• Anonym (JenniH)

    Matkostnader

    Min 16 åring har tillfälligt familjehem, men inte via soc. Utan en överenskommelse mellan familj, stödfamilj, soc och 16 åring. Nu vill ju stödfamilj ha matpengar, givetvis, men de kräver 80:-/dag. Enligt måttabeller. Vi anser att detta låter orimligt och att om de nu bryr sig så mycket, varför hålla på med ytterligheter? Hon äter ju dessutom lunch i skolan. Plus att det är dom som ju bestämt med vårt barn att hen kan vara där. Utan att höra med oss först. Så vad gör man. Hon mår jättedåligt så hon vill bara hemifrån och stöter bort allt och alla. Soc anmäler oss genom kompisar och skola osv. Inget kul för vi blir ju oroliga för hennes mående. Men stör oss nu på att några som dessutom inte främjar relationer till oss, även bestämt att de är bryende och så plötsligt ska ha pengar. Istället för att vi bryr oss vi kör nåt symboliskt, några hundra i veckan liksom.

    Så hur mycket matpengar är rimligt?

  • Svar på tråden Matkostnader
  • Anonym (X)
    Anonym (JenniH) skrev 2021-03-29 16:21:24 följande:
    LSS betalar det. Hon är inom LSs.
    Varför är hon det?
  • Anonym (JenniH)
    Citronsaft skrev 2021-03-30 16:16:11 följande:

    Oj oj oj... Här har vi en förälder utan instinkt. Om du var så fantastiskt och felfri som du påstår så hade du för det först inte blivit anmäld flera gånger för det andra hade ditt barn inte längtat bort och hellre velat bo i en annan familj.

    Du verkar inte heller förstå att detta är till ditt barns bästa. Hon har själv valt det för att hon mår bättre av det - en 16 åring är gammal nog själv att känna sånt. Och då sitter DU och tänker på pengar.. "hon äter minnsan inte så mycket" eller "hon äter ju lunch i skolan" otroligt osmakliga kommentarer.

    Ditt barn har hittat ett hem hon mår bra i. Stötta henne då! Och barn KOSTAR. Du ifrågasätter att dom ska ha pengarna.. Men frågan är varför DU ska ha dom? T ex underhåll när ditt barn inte bor med dig?

    Att det inte ska ske "svart på vitt" är jag helt med på noterna och att ni skriver avtal om det men allt annat är du bara ute och cyklar. Fråga dig istället vad DU kan göra bättre och hur du kan vara en bättre förälder än att fokusera på hur mycket ditt barn äter....


    Vad kul att du är så insatt i vårt liv, vår situation. Njae, lite väl långsökta skott. Ett underhåll, för din info, är inte enkom till utgifter för barnet rakt upp och ner. Utan till en viss gemensam levnadskostnad. Du kanske behöver en xtra stor bil, en större lägenhet, större elförbrukning, speciell teknik i hemmet, tlf abonnemang, barn försäkring, barnomsorg, hudvård, hårvård, xtra stolar i trädgården, bensin till bilen med all xtra åkning etc etc osv!...... Så du förstår att de där bidragen är inget du blir rik på för de täcker inte särskilt långt kring barnet. För vi har inte ens börjat prata om skor och kläder, numera märkeskläder, gymnastik kläder, sängkläder, attribut, fickpengar, abonnemang på olika streaming appar, smink, specialkost osv. Så du vet nog egentligen inte riktigt vad du spottar ur dig, och det är okej, brister rår man inte för. Så bra då att man kan få förklarat för sig och bli lite klokare, det är aldrig fel. Man kanske ska ta och hejda sig ibland innan man låter fingrarna spreta vilt på tangentbordet. Man behöver begrunda sina svar och inse vad det är man skriver. Insikt helt enkelt.

    Så hennes syskon, var är anmälningar kring dom då? Du som är så insatt i oss. Berätta gärna hur du tror hennes syskon mår, borde vi meddela soc nåt särskilt?

    Men tur nog, så handlar inte inlägget om det, utan om matpengar. Så du får anteckna dina svar och skicka mig dom med snigelposten. Så kan jag läsa i lugn och ro och begrunda mina nästa svar.

    En bra påsk på dig!
  • Anonym (Frågande)

    Är hon placerad via Socialtjänsten?Isåfall ska de stå för alla kostnader.

    MVH Soctant

  • Anonym (JenniH)
    Anonym (Frågande) skrev 2021-03-30 21:51:10 följande:

    Är hon placerad via Socialtjänsten?Isåfall ska de stå för alla kostnader.

    MVH Soctant


    Nej, hon är där på frivillig basis i samarbete med soc.
  • Anonym (JenniH)
    Anonym (Frågande) skrev 2021-03-30 21:51:10 följande:

    Är hon placerad via Socialtjänsten?Isåfall ska de stå för alla kostnader.

    MVH Soctant


    Hursa om inte du vet då, hur mycket?
  • Anonym (Frågande)
    Anonym (JenniH) skrev 2021-03-30 21:55:00 följande:

    Hursa om inte du vet då, hur mycket?


    Ja är hon familjehemsplacerad är det väl omkring 1500:- eller mer per dag, det är för mat, kläder, uppehälle, hygienartiklar, deras arbete osv. Är det en längre placering ska studiebidraget gå direkt till dottern och ev. underhållsstöd ska gå via soc till familjen.
  • Anonym (Rizi)

    Mår ditt barn bättre hos den andra familjen?

    Du är orolig att hon inte längtar hem om de är för snälla mot henne, men det kanske är precis det hon behöver en liten stund, att få komma bort?

    Något gör ju att hon inte trivs hemma, vet ni vad? Går det jobba med det?

    Hon kanske behöver vara i fred i 2 månader, bara känna att hon är på en säker plats och sedan utifrån det kanske ni kan mötas och jobba framåt.

    Känns lite i ditt inlägg att du känner: "skull er själva om ni vill hjälpa min dotter". Och om det nu är så, att de kan hjälpa din dotter, men du kan det inte, är det inte bättre att uppmuntra deras hjälp FÖR DIN DOTTERS SKULL?

    2000 i månaden för att ta hand om någon annans barn är inte att suga ut pengar... Är inte din dotters välmående värt 2000?

    Och som sagt, det behöver inte vara för evigt, kanske bara några få månader så att dottern hittar styrka igen...

  • Bestemor

    Jag förstår inte att folk i tråden påstår att 2 500 kr kostar maten för en tonåring.

    I hur mycket trådar som helst, så skriver folk om sina matkostnader.

    Många har skrivit att de lägger ungefär 5 000 kronor i månaden och då är det 2 vuxna (pappa och mamma) och 2 barn, lite olika åldrar.

    Väldigt ofta lever familjer på mindre än det. Så det går ju inte alls ihop om en 16 åring plötsligt äter för hälften av vad en vanlig barnfamilj äter och då ingår en man i deras matkonto.

    Skulle man räkna snällt, även mindre barn äter ju mat, så skulle det ju kosta minst 7 000 kronor i månaden för en familj med 2 barn.

  • Törstiga tuppen

    7000 är ingen hög matkostnader för en familj anser jag. Vi lägger mellan 8-9 + restaurangbesök. Nu gissar jag att tonåringen inte heller köper eget toapapper så då kan vi lägga på lite till. 

Svar på tråden Matkostnader