Inlägg från: Limeblad |Visa alla inlägg
  • Limeblad

    "I styvfamiljer måste ni skriva testamente," - varför ska ens nya partner ärva?

    Nu har kanske läst slarvigt så jag uppfattar dig fel men det känns inte som att du har koll på hur det funkar.

    Ditt barn har ju efterarv av din andel av boet. Det försvinner ju inte till någon ny fru eller nya barn (och man väntar självklart inte med att få ut efterarvet till efter eventuell ny partner dött). Sen finns det ju iofs inget som hindrar att den efterlevande gör av med pengarna på annat sätt under sin livstid men att testamentera bort dina tillgångar går inte.

    För egen del känns det viktigt att säkra att min man kan bo kvar med vårt barn utan inblandning av överförmyndare. Jag tror min man är bättre lämpad till såna beslut och om han behöver använda mina tillgångar under sin livstid får det vara så.

  • Limeblad
    Anonym (TS) skrev 2021-05-03 17:33:50 följande:

    Tack för intressant input. Kan mycket väl vara så att jag inte fått med mig allt. Det här har uppkommit efter en diskussion med en vän som är just jurist inom familjefall och visst kan jag gott ha missförstått! Men vad jag uppfattade så fanns det ingen självklarhet att om min partner skulle ärva mig - att de pengarna bestämt hamnar hos mina barn efteråt? Utan att det alltid finns en risk att en ny partner eller nya barn kan komma och dela av det här genom "rätt" taktik. Bland annat att ens partner kan fördela de likt personen vill under sin livstid, eller investera detta arv på linje att det i alla fall kommer fördelas till ny partner och barn. Det är det här jag absolut vill undvika - oavsett hur djupt kära jag och min partner är nu och hur mycket vi litar på varandra. Att läsa på familjeliv säger ju sitt om hur folk tänker så fort de skaffat ny partner och folk skriker "Skriv testamente så hans barn inte kan kasta ur dig ur huset de egentligen borde ärva av sin döda mamma och pappa!!!!" (Eller liknande) 


    Man kan inte hindra att någon som har fri förfoganderätt får ett spelmissbruk och dör utfattig eller att delar ges bort som gåva. För stora gåvor kan återkrävas (minns inte hur stor del som krävs) så där finns ju visst skydd. När man pratar om testamente för att möjliggöra kvarboende är min uppfattning att man brukar avse tillgångarna efter den som dör, alltså inte eventuellt efterarv utan vanliga särkullebarn utan änka/änkling.
Svar på tråden "I styvfamiljer måste ni skriva testamente," - varför ska ens nya partner ärva?