Inlägg från: 145kvadratmeter |Visa alla inlägg
  • 145kvadratmeter

    Är alla förmögna utom vi?

    Anonym (Oscar) skrev 2021-05-15 20:18:04 följande:

    Slutar du snusa sparar du 5040 kr/år

    Avsluta onödiga abonnemang som Netflix och Cmore.

    Det handlar om vad man gör av pengarna.


    Snusningen står min man för och det är inget jag kan påverka. Netflix och Cmore är ändå ett billigt nöje jämfört med att hitta på saker. Hellre en film än bowling 1 timme för 320
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Oscar) skrev 2021-05-15 20:22:17 följande:

    Det där är bara ursäkter. Du kan lika gärna gratis hemma eller utomhus och din man kan sluta snusa om han bara lägger manken till. Varför gnälla om man ändå inte vill förändra något?


    För det första så gnäller jag inte, så är du här för att dra ner stämningen så kan du söka upp en annan tråd.

    Med min tråd vill jag ha insikt i andras vardag, så det handlar ingenting om att jag vill sluta träna och spara ytterligare 520:- i månaden, då har du misstolkat hela inlägget.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (misosoppa) skrev 2021-05-15 20:33:34 följande:

    Jo men då får man ju göra en budget som tar med det också?

    Jag håller koll på det mesta, har följande kategorier i mitt budgetexcelark:

    Inkomster:

    lön 1

    lön 2

    FK

    Övrigt

    Utgifter:

    Barn kläder

    Barn fickpengar

    Barn övrigt/aktiviteter

    Bil- besiktning

    Bil- drivmedel

    Bil- service, däckbyte och förvaring

    Bil- försäkring och fordonsskatt

    Bil- p-avgifter 

    Kommunal transport

    Bo-avgift (och amortering)

    Bo- försäkring

    Bo- hemlarm

    Bo- el och vatten

    Försäkringar -övriga (barn, olycksfall)

    Fickpengar vuxna (kläder, hobbies och egna aktiviteter med vänner)

    Mat

    Utelunch 1

    Utelunch 2

    Medlemsavgifter (fack/a-kassa, gym, övriga)

    Bolaget/sprit

    Presenter

    Resor

    Nöjen (restaurang, inträden, biljetter)

    Telefoni

    Internet (inkl domänavgift el likn.)

    Spotify, Netflix osv

    Frisör

    Glasögon och tandvård

    Sjukvård 

    Läkemedel

    Gemensamt- inredning och hem 


    Låter verkligen som att du har stenkoll. Funkar det bra med budgeten? Vad händer om det kommer oförutsedda utgifter?
  • 145kvadratmeter
    Anonym ((Hm)) skrev 2021-05-15 20:37:02 följande:

    Ett sätt är ju också att spara och sedan betala allt direkt när det kommer till renovering, saker man faktiskt kan spara till alternativt också göra jobbet själv för att spara mer pengar. Onödigt att betala mer ränta för det egentligen. Men ni har väldigt mycket pengar in då nu när jag vet att det är efter skatt. Vi har in ca liknande. Sedan är ju tex vissa utgifter onödigt som vissa kommenterat tex glasögonabonnemanget. Men största boven i er ekonomi är isåfall boendet trots att ni amorterar mycket så är ändå 10 tusen bara för ränta eftersom du inte har med diftkostnader i den beräkningen? Utan du hade specificerat det separat i listan om jag förstått rätt.


    I och med att boendet var obeboeligt när vi köpte det som ett orenoverat dödsbo, så var renovering nödvändig. Det är omöjligt att spara dom pengarna på egen hand.

    Glasögonabonnemanget kan låta dyrt och onödigt, men med mitt synfel och att det successivt blir förändringar gör att jag måste byta glas oftare och därmed blir det billigare med abonnemanget.
  • 145kvadratmeter
    Less is more skrev 2021-05-15 20:38:27 följande:

    Övriga TV-avgifter t.ex bredband från comhem, digital tidning, IT- säkerhetsprogram, moln samt mat och kläder /skor, barnens fritidsintressen ? Månadspeng till barnen. Resor

    ( drivmedel och/eller busskort).

    Sånt brukar man också lägga pengar på.

    varje månad.


    Absolut, du har rätt. Dock i vårt fall så är drivmedlet redan avdraget på utbetald lön, standard-utbud av tv kanaler ingår i samfällighetsavgiften och lika med internet. Allt som har med dator och molntjänster att göra går via jobbet. Veckopengen för barnen har jag listat ovan, även om det än så länge inte är så höga summor.

    Men ja, barnens aktiviteter snittar om man slår ut det över året på 800:-/mån och mat lägger vi mellan 8-12.000:- på.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Poiuyt) skrev 2021-05-15 20:39:14 följande:

    De jag känner som ser ut att leva över sina tillgångar har i flera fall fått arv eller förskott på arv. Och då föredrar man ju ändå att ha sina gamla i livet, tänker jag. <3

    Vet släkter där man gör så att när en generation går bort går arvet som förskott på arv till barnbarnen istället för att stanna i föräldragenerationen.


    Låter rimligt att det kan finnas ?andra pengar? som finansierar levernet.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Z) skrev 2021-05-15 20:51:28 följande:

    Ni har väldigt hög amortering (högt lån?) och jo, jag bor också i Stockholm. Tycker elen låter väldigt dyr också, är det direktel? Och sen samfällighet på det. Dyrt boende.

    Betalar själv ca 12.000 för huset. Drift ca 3.500 (bergvärme, sopor, el, försäkring)) ca 8.500 lånet varav ca 4.500 amortering.

    Förutom boendet är det väl inget direkt som sticker ut.


    Högt lån då vi lånat upp för att renovera och öka värdet. Fasta avgiften för elen brukar ligga mellan 6-900:-, och sedan kommer den andra räkningen på den rörliga avgiften för förbrukningen på mellan 1200-1800:-.

    Samfälligheten är iofs och högre utgift, men o andra sidan hade vi behövt betala både tv och internet utan den och då blir det nog samma..
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Student) skrev 2021-05-15 20:52:40 följande:

    Utgifter:

    Hyra (dubbelhyra denna vår) - 8300

    Mat - 1500

    El - 400

    försäkringar och fack, a-kassa - 700

    Bensin- 2000

    Netflix, spotify etc. - 300

    Inkomster:

    Studiebidrag - 3500 

    Bostadsbidrag - 2700


    Låter tufft. Du har 2000:- i bensin, men inga kostnader för bil?
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Aop) skrev 2021-05-15 20:57:00 följande:

    Som någon sa är mkt arv. Många 40-talister är rika som få.

    Vi får årligen utlandsresor för hela familjen av våra föräldrar.

    Även huset vi bor i köptes av våra föräldrar och överlämnades som gåva.

    Man kan även komma långt med belåning. Den som belånar huset kan utan problem ta ut 100000 extra under varje år. Inget jag kan rekommendera att någon gör men det finns de som gör det.


    Verkligen snällt av era föräldrar! Här finns inga mor och farföräldrar att tillgå varken med eller utan pengar, så det kan väl säkert bidra en del..
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Eja) skrev 2021-05-15 21:02:38 följande:

    Det är ju ändå rejält mycket mer än vad många andra kan.ni har hus i Stockholm och löner efter skatt på mer än 50000 och du tycker inte det är mycket?


    Absolut, jag läser vad du säger. Vi är lyckligt lottade som har köpt ett radhus och har de inkomster vi har. Men jag tolkade ditt svar som att vi skulle kunna spara enorma summor på de 20.000 vi har kvar när allt är betalt, och då ska ju trots allt mat, nöjen, kläder, presenter, barnens fritidsaktiviteter osv räknas av, så jag svarade mer på att jag inte ansåg att det fanns utrymme att spara enorma summor.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (inte jag) skrev 2021-05-15 21:06:06 följande:

    Jag är inte förmögen. Jag har in 12tusen efter skatt, och ut 12tusen, men det har jag bara för att jag helt ärligt inte betalar ett antal räkningar. Jag har gett upp på att ha koll på hur mycket back jag skulle gå varje månad om jag betalade dessa andra grejer, precis som jag gett upp på det mesta andra här i livet utöver att hålla näsan ovanför vattenytan. 


    Kram! Är ekonomin en anledning till att du gett upp allt annat eller har det varit måendet som skapat en sämre ekonomi? Jag hoppas på bättring för dig.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Eja) skrev 2021-05-15 21:21:32 följande:

    Ni har ju utrymme om ni gör andra prioriteringar.

    Tex skriver du att ni lägger 8-12000 kr på mat! Det borde gå med 4-5000 kr och redan där får ni isåfall 3-7000 kr mer att spara.

    Det finns så mycket ni skulle kunna dra ner på och gå loss 20000 kr i månaden att spara, men ni väljer att spendera en del av dem. Och det är givetvis ok!

    Men ni har ju en hel del onödigt som dyr mat, gymkort, snus osv.

    Så visst skulle ni spara enorma summor om ni ville! 20000 är enorm summa för mig, det är hela min lön!


    Jag förstår helt klart vad du menar. Tack för input!

    Matkostnaden går absolut att reglera, dock vet jag inte hur. En veckohandling för oss går på ca. 1200:- och då blir det stödhandling minst en gång i veckan. Går in i en mataffär för att stödhandla och vips är 600:- borta. Man får ju inget för pengarna?
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Z) skrev 2021-05-15 21:25:59 följande:

    Ok. Då borde ni kunna värdera om och lägga om lånen efter renoveringarna. Kanske kommer ni ner både i ränta och amortering då?


    Det är vår tanke. Vi får förhandla om först om 3 år, men då kommer bostaden troligtvis att vara värd ca. 1,5 miljoner mer än senaste, och därmed borde vi kunna få ner både räntor och amorteringar då.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (inte jag) skrev 2021-05-15 21:48:31 följande:

    Tack 

    Jag har sjukersättning nuförtiden. Flera diagnoser både fysiska och psykiska i botten sedan barndomen och jag lyckades aldrig få ett jobb jag klarade av, jag klarade knappt av skolan, och blev bara sämre och sämre av hela situationen. Ekonomin havererade också och gjorde att jag mådde sämre, och det blev liksom en ond spiral.

    Idag mår jag så bra jag kan i min situation, men det har krävt att jag har gjort mig av med drömmar och önskningar och helt enkelt förlikat mig med hur det är. Det är liksom ingen idé om att drömma att dansa på lina om man inte har några ben, om du förstår vad jag menar med den metaforen, Men livet stannar inte för det, så det är bara att ta en dag i taget och njuta av en kopp kaffe så länge man har råd med en.


    Känner verkligen med dig.
  • 145kvadratmeter
    Anonym (Eja) skrev 2021-05-15 22:16:50 följande:

    Tänk matlistor, storkok, säsong osv.

    Det är lätt att handla på sig onödigt när man stödhandlar, försök göra listor och håll er till dem. Köp på er till frysen när det är extrapriser, spara alla rester till matlådor eller någon dag när ni inte orkar laga mat.

    Kolla recept på portionen under 10:an för billig men god mat.

    Finns tiden baka eget bröd, drick mer vatten istället för mjölk osv. Dryga ut kött med grönsaker, tex en köttfärssås går att riva ner morötter i så går det åt mindre köttfärs.

    Det är jättelätt att handla dyr mat och lite svårare att dra ner men det går!


    Tack för bra tips! Det blir en utmaning för mig att bita i kommande veckor ????
  • 145kvadratmeter

    Det verkar som om många läst bolånekostnader som om de enbart skulle avse bolån, men det står ?samtliga lånekostnader? vilket även innefattar blancolån orsakat av ett rörigt förflutet.

    Det jag menar med mitt inlägg är att det är få människor på sådana här forum som faktiskt visar upp ?baksidan?. Alltså, alla lever inte skuldfria, med ett stort sparande och samtidigt har råd med resor och övrigt.

    Det jag ville se var om någon ens har en ekonomi liknande vår, för det känns som om vi är på undantaget. Det finns varken arv eller föräldrar som har kunnat stötta ekonomiskt, och en historik av problematik som orsakat skulder. Jag tror inte att detta är ovanligt på något sätt, men var är de människorna?

    Jag söker inga tips på var jag kan dra ner på kostnaderna, för jag är medveten om att avsluta Cmore skulle ge någon hundralapp mer i månaden, men jag är också av åsikten att livet handlar om att levas, inte bara att överleva. Vi har 18-20.000:- kvar när de fasta kostnaderna är betalda, så en hundralapp mer eller mindre är i vårt fall inte avgörande.

Svar på tråden Är alla förmögna utom vi?