• lövet2

    9mån, vill inte sova

    Spädbarn kan inte hålla sig vakna med flit. De fattar inte ens det där med sömn och vakenhet, så det är kanske inte så konstigt. Någon gång efter 8 månader, så börjar de fatta grejen. När de lägger sig, så är det slut på det roliga. De lägger sig och så händer bara ingenting. Dessutom runt 8-9 månader, så brukar de bli ängsliga för att folk ska försvinna. Om barnet blundar, så kan vad som helst hända under tiden. Mamma kanske inte är hemma när barnet vaknar och tänk om hon inte kommer tillbaka igen?! Allt det här leder fram till att barnet lär sig att hålla sig vaket.

    Alla föräldrar har väl sin tro på vad som är rätt att göra. För min del har jag haft en ganska avslappnad syn på sömnen. Spela roll om barnet somnar kl 20 eller kl 23 - huvudsaken är väl att barnet får tillräcklig med sömn! Jag har aldrig hållit på och ligga och söva barn i mörka rum. Trist, frustrerande, meningslöst och stressande. Dessutom funkar det inte om man har fler än ett barn. Vem har koll på övriga barn om jag stänger in mig 2 timmar med babyn?
    Jag har suttit bekvämt i TV-soffan med babyn. Sett något program som var tråkigt för barn men intressant för mig. Då har jag inte blivit stressad och irriterad om det tagit tid. När babyn somnat, så har jag lagt den på något lämpligt ställe. Var det har varit har varit olika för varje barn. I spjälsängen, i en bädd på golvet bredvid TV-soffan, i dubbelsängen. Olika, som sagt var. Sedan har jag lagt babyn på den ordinarie sovplatsen när jag själv lagt mig för natten.

  • lövet2
    Blandbubbel skrev 2021-05-17 22:33:33 följande:
    Vi fick rådet av bekanta med barn att alltid lägga barnet vid samma tidpunkt. De är behårda med detta med sina egna. Våran kommer aldrig kunna somna "i farten" liksom, och att bära honom till sin säng är uteslutet. Han vägrar spjälsäng eller annan sovplats.
    Det rådet har jag fått många gånger. Ett värdelöst råd i mina ögon. Jodå, med tiden börjar barnet somna när det "ska", men det gör barnet hur som helst.

    Hur menar du att barnet vägrar sovplats? Någonstans sover han väl? Att han inte vill sova i spjälsängen är ju normalt, för det vill inte många barn. Det var faktiskt bara ett av mina barn som sov i den. Jag har mest använt spjälsängen som förvaring för babykläder.
  • lövet2
    Blandbubbel skrev 2021-05-17 22:47:58 följande:
    Han vill inte sova någon annanstans än i sängen, kan inte lägga honom på annan plats för då vaknar han.
    Jo, men lägg honom där då. Låt honom somna i famnen och så lägger du honom i sängen sedan.

    Det där med mörkt rum förresten, det är det många som tjatar om. Det ska visst vara jätteviktigt, sägs det. Men nej, det är inte heller riktigt sant. I hela Norrland sover barnen under ljusa sommarnätter, och det går så bra så. Mina barn har alltid haft en nattlampa tänd under vintern, så de inte ska få sömnproblem när de ska sova i midnattssol under sommaren.
Svar på tråden 9mån, vill inte sova