• snedtak

    Nybygge amorteringsfritt

    Anonym (Madde) skrev 2021-05-28 10:29:40 följande:
    Läst på flera husleverantörers hemsidor att dom erbjuder amorteringsfritt bolån tillsammans med en bank i ett x antal år. Hur fungerar det i praktiken? Betalar man mer sen då efter de fria åren är slut så att man måste amortera dubbelt så mycket. Inser att det kanske är en dum fråga. Vi ska köpa/bygga hus och jag är totalt oerfaren med allt som har med lån osv att göra..en vill gärna lära mig.

    Säg så här.
    Om man inte har råd med ränta plus amortering till en nyproduktion idag men om ett år har man det då man skulle byta tjänst som generar 7000 kr netto mer i månaden. Kan man då ta detta amorteringsfria lån så länge så har man ju råd sen när man börjar amortera igen? Eller vem ska liksom ha nytta av dessa amorteringsfria lån i ett x antal år? Hjälp mig.
    Som flera sagt ovan erbjuder banken amorteringsfritt lån för att det uppfattas som attraktivt av kunderna, och banken då får fler kunder.

    Jag hade aldrig tagit ett amorteringsfritt lån om jag inte hade haft råd med amorteringen (även om man förväntar sig att ha det senare). Det innebär att man inte har de marginaler i ekonomin som behövs för att köpa hus. Även i ett nytt hus uppstår det många  utgifter första året. Det kan tex. vara trädgård som ofta inte är färdigställd, inköp av möbler, verktyg etc. som behövs för underhåll. Det kan vara hantverkare/reparationer av sådant som inte är hustillverkarens "fel" men som behöver fixas. Och det kan vara så att något faktiskt har gått fel vid husbygget och man behöver ligga ute med pengar etc. under en tvist.

    Bygger man nytt i egen regi behöver man rejäla marginaler, så då borde man också ha råd med amortering.
Svar på tråden Nybygge amorteringsfritt