Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Föräldraledighet vid röda dagar

    Jag hade också lagt semester, om jag hade dagar kvar. Semester i sig ger ju semesterlönegrund också vilket inte f-ledighet gör om du varit ledig längre än 120 dagar (kan vara fler dagar enl kollektivavtal).
    Så jag hade i så fall kontaktat min chef om att få bryta f-ledigheten den 19 och sen lagt semester julveckan.

    Inom min tjänst arbetar vi inte på julafton  eller nyårsafton så de två dagarna vore det enda dag jag personligen skulle få "gratis" i år. Dvs jag går i tjänst måndag 20/12 och lägger semester 2v. Men det kommer att dras 8 semesterdagar istället för 10 eftersom 24/12 + 31/12 inte är arbetsdagar på mitt avtal. 

    Jag har inte koll på trettonhelgen riktigt, kanske är det mer "förmånligt" att pausa och lägga semestern på den sidan helgerna istället?
    Just i år ligger många röda dagar på helger. Så det kanske inte är någon jättevinst som det kan vara andra år då alla helger och klämdagar gör att man vinner massor.

    Men din chef och HR kan ha synpunker på ditt upplägg om du hackar upp det för mycket, just pga lagen säger att du har rätt till 3 perioder, som flera redan svarat. Så ha koll på det!

  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Hej) skrev 2021-05-20 10:23:59 följande:

    Ska tilläggas att de heller inte är skyldiga att faktiskt bevilja din semester. Så kanske nekas du om du hackar upp det så


    Bra synpunkt. TS bör också fundera över kommande år. När man är föräldraledig så är ju inte hela ledigheten semesterlönegrundande. Det är man oftast medveten om det år man GÅR på semester. Om jag får barn i februari tex så kanske jag tjänar in 1/3 av semestern det året. Sen kommer jag tillbaka året därpå och förväntar mig en 5v ledighet. Det kanske jag inte alls har jobbat ihop då.
  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Hej) skrev 2021-05-20 12:10:33 följande:
    Jag hade helt ärligt inte heller krånglat för två dagar. Jag lade semester under två veckor över jul

    Med mitt barn. Men då innehöll också dessa veckor FEM lediga betalda dagar och alltså betydligt mer värt. Hos stor arbetsgivare så de bryr sig inte
    Har samma erfarenhet. Främst är väl att det kan sticka i ögonen på andra som inte haft tanken på att göra samma sak (av samvetsskäl eller okunskap...) . Och sen tar man sällan in vikarier heller. Om jag har en f-ledig person i min verksamhet som ska vara borta till nästa sommar så har jag redan en vikarie. 
    Vill hen ta semester så säger jag sällan något om det, då minskar min semesterskuld också. Personen hade ändå inte varit på plats, hen har rätt till  3 perioder och gör inget "fel" i sak. Så det brukar gå bra.
  • Anonym (Ellen)
    Mimmioo skrev 2021-05-20 15:18:14 följande:

    Är rätt säker på att varken min chef eller kollegor skulle bry sig om jag gjorde såhär, jobbar också hos en stor arbetsgivare. :) Sen om man till exempel tar semester på skärtorsdagen för att få vanlig lön långfredagen+annandag påsk, räcker de att man tar bara torsdagen då eller måste man ta fler dagar? Tycker det är lite oklart om man måste ta en semesterdag efter till exempel jul/påsk också eller om de räcker o bara ta en semesterdag innan. Har ringt hr tidigare men fick inga direkt bra svar där :)


    Om du kontaktar din chef och ber att få bryta din f-ledighet den 31 mars säger vi (om vi utgår från påsken i år) och sen gör en ny ledighetsansökan from tisdag 6 april så går du i tjänst skärtorsdag - annandag. Sen lägger du semester skärtorsdagen. Då har du inte begått något brott. En chef kan godkänna det så länge det inte krockar med lagar eller avtal. Din ledighet from tisdag 6 april räknas som en ny ansökan. Sker detta minst 2 mån innan och inte redan har 3 perioder beviljade för kalenderåret så har du rätten på din sida.
    Sen kan man moraliskt sett tycka att det är fult att göra så. Men inte olagligt. Och du får på det viset lön för to-sö  + semesterdagstillägg för 1 dag utan att sätta din fot på arbetet.
Svar på tråden Föräldraledighet vid röda dagar