• Anonym (L)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Polisanmäla? Hahaha, snälla människa!

    Oftast handlar det om lata elever som inte orkar eller vill lära sig. Skolan har ansvaret att undervisa och lära ut men vill inte eleven själv lära sig så är det omöjligt. Viljan måste komma inifrån. Det skolan gör är ena delen, resten är upp till eleven själv och det är inget som skolan varken kan eller ska ta ansvar för. Det finns något som heter eget ansvar men du kanske är en

    sådan förälder som curlar ditt barn och inte har någon koll.

    Prata med din dotter och prata med skolan så att ni kan lägga upp en plan men kom ihåg att det inte blir någon förändring om inte din dotter själv vill göra någonting åt saken. I slutändan är det bara upp till henne själv, ingen annan.

  • Anonym (L)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:25:01 följande:

    Ja, jag vet inte vad jag ska göra. Känns ju lite sent att sätta in några åtgärder nu när terminen är slut och betygen är satta. 

    Vi har inte haft några utvecklingssamtal på säkert över 1 år pga pandemin. Väldigt lite kontakt med skolan i överhuvudtaget. När jag frågat dottern hur det varit och hur det går i skolan svarar hon bara kort "bra!". Men tydligen har det inte varit så bra. Det har i vart fall inte gått särskilt bra. Vad det beror på vet jag inte. Tidigare har hon klarat bra resultat. Kan vara så att hon är skoltrött som en del av er är inne på. 

    Men de det känns ju ändå inte bra. Hon har gått ut åttan nu kan jag tillägga. Betygen från nästa termin är de hon söker in på gymnasiet på och då känns det ju inte bra om hon nu inte ens når upp till godkänt. Vad kommer det bli av henne då liksom? Skolan har väl för sjutton ett ansvar att både lära ut och ta ansvar för utveckling? Hon har ingen inrapporterad hög frånvaro eller så. 


    Har ni inte blivit erbjudna några alternativa lösningar när det gäller vanliga utvecklingssamtal? Ni själva kan ju ta kontakt med skolan!

    Att din dotter ljuger och är skoltrött är inte skolans fel. Skolan kan undervisa, stötta och hjälpa till, precis som ni föräldrar kan - resten är dock upp till eleven själv. Vill hon inte så kan skolan inget göra.

    Skolan ansvarar INTE för hennes lathet. Skolan ansvarar för att lära ut men det är ingen garanti för att eleverna lyssnar eller bryr sig. Du kan ju ta ditt ansvar som förälder och prata med din dotter. Försök motivera henne och hjälpa henne med skolan, istället för att sitta här och skylla din dotters lathet på skolan. Typiskt curlingföräldrar att göra så.
  • Anonym (L)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:33:14 följande:

    Stämmer säkert att vare sig polisen eller skolinspektionen bryr sig om min dotters dåliga skolresultat. Tycker ändå att skolan måste ha ett visst ansvar för elevernas inlärning. Varför ska de annars gå i skolan liksom? De är väl där för att lära sig? Skolan måste ju kunna motivera eleverna att lära sig. Vem ska annars göra det? 

    Det är väl därför vi har skolplikt? Tar skolan inget som helst ansvar skulle ju alla föräldrar lika gärna kunna köpa hem böcker, som barnen själva kan sitta och titta i. Skolan ska väl stå för det pedagogiska och bygga studiemotivation? Vad är skolan annars till för? Förstår inte hur man kan säga att skolan inte har något ansvar. 


    Hur kan du inte förstå? Skolans ansvar är att undervisa och de kan försöka motivera eleverna men resten ligger på eleven själv! Om eleven inte bryr sig så spelar det ingen roll! Vad menar du att skolan ska göra? Ska de tvinga eleverna att lära sig saker eller vad menar du? Ska man börja ta till hot och våld?

    Du som förälder kan engagera dig och försöka motivera din dotter! Har du någonsin tänkt på det? Förstår att det är mer bekvämt att skylla på skolan..

    Man kan försöka motivera men är personen ointresserad så går det bara inte. Viljan måste komma inifrån och det gäller inte bara skolan utan även allt annat. En vuxen människa (som jag antar att du är) borde väl begripa detta.
  • Anonym (L)
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-06-09 09:39:43 följande:

    Ja, eleverna går i skolan för att lära sig. Ja, skolan ska försöka motivera elever. ja, skolan ska hålla undervisning. Det är inte samma sak som att elever lär sig, av olika orsaker. Och när man nu talar om motivation - vad har du själv gjort för att motivera din dotter till att plugga? Det är den enskilt största avgörande faktorn för hur bra elever lyckas i skolan.

    Skolplikt handlar om närvaro, inte någon slags betygsgaranti. Du kan leda en häst till vatten men du kan inte tvinga den att dricka.


    Exakt!
  • Anonym (L)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:47:24 följande:

    Om dottern är i skolan mellan 8-15 varje dag och ändå inte lyckas lära sig något under den tiden. Vad är det då meningen att jag som förälder ska göra tycker du? Jag slutar jobbet kl 17 och är hemma vid 18 och lagar mat. Ska jag bli en extraskola på kvällarna fram till midnatt? 

    Ja, man har ett ansvar som förälder, men skolplikten syftar väl ändå till att barnen ska lära sig saker när de är i skolan? Det måste väl ändå finnas någon form av pedagogisk skicklighet i skolan?


    Är man en förälder som bryr sig så ja, då tar man sig tiden om man har ett barn som är omotiverad och lat. Annars är du inte tillräckligt brydd.

    Att din dotter inte lyckas lära sig någonting beror med största sannolikhet på att hon är lat. Vad menar du att skolan ska göra åt saken? Förklara! De kan undervisa men de kan inte tvinga henne att ta till sig kunskap.

    Snälla någon..
Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?