• Xenia

    Vaccin mot covid

    Ja, jag väntar otåligt. Jag tar vaccin oavsett vilket det är.

    En del som varit vältränade och levt sunt men inte varit purunga har faktiskt dött ändå. Jag vill verkligen inte få covid-19. Det är inte bara att dö som oroar mig utan risken att få ligga i respirator. 

    Sjukvårdspersonalen har ett helvete. Förra sommaren fick de förkortad semester. Nu sliter de och vet inte hur det blir med årets semester. 

    Men de unga bryr sig inte om några restriktioner och blir sjuka. De dör kanske inte, men sjuksköterskorna blir utbrända och funderar på att sluta. Vilket gör att det blir ännu slitigare för de som är kvar.

  • Xenia
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-18 21:15:21 följande:

    Jag försöker hjälpa min mamma som är 75 år. 

    Hon vill absolut inte ta Astras vaccin, men här vill de inte upplysa om vad de har för vaccin (Stockholm) Hon bokade själv tid för vaccin på vårdcentralen, men när hon kom dit fick hon veta att de bara hade Astra, så då gick hon hem igen utan att ta någon spruta.

    Finns andra ställen att vaccinera sig på, men då måste hon boka via "Alltid öppet", men min mor har pingen smartphone så hon kan inte ladda ned appen. 
    Vi hörde ryktesvägen om ett ställe som körde Pfizers, men där fanns inga lediga tider kvar. 

    Vet inte vad man ska göra. Ska man bara vänta och hoppas på att hon får hänga på i Fas4, eller ska man försöka boka tider lite överallt till hon hamnar på ett ställe som har Pfizers vaccin? 

    Varför berättar de inte vad de har för vaccin?


    Är hon 75 år så är risken mycket större att dö i covid-19 än att dö av vaccinet. Jag skulle alla gånger ta Astra Zenecas. Miljoner har fått det utan att ha dött.

    Hur många har dött i biverkan av Astra Zeneca i Sverige? 1 person. Hur många har dött av covid-19?
  • Xenia
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-19 00:01:36 följande:
    De allra flesta i Sverige har inte haft Covid19. Det är nog det allra säkraste. Men ska man ändå ta ett vaccin gör man nog bäst i att ta ett vaccin som fungerar och är effektivt. 

    Varför ska man ta ett dåligt vaccin när det finns betydligt bättre vaccin? Varför ska det vara ett lotteri vilket vaccin man får?
    Astra Zeneca är inget dåligt vaccin.  Det fungerar och är effektivt. Miljoner har fått det och bara några få har drabbats av allvarliga biverkningar. Läs på mera.

    Det bästa du kan göra för din mor är att övertyga henne om att ta det vaccin hon får. Annars får hon kanske vänta och väntetiden är en risk. Eller så får hon leva isolerat vem vet hur länge.

    Pfizers vaccin räcker inte till alla som behöver vaccineras. Det har förstås också biverkningar som drabbar några. Finns inget vaccin utan biverkningar.

    Men det är mycket större risk att drabbas av blodpropp om man får covid-19. Lyssna på vad läkarna säger.
  • Xenia

    Folk är ju usla på att beräkna risker.

    Hur många har dött av covid-19 i Sverige hittills? Jo, 13 825 personer. Hur många intensivvårdas för covid-19 idag? Jo, 380 st.

    Hur många av 20 miljoner vaccinerade med Astra Zeneca i Storbritannien drabbades av allvarliga biverkningar? 79 st. Hur många dog? 19 st.

  • Xenia
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-19 18:52:57 följande:
    Astras vaccin kommer inte få denna pandemi att dö ut. Skyddseffekten är på tok för låg för att det ska skapas någon flockimmunitet. Inte ens om 100% skulle vaccinera sig med Astras vaccin skulle vi nå målet.

    Finns ingen peer review studie som visar på något annat än cirka 60% skyddseffekt för Astra-vaccinet.  Om man lyfter blicken så inser man snabbt att det behövs effektivare vaccin för att nå målet. Det Astra på sin höjd kan göra är att dämpa hastigheten i spridningen, men nu ges ju Astra bara till sådana som ändå ska leva socialt distanserat. De kommer tvingas fortsätta göra det, även efter en dos med Astras vaccin, då skyddet är alldeles för dåligt. 

    Jag kommer inte låta mig vaccineras med Astras vaccin då det blir min tur. Finns ingen anledning att ta ett så lågeffektivt vaccin, som dessutom är känt för sina biverkningar. Vad ska jag med det till?
    Ja, är du under 65 år kommer du inte att få Astra Zeneca. Men inget vaccin är 100%-igt. Och alla vaccin har biverkningar. Där kräver du total säkerhet. Men hur säkert är det om man får covid-19? Kan du vara 100% säker att överleva det?

    Man ska leva försiktigt även efter att ha vaccinerats - för andras skull. Men ju längre tid det tar innan majoriteten blir vaccinerad, desto farligare. Alt desto längre tid får vi leva isolerat. 

    Även om man skulle bli sjuk trots vaccinering, så blir man lindrigare sjuk. Dvs man överlever.

    Undersökningar har visat att mRNA-vaccinernas skyddseffekt mot laboratoriebekräftad coronavirussjukdom har varit cirka 50 procent två veckor efter den första dosen och nästan 90 procent strax före den andra dosen, det vill säga efter 3?4 veckor. 
    Adenovirusvektorvaccinets skyddseffekt utvecklas något långsammare. Tre veckor efter den första dosen är skyddseffekten mot laboratoriebekräftad sjukdom redan betydande och efter 12 veckor har den ökat till 60?70 procent. 
    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/vacciner-och-coronaviruset/vaccinernas-effekt-mot-coronavirus
Svar på tråden Vaccin mot covid