Inlägg från: fjanten |Visa alla inlägg
  • fjanten

    Oetiskt med äggdonation

    Jag tycker det är bra att vi i alla fall försöker ge barnen rätten att få reda på sitt genetiska ursprung via lagstiftning! Skulle f.ö. ALDRIG donera ägg, hade också hellre ställt upp som surrogat i så fall (men det vill jag inte heller - men ALDRIG att jag skulle "ge upp mitt barn").

  • fjanten
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 21:12:45 följande:

    Om du växte upp och du var mycket mörk och dina föräldrar är ljusa, eller tvärtom och du hade frågat: varför liknar jag inte mamma på vissa sätt? Varför är jag så mörk men ni så ljusa? Eller tvärtom. Och de svarar: det är inte viktigt. Vi uppfostrar dig.

    Jaha men var kommer jag ifrån?

    Från oss!

    Det är ju att ljuga. Om så inte är fallet.


    Fast det är ju i ett sånt läge man får hoppas att föräldrarna förklarar det här med spermier och ägg, och att barnet kom till genom donerat ägg/spermie/embryo.
  • fjanten
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 21:50:37 följande:

    Tror och hoppas gör man i kyrkan. Barn har rätt att känna till sitt ursprung lite mer ingående än så.


    Man anpassar väl det efter barnets ålder. Steg 1 är att förklara hur barn blir till, sedan gå inpå hur just detta barn kom till. Barnen har ju rätt att få veta sitt genetiska ursprung vid svensk donation idag, men det stoppar ju inte föräldrar från att eventuellt hålla tyst - tyvärr.
  • fjanten
    Anonym (Läs på) skrev 2021-04-09 12:57:56 följande:

    Varför tror du att man behöver hjälp av ÄD egentligen? Tror du att all infertilitet som avhjälps med ÄD beror på att ägg är befruktningsodugliga?

    Har du tankar kring kvinnor som genomgått cellgifts- och/eller strålbehandling och därför förlorat sina förhoppningsvis befruktningsdugliga ägg?


    Fast är man emot äggdonation är man ju emot konceptet att bära och föda någon annans genetiska barn och sedan kalla sig dennes mamma - oavsett varför den som har dåliga ägg/saknar ägg gör det.
  • fjanten
    Anonym (Läs på) skrev 2021-04-09 13:09:26 följande:

    Ja jag vet, men TS verkar insnöad på att äggen är inte befruktningsdugliga och därför ska man inte ha barn. Skulle vara intressant att se om TS har en väl underbyggd idé eller om det bara är en stundens upprörelse pga missuppfattningar och okunskap. Hittills har det varit uppförsbacke, TS och flera andra verkar inte veta hur man argumenterar på ett konstruktivt sätt.


    Ja, det är ju det som är grejen. Kan en kvinna inte få barn med sina ägg, då kan hon inte det. Oavsett anledning. Det blir inte mer rätt att då skaffa någon annans genetiska barn, oavsett varför inte kvinnan kan skaffa egna...
  • fjanten

    Nu verkar båda sidor ha fått säga sitt, och jag skulle ändå säga att det finns bra och sämre argument från båda håll. Jag tycker debatten är intressant! Det är därför jag skriver denna 'kommentar' nu.

    Det går inte rakt av att jämföra med transrasial adoption, som f.ö. börjat begränsas (- bra!), men för BARNETS del kan jag ändå se vissa liknande svårigheter. Jag har FULL förståelse för viljan att få barn, men jag kan ändå inte sätta det FÖRE barns välmående. Det fina med donation är att den som donerar vill hjälpa, och de som sedan skapar detta barn av donerade könsceller vill ju verkligen ha barn. Det är ju det som till viss del är skillnaden mot adoption - barnet har kommit ur "positivitet" från alla håll.

    Problemet är att, trots allas goda vilja och önskan och så vidare, så spelar genetik roll för många. Där vet man inte riktigt hur alla dessa donatorbarn kommer känna när (om...) de får reda på hur allt ligger till. I den bästa av världar kommer alla dessa barn få reda på precis hur de kommit till - och tycka att genetik är noll, nada och totalt oväsentligt. De kommer heller aldrig råka dejta ett genetiskt syskon eller känna någob oro till det. Men vi lever inte i de bästa av världar. Vi vet inte hur denna generations donatorbarn kommer känna, och det är där jag helt förstår TS tankar kring etik. Kan vi inte veta att alla dessa barn kommer må bra i detta, ska det vara etiskt rätt att skapa barn på detta sätt? För här finns det ju faktiskt ett val. Till skillnad mot narkomaner som "skaffar" hoppsan på hoppsan på hoppsan.

    Så även om jag fullt ut förstår viljan att skaffa barn -kosta vad det kosta vill- kan jag inte helt med att det går till på detta vis. Även om jag ändå har full förståelse för att genetik är väldigt oviktigt för många, att det är ett lidande att drabbas av ofrivillig barnlöshet, att dessa barn ändå kommer till par som gärna vill ha barn.

  • fjanten
    Anonym (??) skrev 2021-04-10 10:02:38 följande:

    Jag har inte orkat läsa hela tråden men när ni diskuterar måendet hos adopterade, eller äggdonationsbarn till ensamstående mammor mfl, så tänker jag att det finns också en stor mängd barn från sk kärnfamiljer som är olyckliga och lider av psykisk ohälsa. Borde de föräldrarna inte (heller) skaffa barn? 


    Skillnaden är ju att det inte går att lagstifta bort att det kommer finnas barn i "perfekta" familjer som ändå mår dåligt, men det går att lagstifta bort att infertila inte ska få skaffa "andras" barn. Eller i alla fall lagstifta att det inte kommer assisteras i Sverige, ungefär som vi inte assisterar vid surrogatgraviditeter.
  • fjanten
    Drottningen1970 skrev 2021-04-10 11:26:18 följande:

    Alla ni som lägger så stor vikt vid genetiken. Om ni har barn, skulle ni vilja byta bort det barn ni har om det visade sig ha blivit förväxlat på BB?


    Skulle jag få välja skulle jag vilja ha relation med båda barnen. Har ju gjorts några tv-serier om saken, där har resonemanget ofta varit så. Tänker t.ex. på "Switched at birth" där det uppdagas när barnen är i tonårsålder, och "Daughter from another mother" där barnen är några månader. Jag hade nog velat ha något liknande! Där båda föräldrapar finns i båda barnens liv.
Svar på tråden Oetiskt med äggdonation