Inlägg från: Anonym (anmäla) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anmäla)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:04:37 följande:

    Har precis fått veta att min dotter inte kommer få godkänt i en rad ämnen, bland annat i engelska. 

    Tycker det är så dåligt. Barnen går väl för sjutton i skolan för att lära sig saker? Då måste man kunna ställa vissa krav på skolan. Vi har ju skolplikt i Sverige och det kommer sig av en anledning. 

    Jag tycker det känns som de brustit i sitt uppdrag.


    Skolan har uppdraget att lära ut/undervisa. Eleven har ansvaret att lära sig.

    Och ja, man kan absolut ställa krav på skolan. Bland annat borde de ha varnat för länge sedan att barnet riskerade underkänt i flera ämnen samt föreslagit en åtgärdsplan för hur barnet skulle kunna få godkänt. Har det gjorts?

    En annan sak är att skolan har skyldighet att se till individuella behov, tex föreslå utredning om de ser tecken på bristande koncentration eller dyslexi eller annat som orsak till den dåliga kunskapsinhämtningen. Har skolan påtalat några såna svårigheter?

    Ibland är det bara lathet och allmänt dålig motivation från barnets sida. Då får man prata allvar med barnet och som förälder se om man kan hjälpa barnet vidare på nåt sätt. 

    Jag har en son som ska gå ut nian alldeles nu. Han har varit enormt skoltrött under högstadiet, särskilt i åttan var det lögn att få honom att jobba i skolan och betygen dalade och han riskerade/fick underkänt i flera ämnen. Vi fick besked om det i god tid och la upp en plan (skolan, föräldrar, sonen) om hur vi skulle göra för att förbättra situationen och se till att han fick betyg tillräckligt för att komma in på gymnasiet.

    Under nian har vi jobbat stenhårt enligt den planen och fått till det jättebra. En stolt son har nu kommit in preliminärt på alla sina gymnasieval och är glad och nöjd med sin prestation. Men det har krävts att vi alla tagit vårt respektive ansvar. Skolan, vi föräldrar och sonen själv. Alla. 
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:25:01 följande:

    Ja, jag vet inte vad jag ska göra. Känns ju lite sent att sätta in några åtgärder nu när terminen är slut och betygen är satta. 

    Vi har inte haft några utvecklingssamtal på säkert över 1 år pga pandemin. Väldigt lite kontakt med skolan i överhuvudtaget. När jag frågat dottern hur det varit och hur det går i skolan svarar hon bara kort "bra!". Men tydligen har det inte varit så bra. Det har i vart fall inte gått särskilt bra. Vad det beror på vet jag inte. Tidigare har hon klarat bra resultat. Kan vara så att hon är skoltrött som en del av er är inne på. 

    Men de det känns ju ändå inte bra. Hon har gått ut åttan nu kan jag tillägga. Betygen från nästa termin är de hon söker in på gymnasiet på och då känns det ju inte bra om hon nu inte ens når upp till godkänt. Vad kommer det bli av henne då liksom? Skolan har väl för sjutton ett ansvar att både lära ut och ta ansvar för utveckling? Hon har ingen inrapporterad hög frånvaro eller så. 


    Där borde skolan ha kontaktat er för länge sedan, så det kan du ha synpunkter på. Även om inte fysiska utvecklingssamtal har kunnat genomföras under pandemin så finns det andra sätt att kommunicera med föräldrar. Telefon, mail, videosamtal som utvecklingssamtal.

    Inför nästa termin bör du kräva tätare kontakt med skolan och att det upprättats nåt slags plan för hur din dotter ska kunna förbättra sina betyg. Det kräver såklart allra mest av din dotter, men skolan måste meddela vad som saknas och vad som kärvs för att uppnå godkänt/högre betyg. Ta kontakt redan nu och säg att du vill ha möte så snart som möjligt på höstterminen för detta. 
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 11:17:47 följande:
    Tycker hon ska kunna ta ansvar själv för det där när hon är så gammal. Hon hade inte alls så här dåliga betyg under hösten nej. Hon säger själv att många lärare varit sjuka under terminen och att de haft mycket vikarier. Kanske har inte allt förmedlats på det sätt som borde skett?

    Jag hoppas det kan tas nya tag till hösten. Funderar även på om det vore en bra idé att försöka byta skola. Så mycket sämre än så här kan det ju inte bli. Det känns som de är totalt likgiltiga. 
    Om du tycker så, så får hon ju ta konsekvensen av att bli underkänd i flera ämnen. Men om du vill vara en engagerad förälder och hjälpa din dotter ur den här svackan så får du ju börja agera nu. 

    Ibland är skolan inte bra, det kan absolut vara så. Men ibland är det barnet som inte orkar, vill eller kan av nåt skäl. Det är tufft att vara tonåring och gå igenom puberteten, många är skoltrötta eller mår dåligt över nåt och kan behöva lite extra stöd för att komma på rätt köl. Ibland är det oengagerade föräldrar som ställer till det också. 
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 12:40:05 följande:
    Nu tycker jag inte att man ska skylla skolans bristande ansvar på mig. Om jag misslyckas på mitt jobb så skyller inte jag det på min dotters lärare. Det vore absurt. Skolan ansvarar för utbildningen. Jag tar ansvaret som förälder. Det är viktigt med tydliga gränser. 
    Absolut, men enligt dina inlägg tycker jag att det är du som inte verkar förstå vart ansvarsgränserna går. Men jag kan ta det igen:

    Skolans ansvar: att undervisa/lära ut, meddela till elev och vårdnadshavare om det finns risk för underkänt i något eller flera ämnen och vad eleven ska göra för att komma ikapp. Skolan ska även signalera om det finns oro för eleven antingen socialt/psykiskt eller beroende på svårigheter tex kring koncentration/inlärning.

    Barnets ansvar: att ta till sig skolans undervisning och uppnå kunskapsmålen. I det ingår att lyssna, delta aktivt, lämna in uppgifter i tid och enligt kriterierna. Be om hjälp om/när det inte fungerar.

    Förälderns ansvar: hålla sig informerad om hur det går för barnet, genom barnet och/eller genom skolan. Delta i utvecklingssamtal, gärna ta del av barnets skoluppgifter och ge barnet den hjälp som det behöver för att klara av dem. Det kan tex vara att förhöra på läxan, ge förslag på ämnen att skriva om, hjälpa barnet att hålla koll på inlämningsuppgifter, datum för prov etc. Även hålla koll på barnets allmänna mående som kan svaja rejält i den här åldern och då påverka hur skolarbetet sköts. 

    Om ett eller flera av dessa fallerar så finns det risk att det inte går bra för barnet i skolan. Du kan göra din del, du kan se till att ditt barn har förutsättningar att göra sin del och du kan ligga på skolan och se till att de gör sin del. 
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:31:53 följande:
    Var har jag nämnt att min dotter skulle vara oengagerad? Det är du som skriver det, inte jag. 
    Du verkar fast besluten i din tanke att varken du eller din dotter har något som helst ansvar för hennes skolresultat utan det är bara skolans ansvar.

    Med den inställningen blir det svårt att ge dig några vettiga svar och tyvärr kan det ju leda till att din dotter får generellt sämre förutsättningar än hon kunde haft om du tog på dig ditt normala föräldraansvar. 
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:42:21 följande:
    Samtidigt så finns det ju de som menar att det inte är speciellt bra att ge läxor till barnen. Jag tar inte ställning till det, men jag är övertygad om att 95% av arbetet måste ske i skolan. Om det går bra eller dåligt för barnen i skolan, beror knappast på om de gör sina läxor eller inte. 


    ">

    Du verkar inte vara helt läskunnig, eller i alla fall brista i förståelse om vad du får för svar i tråden. 

    Det handlar inte om läxor eller lektioner. Det handlar om ansvarsfördelning och det är ganska uppenbart utifrån dina svar att du fallerar i ditt föräldraansvar när det gäller ditt barns skolgång. 
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:46:24 följande:
    Svårt för mig att ta ansvar för hur skolarbetet bedrivs då jag inte jobbar i skolan. Jag har uppfattat det som att det är skolan och lärarnas jobb att undervisa och lära ut till eleverna. Visste inte att det jobbet lagts över på oss föräldrar. Det måste jag helt missat. Måste varit något informationsbrev jag missat i sådana fall Skrattande
    Det här börjar bli lite löjligt nu. Inte utan att man förstår att det går så snett med skolan och kommunikationen er emellan.
  • Anonym (anmäla)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:47:37 följande:
    På vilket sätt då? Menar du att jag ska gå till skolan och ta över lektionerna och ändra pedagogiken? 
    Flera i tråden har gett bra och vettiga förslag på vad du kan och ska göra för att ta din bit av ansvaret i den här frågan. Men du bara slår ifrån dig och raljerar istälklet och då är det klart att inte mycket blir gjort. 

    Jag har haft en liknande situation med min son förra året, jag kan berätta en del av vad vi som föräldrar gjort och vad skolan gjort:

    * Vi (föräldrar) har haft kontakt månadsvis med mentorerna för att stämma av hur det går allmänt.
    * Enskilda lärare har mailat eller ringt oss om något börjat fallera så att vi har kunnat agera snabbt och få saker och ting på rätt köl igen. Tex om det fattats en inlämningsuppgift eller om han misslyckats på ett prov så har han kanske fått göra omprov eller komplettera en uppgift. 
    * Vi har haft koll på hans uppgifter genom hans skolplattform och då kunnat påminna, stämma av och hjälpa honom att få in uppgifter i tid och läsa på inför proven.
    * Vi har hjälpt till med att tex förhöra på läxorna eller resonera kring en uppgift så att han kan starta igång sin egen tankeprocess och sen kunnat lösa uppgiften. Det är ganska mycket reflektion och analys i den åldern och det kan man vinna på att göra tillsammans i dialog och diskussion. 
    * Han har tagit ansvar för att göra uppgifterna, plugga inför proven och be om hjälp av oss eller läraren om han kört fast.

    I hela processen har vi funnits närvarande som föräldrar och stämt av hur det går, hur han har det, vad han behöver etc för att det ska gå bra.

    Och på ett år nu (han hade som sämst betyg i åttan) har han nu hämtat upp så att han kommit in preliminärt på alla sina gymnasieval. Han har tagit sitt ansvar, skolan har tagit sitt och vi föräldrar har tagit vårt och tillsammans har vi fixat så att det gått bra där det tidigare inte gick så bra. Men det ör klart, det kräver engagemang och vilja som förälder. Är det där det brister för dig?
Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?