Forum Hälsa: Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Har Sverige nordens sämsta allmänläkare?

  Mån 5 apr 07:29 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Mån 5 apr 07:29
  På vårcentraler har jag stött på dom vidrigaste läkarna som finns då jag varit akut sjuk.
  En som trodde jag had fel på levern då jag hade urinvägsinfektion.
  En annan läkare tyckte mitt blodtryck var normalt då det tidvis bara var det.
  Annars väldigt hög med en svår sjukdomskänsla.

  Men han räknade bort då det var skyhögt. vill e inte ge blodtrycks medicin så det slutade på akuten med högt blodtryck och upp på hjärtavdelningen.
  Samma läkare vill en inte kolla om jag hade halsfluss ens.
  -kolla med en pinne då?
  -för dyrt.
  Åkte till en annan vårdcentral svårt sjuk som sade bingo röd sticka så du får antibiotika.
  Då jag plötligt fick svullet knä så trodde en annan allmänläkare att jag hade blodpropp i benet men det var en infektion i knät vidare det sig sedan 
  Jag kände ju mig så jävla sjuk och det gick bort med en antibiotika kur.

  Undrar om vi allmänt sett har dåliga allmänläkare eller bara jag som haft otur?
  Vi har ju en viss struphuvudläkare och andra tvivelaktiga läkare in om specialitet men det är en annan fråga!
  Är vi för toleranta mot läkares dåliga attityd till patienter?
  Samt allmänna kunskaper eller är det samma i alla nordiska länderna?
 • Mån 5 apr 07:55 #1

  Nej, Sverige har inte de sämste allmänlälarna. Du kan dels haft otur med att gå på en"sämre vårdcebtral" där läkarna byter oftare alt att de har mycket hyrläkare. Sen beror det ju på vad man förväntar sig att de ska göra. En läkare kan ju inte direkt koppla in en sladd och se vad vi lider av. De måste gå på symtom och blodprover. Dvs i exemplet med ditt svullna knä. Ja det visade sig vara en infektion i knät men samma symtom tyder också på en blodpropp i knät. Där proppen är flera gånger värre än en infektion. Innan de då vet vad det är måste det ju hela tiden misstänka det mest allvarliga och utreda/ta prover för att se så att det inte är en propp i knät. Vilket det som tur inte var och det visade sig vara en infektion. Hade det varit tvärt om att han på en gång hade sagt att det vanligaste är infektion i knät så vi antar att det är det utan att utreda om det är en propp först. Sen när den proppen släpper och sätter sig i lungorna istället,hade det varit flera gånger värre än att han misstänkte det.

  Många symtom är symtom på många olika sjukdomar den ena värre än den andra. Då måste det ju alltid utgå från det värsta och utesluta det/undersöka och se att det är det mindre allvarliga.

 • Mån 5 apr 08:06 #2

  Jag vet inte om Sveriges läkare är dåliga, men Sveriges vårdsystem generellt är ganska dålig jamfört med andra europäiska länder.

 • Mån 5 apr 08:26 #3

  Jag undrar mest varför man alltid bara får träffa at-läkare. Det slutar ju ändå alltid med att de ska kolla med en mer erfaren kollega. Och sen blir det fel ändå. Var finns de erfarna läkarna? Vi är trötta på felremitteringar, missar i administrationen, felaktiga diagnoser mm. När jag räknar på det har det blivit något fel majoriteten av gångerna vi varit hos (at)läkare senaste tio åren. Inget allvarligt har hänt mer än att vi har blivit tvugna att ta ledigt från jobb och skola i onödan för att de ska kunna rätta till sina misstag. Men det är väldigt irriterande.

  Nu för andra gången har vi tex fått beskedet att, oj då, specialisten vi remitterade till tyckte visst att hälsocentralen skulle ta provet (vilket var vad vi själva föreslog vid hc-besöket), så ni får komma hit IGEN. Barn och förälder ska återigen ta ledigt och under pågående pandemi åka in till stan. Så tröttsamt!

  Jag har skickats till specialistläkare som det första hon säger när jag med smärtor lyckats ta mig dit är att hon inte får behandla mig för det är helt fel instans och hon förstår inte varför hc skickat mig till henne. Bara att linka hem igen. Och varje besök kostar pengar.

  Jag vill träffa en erfaren läkare någon gång, men det har jag bara fått när vi behövt besöka jourläkarcentralen eller akuten.

 • Mån 5 apr 08:30 #4

  Att läkarna inte kan diagnosticera rätt direkt tycker jag är en annan sak. De måste prova sig fram. De är människor och inte orakel. Det är allt runt omkring som blir fel som gör mig tokig. När vi skickas till fel ställe, provsvar som kommer till mig lååångt efter att labbet gett besked mm. Och att vi av någon anledning alltid skickas till nybörjarna.

 • Mån 5 apr 13:02 #5
  farman skrev 2021-04-05 07:29:49 följande:

  Då jag plötligt fick svullet knä så trodde en annan allmänläkare att jag hade blodpropp i benet men det var en infektion i knät vidare det sig sedan Jag kände ju mig så jävla sjuk och det gick bort med en antibiotika kur.Undrar om vi allmänt sett har dåliga allmänläkare eller bara jag som haft otur?


  Som kontrast vet jag en ung person som dog av blodproppar. Det började med ont i knät. Så var istället tacksam för att de försökte rädda ditt liv.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll