Inlägg från: Anonym (Sara) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sara)

    Vilken definition av jämställdhet ställer du dig bakom?

    Jag är inte så svart/vit i mitt tänk. Jag anser att det som är viktigt är att varje individ har samma reella förutsättningar oavsett kön. Dvs din andra definition.

    Men det du kallar för resultat kan spela en viktig roll som indikator på om de reella förutsättningarna faktisk t är samma oavsett kön. Är fördelningen skev på det sätt du beskriver kan det vara ett tecken på att förutsättningarna inte är samma. Därför spelar resultatet också stor roll när man gör en bedömning av hur jämställdheten i ett land ser ut.

  • Anonym (Sara)
    Simmaellersjunk skrev 2021-06-03 11:31:17 följande:

    Problemet är väl bara att analysen då blir helt godtycklig. Dvs den debatt vi haft tidigare om att kvinnors lägre löner beror på sexism. När det senare visade sig att alla skillnader utöver 2 % kan förklaras med andra faktorer, som att kvinnor och män väljer olika yrken.


    Det behöver väl inte bli godtyckligt. Som du beskriver kan man ju nör man fått denna indikator analysera reaultatet på olika sätt.
  • Anonym (Sara)
    Anonvm skrev 2021-06-03 15:59:34 följande:

    Eller så kan det vara ett tecken på att män o kvinnor i stor utsträckning gör olika val och har olika prioriteringar på gruppnivå?

    Detta hade kanske varit en sak att belysa och verkligen reda ut OM skillnaderna hade varit säg 20-30-40%

    Nu när vi snackar nivåer kring 2-3% så blir det bara löjligt, det är inom marginalen.

    Allt detta tjafsande om upplevda samhällsstrukturer och könsmaktsordningar har sedan decennier spelat ut sin roll....


    Valen kan bero på att mön och kvinnor inte har samma reella förutsättningar, att pojkar och flickor har olika förväntningar på sig själva och andra.

    Exemplet i ts handlar i te om 2-3% utan om 1 av 10 i styrelsen är kvinnor och om man i det läget anser att det är viktigt med 50/50 eller att det viktiga är att män och kvinnor har haft samma förutsättningar. Då säger jag att det viktiga är förutsättningarna men att en sådan skev fördelning mellan könen kan vara en i dikator på att förutsättningarna inte är samma.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Vänster är ett skällsord) skrev 2021-06-03 19:25:47 följande:

    Varför är bara ungefär 3 av 100 sjuksköterskor män?

    Är detta då en indikator på att männen är diskriminerade, att de som grupp inte har samma förutsättningar att utbilda sig till och arbeta med detta yrke?


    Det det säger är just att det är en skev könsfördelning (precis som i exempelt i ts) som ju skulle (mycket troligt i min mening) bero på olika reella förutsättningar och möjligheter för män och kvinnor. Så ja jag skulle se det som en indikator på olika reella förutsättningar (dock ej növändigtvis på diskriminering vare sig i ts exempel eller ditt).

    I nästa skede får man då analysera orsaken till den skeva könsfördelningen och på vilket sätt förutsättningarna eventuellt skiljer sig. Och då får man ju undersöka olika möjligheter där naturligtvis diskrimnering skulle kunna vara en faktor. Detgår ju inte att dra en väl underbyggd slutaats enbart på en indikaror vare sig i ts exempel eller i ditt.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Vänster är ett skällsord) skrev 2021-06-03 21:14:33 följande:

    Normer påverkar på inget sätt möjligheter.

    Jag som man hade precis samma möjligheter i högstadiet att välja att utbilda mig till sjuksköterksa som kvinnorna hade,Ge ett exempel på vad som du anser kan vara "reella förutsättningar" som hindrade mig som tonårsgrabb att välja att utbilda mig till lastbilschaufför istället för sjuksköterska.

    Din text ser för mig ut som någon som vänder sig ut-o-in, samt viker sig dubbel i sina försök att förvirra och komplicera något som egentligen är mycket enkelt.

    Kvinnor föredrar att arbeta med människor.

    Män föredrar att arbeta med saker, bygga saker, designa och konstruera saker, laga trasiga saker.

    Det är därför vi ser en överväldigande majoritet män bland t.ex bilmekaniker, ingenjörer, byggarbetare o liknande, medans kvinnorna istället dominerar yrken inom t.ex vården och förskolan.

    Det är inte svårare än så, det har aldrig varit svårare än så.

    Kvinnor och män ÄR olika på gruppnivå, det påverkar våra livsval och vi får därför skillnader i utfall.


    Tråden handlar ju om vilken form av jämställdhet (eller hur man ska uttrycka det) som är viktig för en. För mig personligen är en central del att varje person ska bemötas och möta sig själv utifrån den person man är och inte utifrån föreställningar om kön. Förväntningar på om hur man ska vara som tjej, kile, man, kvinna kan påverka de val jag gör. Det är en av de sakerna som jag lägger i reella möjligheter, men det finns ju mycket annat.

    Jag håller med dig om att män och kvinnor beter sig olika på gruppnivå, har olika intressen osv. Och jag tror att det kan påverka de val vi gör och de förväntningar vi har på oss själva. Om vi förväntar oss av tjejer att bli sjuksköterskor men inte av män kommer det (generellt) krävas mer av den pojke som vill bli sjuksköterska än den flicka som vill bli det. Ytterliggare en sån reell förutsättning som påverkar.

    Ett par (av den mer flummiga typen av) exempel.

    Jag har dock inte påstått att just du har blivit hindrad från att utbilda dig till sjuksköterska.
  • Anonym (Sara)
    Mascaraklumpar skrev 2021-06-03 21:50:55 följande:

    Om förutsättningarna är precis exakt desamma för två olika grupper blir också resultatet detsamma. Om det finns en signifikant skillnad mellan grupperna så skiljer sig förutsättningarna (må så vara att det handlar om vilja och intresse, men det är ju också en förutsättning). Oavsett hur man definierar jämställdhet och om man bryr sig om att uppnå det eller inte, så är det direkt felaktigt att påstå att förutsättningarna för kvinnor och män är desamma när det finns enorma skillnader i vilka yrken vi faktiskt har.

    t.


    Du förklara väldigt mycket bättre än jag. Precis detta menar jag med att en stor skillnad mellan män och kvinnor är en indikator på att förutsättningarna inte är de samma

    Tack!
  • Anonym (Sara)
    Postman skrev 2021-06-03 22:28:22 följande:

    9 av 100 undersköterskor är män. Varför sägs det eller görs det aldrig nåt om det. Hur ser dessa jämställdhetsplaner ut kan man undra. Fast det där med jämställdhet kanske bara rör manligt dominerade branscher.


    Jag känner inte igen mig i att det inte skulle pratas om den skeva könsfördelningen inom vården. Det görs ju gott om utredningar, rapporter, ar etsplatsarbeten och handlingsplaner för att öka andelen män i vården. I rapporterna lyfts också sådant som arbetmiljön för män, utanförskap osv. Sådant som också lyfts när det gäller kvinnor i mansdominerade branscher.
Svar på tråden Vilken definition av jämställdhet ställer du dig bakom?