• Anonym (trött)

    Jag har inte insta, fb, mobilt bank-id så hur ska jag kunna läsa/se/göra xx"

    "Jag har inte insta, fb, mobilt bank-id så hur ska jag kunna läsa/se/göra xx"

    Liknande läser man ju om ofta. Allt ifrån någon som kommenterar på en influensers sida att hen inte kan ta del av något till folk som klagar på att de inte kan använda det kommande vaccinintyget för att de inte har bank-id. 

    Vad är det för fel på folk - man kan skaffa detta! Det kostar ingenting att skaffa insta eller fb, man kan registrera sig och läsa bara det man känner för. Man måste inte gå all in och bli en sån som postar på Fb varje dag bara för det.

    Vill man ut och resa i sommar så får man väl lösa detta med bank-id. Det är ju bara att skaffa! Och ska man ut och resa så är det ju alltså inte Gerda 95 år dement på äldreboendet det handlar om utan en äldre person som är frisk nog i både kropp och själ för att vilja och kunna resa. Och då kan det ju inte vara en omöjlig grej att skaffa bank-id. 

    Folk är så hjälplösa att man baxnar! 

  • Svar på tråden Jag har inte insta, fb, mobilt bank-id så hur ska jag kunna läsa/se/göra xx"
  • Glinda från Oz
    Faile skrev 2021-05-01 01:59:28 följande:

    Och du tycker inte det är konstigt?

    Hur tror du det skulle gå om du ville ha en legitimation från skatteverket? Bara ringa och så skickar de?

    Och här får du inlogg till hela din ekonomi utan identifiering? Till försäkringskassa, till skatteverket osv per mail? 


    Skatteverket utfärdar inga legitimationer.

    Man får naturligtvis INTE sin e-legitimation på mejlen. Det vore fruktansvärt osäkert. Man laddar ner appen och aktiverar den via sin internetbank. Appen är alltså helt värdelös om den inte aktiveras.
  • Anonym (Va?)
    Anonym (nej) skrev 2021-04-30 02:13:25 följande:

    Nej, det är inte bara att "skaffa." Man kan ha "osynliga" funktionshinder som gör att man helt enkelt inte klarar av att lösa vissa saker.

    Ett enda exempel: Jag har en kompis med aspergerdiagnos. Han tjänar bra, har en fin lägenhet och ett fungerande liv, men han har svårt med teknik och har därmed inte Bank-ID. Förra året blev han svårt sjuk i (troligen) i covid-19, eftersom andra på hans arbetsplats var sjuka i det. Problemet var att han inte kunde ta ett covid-test pga att han inte hade bank-id. På grund av avsaknad av bank-ID så blev han hänvisad till vårdcentralen, men eftersom han inte hade varit listad på en vårdcentral sedan han flyttade till en ny kommun för ett par år sedan, så kunde inte heller någon ny vårdcentralen hjälpa honom och de vägrade att lista honom eftersom han saknade bank-id så då gick det inte heller. Han höll på att förlora arbetet på grund av det här,.

    Jag försökte hjälpa honom. Jag satt timtals i telefonköer, men hela tiden blev det moment22, så han fick aldrig ens ta ett covidtestet. Det första jag möter, i hela raddan av telefonsamtal, är när jag ringer till 1177 och förklarar läget (att min kompis är svårt sjuk, att nästan hela arbetsplatsen har testat positivt för covid-19 och jag frågar hur jag ska gå vidare när vårdcentralen nekar honom pga att han inte är listad) är kommentaren: "Alltså, ALLA människor har antingen bank-ID eller är listad på en vårdcentral!" och jag svarar: "Nej" och förklarar varför, och människan på 1177 svarade: "Nej, men då finns det ingen som kan hjälpa till, för det där är ju inte normalt."

    Eh... va?


    Listades han inte automatiskt? Här blir man omlistad automatisk så fort man flyttar. (Vi som vill behålla vår vårdcentral måste lista om oss när vi flyttat inom stan)
  • Steven01

    Ja man undrar ju när folk tex inte vill ha messenger? Hur kan det vara jobbigt? Det är en liten app inte ett äktenskap?

  • Glinda från Oz
    Anonym (Malin) skrev 2021-05-01 05:47:31 följande:

    Man ska ju inte behöva Instagram och Facebook för att ta del av viktig information. Det kan aldrig vara ett krav. Det är ju bara reklamsidor egentligen. Men bank-id är väl svårt att klara sig utan. Mailadress likaså. Om man inte lever helt utanför samhället el dylikt.


    TS nämnde ju influensers, inte viktig samhällsinformation. Tidningar, radio och nyheter på TV används fortfarande till sådant.
  • LFF
    Faile skrev 2021-05-01 01:54:52 följande:

    Vid nåt tillfälle måste du identifiera dig eftersom bank-ID är en legitimation. 


    Inte för bank-id, nej. För att få ut en ny digipass för att kunna logga in på internetbanken och skapa ett bank-id, absolut. Men banken och dess kontor har jag aldrig behövt besöka för att aktivera bank-id.
  • Anonym (Holly)

    Min pappa på 91 år har varken smart phone eller bankID. Han har alltid varit värdelös på tekniska grejor och inte blir det bättre med åren, men det värsta är att han ser så dåligt, så att pillra på en mobil funkar inte. Han har en senior mobil med stor text och enkla knappar, men klarar bara av att ringa och svara med den. 

    Vårdcentralen ringde så han fick boka tid till vaccination, så det är nu klart, men han kan inte ha något coronapass på mobilen, fast resa både vill och kan han. Hoppas han kan få pappersversion på sin vaccination. 

    Han hänger mycket på FB, på sitt eget sätt (förstår sig inte på alla funktioner där) och nu är synen så pass dålig så han har gett upp att använda internetbank, han måste få hjälp med det. Han lyckas dock se bra nog för att läsa och skicka emails och googla lite.
    Har aldrig hört att han haft problem med att inte ha BankID eller smart phone, han har klarat sig utan. Fånigt om han måste skaffa det och trassla med, bara för att kunna resa igen. 

  • LFF
    Tow2Mater skrev 2021-05-01 03:12:30 följande:

    Vad är ett internetkontor?


    Bankens hemsida som du loggar in på för att kunna se dina konton, göra transaktioner etc. Du loggar in med hjälp av en bankdosa med koder, sen kan du via den skapa ditt bank-id med hjälp av din bankdosa.
  • Physalis

    Med tanke på hur nytt allt detta är så tycker jag det är orimligt att kräva att hela befolkningen ska ha tilltro till och kunna hantera dessa tekniker. Mina föräldrar är bara i 60 års åldern och har ändå jobbat med datorer sen dessa var smarta som miniräknare och stora som hela rum. De har också varit väldigt tidiga med att skaffa egna datorer, mobiler och internet men de tycker ändå att mycket med smartphones och appar är konstigt och ovant. De tycker bankid är onödigt och osäkert och vill inte bli tvingade att använda det för att ha tillgång till vård och andra medborgerliga rättigheter.


    Korrekturläser som en kratta
Svar på tråden Jag har inte insta, fb, mobilt bank-id så hur ska jag kunna läsa/se/göra xx"