Forum Övrigt - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Bor du i Finland?

  Fre 28 maj 16:32 Läst 0 gånger Totalt 16 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Finlandssvensk) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Finla­ndssve­nsk)
  Återställ
  Fre 28 maj 16:32 #8

  Här är en äkta finlandssvensk från Egentliga Finland!

 • Anonym (Finla­ndssve­nsk)
  Återställ
  Fre 28 maj 16:51 #10

  Sverigefinne? Jag skulle inte klassa dig som finlandssvensk med tanke på att du använder Helsinki :). En äkta finlandssvensk säger att den kommer från Hfors eller stan och vi som är födda utanför ring 3 kan använda Hesa :)

 • Anonym (Finla­ndssve­nsk)
  Återställ
  Fre 28 maj 19:19 #12

  Min upplevelse är nog att de allra flesta finlandssvenskar är så gott som tvåspråkiga. Svenskan är ju klart mitt starkaste språk, men jag använder finska i både tal och skrift dagligen.

 • Anonym (Finla­ndssve­nsk)
  Återställ
  Fre 28 maj 23:40 #15 +1
  Anonym (Soumiintresserad) skrev 2021-05-28 22:50:39 följande:

  Hej: )

  Förlåt om jag kapar din tråd ts. Jag blev bara så intresserad av ämnet plötsligt. Har läst en del om Åbo och Helsinki(kollat bilder och karta också) just idag faktiskt.
  Det vore så intressant om ni ville skriva något om kultur, anekdoter osv när det kommer till allt som har med Finlandssvenskar att göra. Sedan ni som är Sverigefinnar är jag mer bekant med, haft 2 pojkvänner och en del vänner i yngre dagar som haft föräldrar som kom till Sverige som unga för att jobba. Men är ändå väldigt intresserad av vad du som Sverigefinne som flyttat till Finland har för erfarenheter.

  Ni får jättegärna svara på några frågor om ni vill, förstås

  Hur blev du som Sverigefinne "mottagen" i Finland?

  Är det många som har finska rötter som flyttar till Finland nu?

  Har du mött på något lustigt typ någon kulturkrock eller något ovant sedan flytten till Finland?

  Läser man svenska fortfarande i finska skolor? Mellan vilka årskurser?

  Går det att flytta som svensk till Finland och kunna arbeta utan att kunna finska?

  Läste idag att Finlandssvenskar i Åbo minskat från ca (minns ej exakt) 10% 1970 till 2-3% 2010, har dom bara flyttat inom Finland eller minskar Finlandssv. som minoritet i Finland?

  Kan alla Finlandssv. bra finska? Läser ni det i Finlandssv. skolor, hur många år isf?

  Gällande Finlandssv. är jag intresserad av allt, finns speciell kultur som ej finns i Sverige, språk (finns det tex skillnader i svenskan som talas i Finland och den som talas i Sverige?) mm. 

  Ser ni er som en egen grupp eller som svenskar eller finnar eller alltihop ?

  Flyttas det till Sverige ofta bland Finlandssv.?

  Tacksam för minsta lilla svar. Ni får skriva vad ni vill, blir glad även om ni bara skriver kort!


  Alla måste läsa det andra inhemska språket i skolan, men när man börjar göra det varierar från kommun till kommun. I den kommun vi bor i börjar man i de svenskspråkiga skolorna läsa finska i ettan. 

  Hur bra finska finlandssvenskarna pratar är väldigt varierande. De flesta jag känenr pratar dock en mycket god finska eller är helt tvåspråkiga. 

  Svenskan som talas i Finland är väl egentligen en lite mer ålderdomlig variant än den svenska som talas i Sverige. I skrift är språket väldigt lika, det är mest i tal det skiljer sig. Men visst finns det en hel del finlandismer som kan bli lite roliga då man pratar med en svensk. T.ex. pajar vi katten medan man i Sverige klappar den :)

  Man brukar ofta tala om den finlandssvenska ankdammen och många finnar anser att alla finlandssvenska är födda med silversked i mun. Så är det naturligtvis inte, men visst finns det många anrika finlandssvenska släkter som äger stora företag.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll