• Jemp

    Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?

    Haha tänk att de som vet bäst hur kräsna barn ska hanteras är de som inte har stött på det själva.

    Ungefär som föräldraskap i stort.

    Jag har ett kräset (och ett icke kräset) barn. Vi varierar: lagar bara en rätt, och serverar inte mackor odyl (sällsynta undantag för sånt vi vet att det verkligen inte går ner). Men ok att inte äta upp eller att tex bara äta pasta utan sås. Grönsaker främst separat och färska men finns undantag.

    Den (vuxna) som inte planerar och lagar mat har ingen rätt att klaga ;) men visst föredrar vi vuxna roligare mat även om det ibland är lätt att ta till makaroner och falukorv.

    Äter en hel del såser/snabba grytor odyl. Rätt mycket vegetariskt (men inte enbart) och miljövänligt på annat sätt.

    Några spontana från senaste tiden (utöver barnklassiker då):

    Halloumipasta med citron

    Vegetarisk lasagne

    Lax i ugn

    Tofusås med grönsaker och garam masala

    Kikärtscurry

  • Jemp

    Så som sagt, vi håller oss inte bara till barnets favoriter, däremot försöker vi planera så det inte blir alldeles för många måltider med sånt han inte äter alls.

  • Jemp
    LFF skrev 2021-05-25 20:58:42 följande:

    Man behöver inte ha en diagnos för att ha SÄ. Men ja, äter hon sötsaker så är det bara en maktkamp. Bryt den, erbjud alternativ men tvinga inte. Se till att det finns något på bordet som hon faktiskt äter och uppmuntra till att smaka men utan tvång. Om det är något okänt hon smakar på och inte verkar gilla, försök få veta om det är smak eller konsistens som är problemet. Båda går att göra något åt med kryddning eller annat tillagningssätt/kortare/längre tillagningstid.

    Mina barn är villiga att smaka på allt. Den ene har nu börjat gilla både sparris och tillagad paprika så länge de är lite knapriga tex. Är de för tillagade och mjuka vill han inte ha. Rå paprika älskar han.


    Vad menar du med maktkamp?
Svar på tråden Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?