• Mån 3 maj 2021 12:51
  2951 visningar
  167 svar
  167
  2951

  Hur undvika hederskultur i Sverige ?

  Jag tror att nyanlända invandrare måste få tydlig information om hur det svenska samhället fungerar. En sak som kanske inte är självklart: Lagen har första prioritet här, inte religion. Det är ju inte så i alla länder. Man måste informera om att det finns grundprinciper/-lagar som man inte kan tumma på, så som jämställdhet, barns rättigheter, m.m. Om man inte kan leva med det, så ska man inte leva i Sverige. Man måste göra tydligt, att det är det som genomsyrar samhället och det går inte att leva på ett annat sätt här. Gärna också ge praktiska exempel på situationer man kan förvänta sig (typ: Frun ska kunna röra sig fritt ute, dottern ska ha gympa eller simma tillsammans med pojkar). 

  Den informationen bör nya invandrare få på sitt språk, helst av en landsman. Man bör även ge dem nyinvandrarna som kommer från länder där religionen spelar en stor roll telefonnummer till en kontaktperson inom sin egen religion (alltså t.ex. en iman), som då kan upplysa dem. Den personen måste förstås vara välintegrerad och inte benägen till extremism. 

 • Mån 3 maj 2021 12:57
  #35
  -1
  Tow2Mater skrev 2021-05-01 02:08:57 följande:
  Jaha, berätta mer, hur gör kristna gruppers hederskultur Sverige otryggt? Sverige har förändrats mycket sen jag bodde där sist, så jag måste helt ha missat detta.
  Poängen är att samma hederskultur finns hos kristna syrier, irakier, och andra nationaliteter ifrån mellanösten. Du vet antagligen inte om de är muslimer eller kristna, det är samma hederskultur. Och då kan det hända att de dödar sin dotter eller sin fru.

  I Tyskland hade de nyligen ett hemskt fall där en dotter dödades av hela familjen. De var jesider. Hette det så? Den gruppen i Irak som IS förföljde så hemskt. De är varken muslimer eller kristna utan har en egen religion. 
 • Mån 3 maj 2021 13:39
  #37
  mari123 skrev 2021-05-01 03:07:21 följande:
  FAST inte är det väl så ofta kristna kvinnor/flickor blir "hedersmördade" av sina fäder? De kan vara hårt hållna, absolut, men i kristna grupperingar är det en stor synd att döda.
  I dem länderna vi pratar om är det i regel ingen skillnad mellan muslimska tjejer och kristna. Det är samma hederskultur. Har du träffat kristna tjejer från mellanösten? Jag har en svägerska som är syrian och min son hade en gång en flickvän från Libanon, om jag minns rätt.

  Och det är en lika stor synd i koranen. 
 • Tis 4 maj 2021 09:19
  #44
  -1
  Tow2Mater skrev 2021-05-04 01:40:05 följande:
  Vad har det med hederskultur att göra? Då kan du ju lika gärna säga att ateister och agnostiker har samma hederskultur som religiösa grupper.
  Det är bara du som har fastnat i religion. Det hänger inte på religion, inte först och främst, även om många som är inne i hederstänk också kan tro det. Kan du inte betrakta hederskultur för sig? Det vore bättre. 
 • Tis 4 maj 2021 12:39
  #46
  Anonym (BM) skrev 2021-05-04 09:29:38 följande:
  Just iman ser jag som dåligt tips. Dels har de för ofta visat sig vara mer benägna till extremism än vad man först trott. Men framför allt bör de nyinvandrade lära sig från första dag att Sverige är ett sekulariserat land. Det är samhället som är gemenskapen, inte kyrkan/mosken/religionen.
  Det är dock ett måste att få med imanerna. Och det finns vettiga såna. Det ger så mycket mer än all information från svenska myndigheter. Du kan inte ändra på äldre människors mentalitet. Det går helt enkelt inte. Om de lyssnar bara på imanen, så måste man få med sig imanen. Men så klart måste man kolla noga och bara ta med vettiga såna.
 • Tis 4 maj 2021 12:41
  #47
  AndreaBD skrev 2021-05-04 12:39:31 följande:
  Det är dock ett måste att få med imanerna. Och det finns vettiga såna. Det ger så mycket mer än all information från svenska myndigheter. Du kan inte ändra på äldre människors mentalitet. Det går helt enkelt inte. Om de lyssnar bara på imanen, så måste man få med sig imanen. Men så klart måste man kolla noga och bara ta med vettiga såna.
  Tillägg: Man bör börja ett samarbete så snart som möjligt. Det kan ta tid att hitta en gemensam linje, många möten och diskussioner. Och om man lägger tid på det så är det väldigt osannolikt att man skulle bli lurad angående deras verkligen åsikter och intentioner. 
 • Tis 4 maj 2021 14:56
  #49
  Anonym (BM) skrev 2021-05-04 13:57:33 följande:
  Men många har ju flytt från sin religions förtryck... Att skicka dessa till religiösa ledare är ju snarare bekräftelse på att förtrycket får fortgå här.

  Anlita i stället sekulariserade och integrerade landsmän!
  Nja... inte så många. I så gott som alla fattigare, mindre utvecklade länder spelar religion en stor roll (förutom kanske gamla kommunistländer. Men även där.). Dessutom kan man ju alltid ha någon expert om landet, alltså en integrerad landsman och höra med den personen. I många fall kommer hen att säga att folk lyssnar mest på sin iman eller liknande. 
 • Tis 4 maj 2021 20:19
  #55
  pyssel skrev 2021-05-04 18:34:17 följande:
  Som när den statsfinansierade skriften "Förstå Islam", författad av "expertisen" du hänvisar till, förstärkte undfallenheten mot HRV på svenska samhällsinstitutioner. En skamfläck för svensk demokrati och en förfärlig understödjare av kvinno- och barnförtryck.
  Jag pratar om konkreta insatser här, inte om en bok som ursäktar övergrepp. Motsatsen snarare, man ska inte förstå, utan tvärtom förmedla att här i Sverige är det lagen som kommer före religionen. Och religionen är privatsak och påverkar inte samhällsfunktioner.
 • Tis 4 maj 2021 20:21
  #56
  Anonym (BM) skrev 2021-05-04 20:10:12 följande:
  I Sverige ska inte en religiös ledare utses att vara företrädare. Sverige ska vara sekulariserat.
  Du förstod inte syftet. Syftet är i princip att denna religiösa ledaren ska förmedla för folk att det faktiskt är så att religion inte har någon makt, inget inflytande i det här sekulariserade samhället. 
 • Tis 4 maj 2021 23:10
  #67
  KlantSmurfen skrev 2021-05-04 20:28:04 följande:
  Det finns olika former av hederskultur så du har rätt i att hederstänk i sig inte hänger på religion men när de kulturer som utövar hedersrelaterat förtryck och våld också har det i sin religion och ligger några hundra år efter sekulariserade kulturer där de flesta religiösa medvetet 'hoppar över' de sämre delarna av religionen så måste ju den formen av hederskultur har något med religion att göra.

  Det är svårt för en kultur att utvecklas om väldigt många är bokstavstroende.
  Nja... det kan finnas lite olika "grenar", det är möjligt förstås. Men ofta används det också som ursäkt. Eller framför allt används det för att tvinga t.ex. kvinnor till att acceptera det. Då påstår man bara att det är gud som vill det här. 

  Visst skulle det vara svårt att utvecklas med många bokstavstrogna, eftersom man ju då håller fast vid gamla traditioner. Samtidigt så verkar det vara en kombination av flera olika faktorer om samhällen inte utvecklas. T.ex. så är det ganska typiskt för klansamhällen. Och där handlar det ju mycket om att olika grupper vill ha makt. 
Svar på tråden Hur undvika hederskultur i Sverige ?
Logga in
Bli medlem