• Mortiscia80

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Tycker du inte att du har fått svar på din frågeställning?

    Nej, du kan inte polisanmäla skolan för bristande skolresultat. Det är helt fel instans. Om du tycker att skolan brister i sitt uppdrag brukar ordningen vara: prata med ansvarig/a lärare, prata med rektor, kontakta Skolinspektionen om inget förbättras.

  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 17:14:55 följande:
    Jag hade ett antal frågeställningar. Sen är det väl klart att jag kan polisanmäla skolan för misskötsel av uppdrag, men jag tror inte heller att Polisen kommer göra särskilt mycket åt det. Sedan kan man förstås fråga sig om lärare, rektor eller Skolinspektion skulle göra så mycket åt problemet de heller. Vad tror du?

    Om jag får gissa skulle jag tror att man kan få till svar att de ska titta på det. Skolinspektionen kommer ev sända över ett batteri av frågor för rektor att svara på, men det är nog allt som kommer hända. Jag personligen tror att det bästa faktiskt är att byta skola. Det är enklast och det ger nog snabbast resultat. 
    Nej ts, det kan man inte för det är inte ett lagbrott av den typen för polisen att utreda. Sånt sköter Skolinspektionen. Om någon lärare hade misshandlat ditt barn vore det en polisfråga, att missköta sitt skoluppdrag har de absolut inte med att göra. Om de andra du räknar upp kommer att göra någon skillnad vet ju inte jag, jag känner inte de som jobbar på ditt barns skola. Samma med SI, det beror ju helt på hur de bedömer om skolan verkligen har misskött sig på något vis eller inte, de har sina riktlinjer osv att gå efter. Om skolan alltså inte gjort fel enligt de regler som finns så kommer ingen åtgärd krävas heller, eller så anser de att skolan brustit och att de ska åtgärda det. Man måste vänta och se helt enkelt men man kan ju inte låta bli bara för att man misstror systemet.

    Du gör som du vill, men att rycka upp din dotter från sina vänner och en skola där hon (förhoppningsvis) trivs och känner sig trygg i tron att ni ska se "snabbast resultat" är tyvärr en jättedum idé. Lärarna på den nya skolan har ingen aning om hur din dotter fungerar, vad hon kan eller inte sedan tidigare (överlämningarna är oftast inte särskilt detaljerade) och det resulterar bara i att din dotter kommer att behöva läsa ikapp hela kurser istället för att bara ta ifatt sånt hon missat. Det blir mycket extraarbete för henne! Plus då att hon förlorar sitt sociala sammanhang.
  • Mortiscia80
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-13 17:27:21 följande:
    Precis. Och framför allt när det gäller sista året i grundskolan, så brukar man avråda generellt. Det tar också tid att komma in i systemet och vänja sig vid en ny skola. Att dessutom fixa ej godkända betyg i flera ämnen.... det skulle vara rena miraklet om det skulle fungera. 
    För att inte säga omöjligt, och det tar tid för ts dotter att känna sig bekväm med de nya vuxna också! Kanske inte trivs i klassen, nån som retas... Istället för att tro att gräset är grönare på andra sidan ska man vattna där man är, det gäller många saker i livet.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 17:32:02 följande:
    Nu behöver det ju visserligen inte vara ett lagbrott för att man ska kunna polisanmäla, men det kände du kanske inte till? 

    Jag har pratat med min dotter och hon tycker inte att miljön är bra i skolan och är inte främmande för att byta skola. 
    Jag känner till en hel del. Till exempel är jag väl medveten om när någon försöker förminska mig i skrift, men det var väl säkert inte alls din mening..?

    Lycka till. Det kommer din dotter behöva.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 17:34:34 följande:
    Einsteins definition på dårskap är att försöka samma sak gång efter gång och förvänta sig ett annat resultat. Skrattande
    Och ändå har det gjorts närmare 300 inlägg utan att du anser dig ha fått svar på din trådstart. Jag tror inte riktigt du förstod sammanhanget för mitt citat men det rimmar väl med din attityd genom resten av tråden.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 17:49:48 följande:
    Nejdå. Tycker bara väldigt illa om när någon försöker tillrättavisa mig på ett orättfärdigt sätt. Påstår man sedan dessutom saker som är direkt felaktiga säger jag ifrån. Det är allt. Får det dig att känna dig förminskad är jag den första att beklaga. 
    Jag är inte förvånad att du vet bättre, men varför frågar du om du kan polisanmäla skolan om du redan "vet" det? Du har fel, men försöka kan du alltid göra.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 19:04:10 följande:
    Därför jag kan tycka det är intressant att höra andras åsikter. Men jag klarar mig väldigt bra utan att höra att jag skulle ha fel. Inte när jag har rätt. Du kan polisanmäla mig och jag kan polisanmäla dig precis lika mycket som jag kan polisanmäla skolan, men du är förstås helt fri att påstå något annat. 
    Du kan inte polisanmäla en skola. Du och jag är individer, det är något helt annat.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 21:25:00 följande:
    Det finns alltid någon ansvarig och den kan man polisanmäla. Sen att det förmodligen inte leder någon vart är en helt annan sak. 
    Du kan inte polisanmäla varken rektor eller de olika lärarna heller. Det skulle inte leda någonvart eftersom det inte är olagligt att en elev inte blir godkänd, även om skolan skulle ha brustit i att erbjuda all möjlig hjälp. Det verkar vara fler i tråden som gett dig samma info: det är Skolinspektionen som sköter sådana ärenden, inte polisen.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-14 16:58:35 följande:
    Leder ärligt talat ingen vart att anmäla till Skolinspektionen heller. Finns ingen som tar något ansvar längre. Organisationerna är inte skapade så. Finns inget tjänstemannaansvar. Skolinspektionen kan rikta kritik, men vad hjälper det?
    Nej men man måste ju vända sig till rätt instans. Du går ju varken till Länsstyrelsen eller DO eller de sociala myndigheterna heller med en anmälan. Rätt sak till rätt organisation.
  • Mortiscia80

    Ts, jag tycker du ska göra slag i saken och gå till polisen med din anmälan. De vet ju bättre än alla vi här inne sammanlagt vad som gäller och inte! Då får du ju svar från de verkligt kunniga, istället för att behöva nöja dig med okända människors gissningar och tyckanden.

  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 10:27:07 följande:
    Jag ser det som att jag som vårdnadshavare har anmälningsplikt mot skolan om jag anser att det förekommer missförhållanden i verksamheten. 
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 10:25:54 följande:
    Det är inte en uppgift för dig att avgöra, utan för åklagaren. 
    Det är ju i så fall Skolinspektionen man vänder sig till, inte polisen. Det finns inte en enda åklagare som ens skulle överväga att kalla detta misshandel, eftersom det innebär fysiskt våld, och det är det inte alls frågan om här. Du kan inte hävda psykisk misshandel heller, oavsett hur dåligt ni mår över situationen, eftersom skolan som instans aldrig kan misshandla någon och det inte är någon av lärarna heller som, ens genom underlåtenhet att informera kring läget, utsatt din dotter för något som helst i den stilen.

    Fokusera istället på hur ni ska lösa detta så kommer alla att må bättre.
  • Mortiscia80
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-30 10:47:00 följande:
    Anmälningsplikt? Verkligen inte. 
    Den enda anmälningsplikt jag känner till (rätta mig gärna) är att skolan har skyldighet att kontakta soc om ett barn far illa, eller polis om man vet att ett brott begåtts förstås.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 21:28:00 följande:
    För att vi ska kunna gå vidare krävs att någon först ställs till svars för den uppkomna situationen. 
    För att din dotter ska kunna få godkända betyg måste ni prata med skolan om vad som är nästa steg för att komma dit. Om du tycker att de gjort fel ska du kontakta SI, och de i sin tur ställer skolan till svars om de anser att det ska göras. Det närmaste du annars kan komma är att kontakta rektor och be om att få en ursäkt för att de inte kommunicerat läget till hemmet.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 21:25:24 följande:
    Är det så att man misstänker missförhållanden ska man givetvis anmäla. Hur hade du annars tänkt att man ska komma till rätta med de problem som finns, om de aldrig lyfts upp till ytan? 
    Och det gör man till SI och ingen annan.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 21:41:48 följande:
    Har varit i kontakt med dem, men de menar att man ska kontakta lärare, rektor, kommunen centralt osv, innan man går vidare och anmäler till Skolinspektionen. De lät ärligt talat inte ett dugg intresserade. Hela systemet tycks vara ämnat för att det alltid ska vara någon annans fel när rutiner och ansvar brister. 
    Ja, det finns ju en kedja man ska följa. Man lyfter sina problem med läraren, därefter rektor, kommunen var ett steg jag inte kände till (de lär knappast göra något) men därefter då SI. Det är väl bara att göra det då?
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 21:51:23 följande:

    Ja, det är väl bara att kontakta alla samtidigt då, så det täcks in. 


    Ja det finns ju inget som hindrar det. Men du måste ändå ta SI sist, annars kommer de fråga igen om du verkligen pratat med skolan först och vad som sagts, ffa vilka åtgärder de föreslagit, eller någon annan lösning.
  • Mortiscia80
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-07-01 09:09:36 följande:
    Jag tänkte vara schyst nog och vänta till hösten faktiskt. 
    Nu har jag inte läst allt du skrivit, men hade du påpekat till de berörda lärarna att det kommer som en chock att få de här omdömena? Och har ni redan diskuterat om de tänkt sig några åtgärder framöver, eller hur tänker de från skolans sida när det uppenbart missats i kommunikationen någonstans? I centrum sitter ju fortfarande en tjej som behöver utvecklas hur man än ser på det.
Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?