också svårt för att man ersätter etablerade, väl fungerande svenska ord med engelska. Ett annat jag mött på här är staying at home wife.

    Men urk!


    Vad är det för fel på ordet "hemmafru"? 


    Det beskriver ju ändå samma företeelse. 


    #allavi
  • Phalaenopsis
    city cat skrev 2021-03-25 19:24:32 följande:

    Men urk!

    Vad är det för fel på ordet "hemmafru"? 

    Det beskriver ju ändå samma företeelse. 


    Ja, och vill man ha mer status så borde ?husmor? duga. Det var det ordet som hemmafru ersatte för att sänka statusen på husmodern/hemmafrun när kvinnorna skulle ut på arbetsmarknaden.
  • Phalaenopsis
    Lönnsirap skrev 2021-03-25 09:07:52 följande:

    Stör mig också på nya begrepp som inte förklaras överhuvudtaget, utan där man "förväntas" fatta att exempelvis r/t är en förkortning för "relaterat till".

    Hen störde jag mig på i några veckor eftersom det verkligen är en svår del av språket att förnya. Men i efterhand tycker jag att det är ett genialiskt ord. Det fyllde verkligen ett tomrum.

    Precis som sambo gjorde.

    Så sammanfattningsvis stör jag mig på att det saknas ord för vissa saker och att en del människor envisas med att använda ett internt språk även i kommunikation med folk som inte har koll på specifika uttryck.


    Jag har inget emot ?relaterat till?, så länge man använder förkortningen enligt etablerat mönster, dvs ?r.t.?. Snedstrecket har inget där att göra.

    Tycker också att hen, rätt använt, är mycket funktionellt. Men efter allt propagerande för att det ska hjälpa till att sudda ut könsgränser (alldeles för stora förväntningar på ett ord) så har många tyvärr förknippat det med extremvänsterfeminism och tycker illa om det av principskäl.

    Det där med att använda fackspråk med utomstående tror jag snarare är tvärtom. Det krävs koncentration för att tänka på vilka bekväma uttryck som gemene man inte känner till. Slappnar man av för mycket slinker både det ena och det andra förbi.
  • Anonym (Mi)

    Ang "hen" så tycker jag att det är helt ok i de fall man INTE VET könet. Alternativet hade varit han/hon eller h*n.

    Då passar hen bra!

    Men vet man könet och ändå säger hen, då blir det bara skumt..

  • Anonym (den)
    sextiotalist skrev 2021-03-24 11:44:29 följande:
    Fast det vet man ju ;). En bilförare är alltid han, oavsett kön, en dator är också en han, en båt är en hon.
    Det finns också kvinnor idag som kör bil ungefär häften av förarna. Jag som kvinna vill inte vara en han när jag är en hon då vill jag hellre vara en den.
  • Anonym (den)
    sextiotalist skrev 2021-03-24 11:44:29 följande:
    Fast det vet man ju ;). En bilförare är alltid han, oavsett kön, en dator är också en han, en båt är en hon.
    Det finns också kvinnor idag som kör bil ungefär häften av förarna. Jag som kvinna vill inte vara en han när jag kör bil jag är en hon då vill jag hellre vara en den som inte bestämmer kön.
  • sextiotalist
    Anonym (den) skrev 2021-03-26 10:40:12 följande:
    Det finns också kvinnor idag som kör bil ungefär häften av förarna. Jag som kvinna vill inte vara en han när jag är en hon då vill jag hellre vara en den.
    jag skrev det med en smiley efteråt
  • Anonym (Jupp)

    Håller med så många här.

    Källa på det, har verkligen blivit uttjatat och används som försvar när personen i fråga inte kan bevisa sin egna ståndpunkt eller bara vill få folk att tvivla på den andra personens kunskaper.

    Kränkt, är ett ord jag kan störa mig på att det används så flitigt. Väldigt många som blir kränkta nu, jag kan inte minnas att nån kände sig kränkt för 15-20 år sedan, då blev man snarare stött eller förolämpad.

Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med