• Thu 1 Apr 2021 21:48
    2045 visningar
    20 svar
    20
    2045

    Vad lägger ni på kläder ?

    Hej jag satt och gick igenom barnens kläder idag och insåg att jag lagt ut mycket pengar på ca 1 år, närmare 10000:-, är det normalt på 2 barn ?, jag tänkte på vad som var viktigt, är det viktigt med 100 % ull, är det verkligen nödvändigt för mig att köpa kläder gjort utav bambu, ? Vad är viktigast för er när ni köper kläder till era barn? Köper ni även märkeskläder till förskolan ? Är det bara jag som känner att allt måste vara nytt och ha ett visst märke ? Jag känner mig pressad av människor runt mig.

  • Svar på tråden Vad lägger ni på kläder ?
  • Thu 1 Apr 2021 21:54
    #1

    Väldigt mycket mindre än så. 2 småbarn, köper nästan allt på loppis. De växer fort ur allt, skitar ner sig direkt, varför köpa dyrt då? Tänker aldrig nånsin på vilka märken jag köper. Kan i princip inga heller förutom Newbie till bebisar.

  • Thu 1 Apr 2021 22:00
    #2

    Nej men det är ju sjukt hur jag hållit på.. jag menar hur är det möjligt att bli så här fåfäng lixom .

  • Thu 1 Apr 2021 22:06
    #3

    I förskolan var det enbart funktion och bekvämlighet som gällde. Mjuka och lekbara kläder. Nästan allt var secondhand. Helt och rent var ledordet.

    Nån enstaka gång kunde dom få ha på sig nya och fina kläder i förskolan, om det var nån särskild dag. Typ deras födelsedag, avslutningen, Lucia eller liknande.

    På så sätt behövde jag aldrig nojja över färg på kläderna, revor i overallen eller liknande. Bara kasta med gott samvete och behöver inte gå bananas över ytterkläder som inte tålde torkskåp etc, bara hänga in och torka.

    Dyrare kläder som märkeskläder etc kunde dom få ha privat hemma när jag själv kunde styra lek och aktiviteter.

    Vartefter barnen har vuxit upp så har det blivit mer av deras egna tycke och smak som styr inköp. Yngsta sonen är extremt petig med vilka strumpor han bär och bara en viss sort från Ica Maxi duger.

    Nu är yngsta 13 år och ensam kvar hemma och jag lägger kanske 2000 kr om året. Han vill mest ha enfärgade mysbyxor och matchar med mönstrade T-shirts från Dressmann och svarta hoodies.

  • Kodia
    Thu 1 Apr 2021 22:09
    #4

    Jag lade inte alls så stora summor på mina barns kläder. Jag köpte väldigt mycket på loppis/bytardagar, och sålde det de växt ur. 
    Märken spelade ingen större roll, förutom att jag föredrog vissa märken på funktionsytterkläder och skor (goretex, Kavat, osv)

  • Thu 1 Apr 2021 22:28
    #5

    Har två barn, tvillingkillar på 7 år. Lägger nog också

    10 000kr/år på kläder och skor. Oftast handlar jag på Lindex och HM, men kan ibland köpa enstaka plagg från Mini Rodini pga väldigt bra kvalité på plaggen. Jag har inte dåligt samvete och tycker inte heller att du ska ha det. Det är så mycket man ska skämmas över hela tiden så nu tycker jag det är dags att sluta med det.

  • Thu 1 Apr 2021 22:41
    #6

    På tok för mycket! Har en son på 7 och en på 4.

    Köper det mesta nytt men försöker handla off season med bra reapriset oftast 50%. Samt är en väldigt friluftsintreserad familj som är ute året runt, barnen har gått på ur och skur fsk.

    Har inte räknat exakt men en höftning är nog minst 20000/ år men då är skor inräknade.

    Köper bra hållbara kläder som går i arv från storebror till lillebror och som vi oftast kan sälja för en liten peng efter ändå.

    Populära märken hos barnen är isbjörn aclima houdini hestra salomon ossosami

  • Gameof­throne­s
    Thu 1 Apr 2021 23:17
    #7

    Till barnen lägger jag nog ut 2.000-3.000kr kanske? Kan vara mkt mindre än så. Vill dem ha ngt extra utöver det så får dem köpa. Men jag ser till att barnen ärver av varandra, köper på loppis, secondhand, sen har dem kusiner som mina barn får utav. Det gäller alla här i vår familj.

    Till Min make köper jag nga ggr om året undekläder linnen till skjorta, kallingar, strumpor lite mindre köp. Han sliter inte på kläder han har fina kläder från träningskläder - vardagligt - kostym.

    Till mig Samna här köper mest underkläder. Har redan kläder (köper när det börjar bli slitet eller lagar tills det inte går längre. Från secondhand /loppis/ butik. Runt 500-10.000kr. Beroende på var jag köper nånstanns. Vad jag köper. Från H&M, Newyorker, - Ralph Lauren, Versace, Karl Lagerfeld mfl.

  • Fri 2 Apr 2021 00:23
    #8

    Om du har 2 barn och handlar för 10000 kr tillsammans låter inte det som en astronomisk summa, ifall du köper allting nytt. Bara overall och vinterskor går väl på minst 2000 kr per barn, och ett skalställ plus fleece och bra stövlar ungefär lika mycket.

    Jag vet faktiskt inte vad jag lägger per år, men jag gissar på runt 3000 kr för ett barn i förskoleåldern. Vanligtvis köper jag så mycket det går begagnat. Det är en hobby för mig att leta bästa kvalitet till bästa pris. Det blir mycket "märkeskläder" tex PoP, Reima, olika danska klädmärken etc, helt enkelt för att de är av bra kvalitet och "överlever" till andrahandsmarknaden. Det känns ganska bra när man kommer hem med en hel vintergarderob för samma peng som en overall till fullpris kostar. Samtidigt förstår jag fullkomligt att inte alla ids eller tycker det är kul att jaga begagnat. Det krävs tid, planering och ett visst mått av flax. Givetvis är det mycket enklare att gå in i en butik i maj och köpa 3 par shorts i lagom storlek till sommaren, än att börja leta ett år eller mer i förväg.

    Det här året däremot har alla bytesmarknader blivit inställda, och loppisarna har haft stängt i perioder. Då blir det INTE märkeskläder, utan HM, Lindex och sportaffärernas reor. Det blir också färre plagg, men det är nog egentligen bra. Jag köper ofta lite för mycket för att gardera mig när jag handlar begagnat.

    Vi bor i ett villaområde där det är mycket akademiker, men åt det bohemiska hållet, så det är ingen direkt märkespress. Men man märker såklart att barnen har bra kläder efter säsong och väder. Inte som där mitt syskon bodde tidigare, där de inte kunde ta ut förskolebarnen vissa dagar för att alla inte hade regnkläder...

  • Fri 2 Apr 2021 00:36
    #9

    Vet inte vad vi lägger, men skulle tippa på runt 25 000 per år. Har tre barn tätt, alla har nu samma storlek så ärva kan de inte heller. Köper mest pop, molo och mini rodini. Ibland köper vi märkeskläder som Ralph lauren eller gant, men inte jätteofta.


    Benjamin 24/12-2017 Zakaria och Adam 9/3-2019
  • Fri 2 Apr 2021 00:40
    #10
    Gurkan25 skrev 2021-04-02 00:36:24 följande:

    Vet inte vad vi lägger, men skulle tippa på runt 25 000 per år. Har tre barn tätt, alla har nu samma storlek så ärva kan de inte heller. Köper mest pop, molo och mini rodini. Ibland köper vi märkeskläder som Ralph lauren eller gant, men inte jätteofta.


    Oj! Blev en nolla för mycket, menade 2500 kr per barn och år. Köper mycket begagnade barnkläder på tradera/Facebook.
    Benjamin 24/12-2017 Zakaria och Adam 9/3-2019
  • Fri 2 Apr 2021 01:49
    #11

    Här känns det som att man ska bräcka varandra hela tiden, jag har bestämt mig för att börja gå mot strömmen och köpa billig men bra, det här är verkligen intressant ämne att prata om, .. jag tänker skänka de kläder jag rensade till en familj här i byn som haft det tuft, så jag vet att dom kommer uppskattas.

  • Fri 2 Apr 2021 06:24
    #12

    Jag har ingen riktig koll, men jag lägger nog mer än så. Viktigast för mig är bra ytterkläder och skor som tål väder och vind så där får det kosta. Jag köper t ex alltid Vikings vinterkängor eftersom jag tycker att de är bäst. Inomhuskläder köper jag HM tills barnen når en ålder där de bryr sig. Högstadiebarnet vill gärna ha märkeskläder, men har ingen stor garderob.

    Vi bor i centrala Malmö och jag upplever inte att det är någon hets här, eller så är mina tre söner bara omedvetna om den ????

  • Fri 2 Apr 2021 21:23
    #13

    Till sonen på fsk köper jag alltid kläder av bra kvalitet och framförallt ytterkläderna nya, just för att de inte ska vara slitna och klara av kyla/regn osv bra.

    Köper Isbjörns skalkläder och vinteroverall, ibland polarn o pyrets. Har köpt nästa års vinteroverall nu på rean till halva priset. Alltid goretexhandskar och goretex i vinterskorna. Ullstrumpor och ullunderställ på vintern. Vindtät balaklava i ull. Tunna tumvantar till våren också i ull.

    Annars mjuka sköna bekväma kläder. Alltid Lindex mjukisbyxor dels för att kvaliten är bra i förhållande till priset men också för att de är reglerbara i midjan.

    Köper märkeskläder som pop, Villervalla, Molo etc när det är på rea. Brukar slänga kläderna när de är fläckiga. Har inga särskilda förskolekläder men byter alltid om när pojken kommer hem.

    Har faktiskt inte räknar ut vad kläderna kostar. Bara ullstrumporna kostade 600kr (9 par), sen fingervantarna i ull 3 par 300kr. Så köper säkert för ganska mycket men det är framförallt vinterkläderna som kostar.

    Har 2 större tjejer i tonåren och dom handlar kanske kläder för 3-400 i månaden, (var) om man slår ut det på ett genomsnitt över året.

  • Sat 3 Apr 2021 00:28
    #14
    Lillafamd skrev 2021-04-02 01:49:31 följande:

    Här känns det som att man ska bräcka varandra hela tiden, jag har bestämt mig för att börja gå mot strömmen och köpa billig men bra, det här är verkligen intressant ämne att prata om, .. jag tänker skänka de kläder jag rensade till en familj här i byn som haft det tuft, så jag vet att dom kommer uppskattas.


    Bara en tanke.. Att bräcka varandra kan ibland vara så enkelt som att de flesta är orolig över vad alla andra ska tycka och så skapas nån slags trend bland mammorna som känner sig tvingad att hela tiden vara den där bra föräldern som köper nytt och modernt och inte behöva bli den som pekas ut. Jag lovar att det finns flera föräldrar som undrar varför man köper ullsockor för 300 kr paret till sin 2-åring..
  • Sat 3 Apr 2021 06:19
    #15
    Fjäril kär skrev 2021-04-03 00:28:21 följande:

    Bara en tanke.. Att bräcka varandra kan ibland vara så enkelt som att de flesta är orolig över vad alla andra ska tycka och så skapas nån slags trend bland mammorna som känner sig tvingad att hela tiden vara den där bra föräldern som köper nytt och modernt och inte behöva bli den som pekas ut. Jag lovar att det finns flera föräldrar som undrar varför man köper ullsockor för 300 kr paret till sin 2-åring..


    Nu brukar barnens strumpor inte vara så dyra. Men alltid i ull. Testa vintertälta med familjen och ha en 2 åring som är blöt o kall om fötterna med bommulstrumpor. Eller en som är blöt men varm i ullstrumpor. Lovar att där och då hade strumporna fått kosta 300.

    Det jag försöker säga är att det inte behöver handla om att bräcka varandra utan helt enkelt om funktion och behov.
  • Sat 3 Apr 2021 12:51
    #16
    Michael 310 skrev 2021-04-03 06:19:15 följande:

    Nu brukar barnens strumpor inte vara så dyra. Men alltid i ull. Testa vintertälta med familjen och ha en 2 åring som är blöt o kall om fötterna med bommulstrumpor. Eller en som är blöt men varm i ullstrumpor. Lovar att där och då hade strumporna fått kosta 300.

    Det jag försöker säga är att det inte behöver handla om att bräcka varandra utan helt enkelt om funktion och behov.


    Håller med. Särskilt på förskolan där ingen kollar om dom är blöta och kalla på samma sätt som man själv gör hemma.
  • Gameof­throne­s
    Sat 3 Apr 2021 20:28
    #17
    Fliselisan skrev 2021-04-03 12:51:27 följande:

    Håller med. Särskilt på förskolan där ingen kollar om dom är blöta och kalla på samma sätt som man själv gör hemma.


    Där håller jag med fsk är inte bra på hålla på reda på barnens grejer.

    Själv när barnen gick på dagis va det billiga kläder som gällde bra skor och ytterkläder va mer i kvalité.
  • Sat 3 Apr 2021 20:40
    #18

    Vi ärver barnkläder så vi har extremt låg kostnad som så klart inte går att jämföra. Men uppenbarligen känner vi inte att allt måste vara nytt och bryr oss inte öht om märken. Hade vi inte ärvt hade vi nog försökt köpa begagnat så långt som möjligt.

  • Tue 6 Apr 2021 11:41
    #19

    Lägger nog 15 000 på 2 barn 11 och 14 år.

    Köper nytt och ofta vill de ha märkes kläder.

    Det går nog 4 par skor/barn + stövlar bara dwt ligger nog på 5000 /år.

  • Tue 6 Apr 2021 12:48
    #20

    Jag lägger inte mycket på kläder alls. Jag köper inga märkeskläder, för jag ser ingen anledning till det - det är ju inte så att dem på något sätt är bättre än "vanliga" kläder, bara dyrare. Oftas köper jag kläder begagnad eller under salu och dessutom alltid 2-3 storleker större än barnet behöver just nu. Man kan ju kavlar upp ärmarna och byxben. Även kläder jag köpte till småbarn passar i rund 2 år på detta sättet. Overaller passar två säsonger - sista overallen var från H&M (fast begagnad) och höll värmen inne och blötan ute utmärkt.


    Jag har ingen aning hur mycket jag lägger på kläder per år, men det är nog max. 1000SEK, inkl. skor.

Svar på tråden Vad lägger ni på kläder ?