• Anonym (Kajsa)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:47:24 följande:

    Om dottern är i skolan mellan 8-15 varje dag och ändå inte lyckas lära sig något under den tiden. Vad är det då meningen att jag som förälder ska göra tycker du? Jag slutar jobbet kl 17 och är hemma vid 18 och lagar mat. Ska jag bli en extraskola på kvällarna fram till midnatt? 

    Ja, man har ett ansvar som förälder, men skolplikten syftar väl ändå till att barnen ska lära sig saker när de är i skolan? Det måste väl ändå finnas någon form av pedagogisk skicklighet i skolan?


    Jag känner en familj med en dotter som det gick dåligt för i skolan. Vad gjorde föräldrarna? Ganska exakt det som du av någon anledning tycker är otänkbart - de satt ett par timmar nästan varje dag och hjälpte tjejen med läxorna. De såg det som en viktig del av att vara förälder - att barnet klarade skolan.

    Det är upprörande att skolan inte hört av sig angående din dotters dåliga resultat. Det borde de verkligen ha gjort och jag förstår att du är arg. Samtidigt har du också ett eget ansvar som förälder att höra av dig och kolla läget. Själv har jag haft ovanligt mycket kontakt med barnens lärare det här året pga av allt pandemistrul. Är man intresserad och engagerad så får man ju se till att få den information man anser sig behöva.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 20:39:59 följande:

    De har ju inte meddelat mig någonting förrän nu. På ett helt år. Meningen är väl ändå att resultat och utveckling ska följas löpande. Här är det uppenbart för mig att skolan har brustit i det systematiska utbildningsarbetet. Det är inte meningen att jag som förälder ska behöva tala om för skolan hur de ska sköta sitt jobb. De ska ha den kompetensen själva, utan att jag som förälder ska behöva påminna dem om att sköta sitt jobb. 


    Men det här är inte en prestigekamp mellan dig och skolan där ni ska sitta och sura i varsitt hörn och tycka att den andra borde höra av sig först. Det gäller ditt barns utbildning. Du måste släppa din stolthet och istället se till ditt barns bästa.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 21:31:56 följande:

    Det är ingen prestigekamp alls. Det är fullständigt solklart att det är skolan som ansvarar för undervisningen. 


    Ja. Men du är ansvarig för ditt barn.

    För din dotter spelar det ingen roll vem som gjort det största felet. Du behöver ta ditt ansvar som förälder och göra det bästa möjliga för henne. Det är inte att göra en anmälan utan att ta kontakt med skolan och prata med dem. Då kan du tex få tips om vad ni kan läsa ikapp under sommaren. Jag tycker också att du ska påtala att du hade velat få information - men släpp då det här med anmälan utan fråga på ett sansat sätt som en vuxen människa och ha din dotters bästa för ögonen, inte hämnd.
  • Anonym (Kajsa)

    Det som är så provocerande med den här tråden är att TS verkar betydligt mer upprörd över att skolan gett henne själv (TS alltså) problem snarare än oro över dotterns dåliga skolresultat och vad det kan vara symptom på. TS visar inget intresse för att hjälpa sitt barn (raljerar istället över hur orimligt det vore) utan är bara arg på skolan som gett henne bekymmer. TS största bekymmer verkar vara att hon kanske kommer att behöva spendera tid med sin dotter. Det hela är bara väldigt sorgligt och jag tycker så synd om flickan.

    Skolan verkar av TS beskrivning inte vara något att hänga i julgranen, men då har ju TS ett ansvar att kompensera för det så gott hon kan eller byta till en bättre skola.

  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 19:04:10 följande:

    Därför jag kan tycka det är intressant att höra andras åsikter. Men jag klarar mig väldigt bra utan att höra att jag skulle ha fel. Inte när jag har rätt. Du kan polisanmäla mig och jag kan polisanmäla dig precis lika mycket som jag kan polisanmäla skolan, men du är förstås helt fri att påstå något annat. 


    För att polisanmäla måste det finnas ett lagbrott, en brottsrubricering. Ring och kolla med Polisen, 114 14, om anmälan är möjlig. Man kan generellt inte polisanmäla folk för att de har misskött sitt jobb.

    Problemen ni har verkar snarare vara ett fall för Skolinspektionen. (Och så låter det som att du behöver steppa upp vad gäller föräldraansvar.)
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-13 17:01:30 följande:

    Håller du med om att det är skolans ansvar att sköta utbildningen? Håller du med om att det är skolans ansvar att informera vårdnadshavare om det är något som inte fungerar? Håller du med om att det är skolan som ska ta initiativ till denna kontakt?


    Jag håller med om allt detta men tycker dessutom att man som förälder bör kontakta skolan om man märker att de inte tar den kontakten. När det kommer till ens barns utbildning är det liksom inte läge att kura in sig i en offerkofta under ett helt läsår och undra varför man aldrig hör av dem. Då ringer man och frågar. Det gäller ju barnets utbildning. Då får man släppa stoltheten, lägga ner stridsyxan och göra det som är bäst för barnet.
  • Anonym (Kajsa)
    Karlington skrev 2021-06-13 21:35:33 följande:

    Du kan anmäla någon för att vara rödhårig om du vill, men det kommer inte att bli något av anmälan.


    Jag tror inte ens man kan det. Jag var i kontakt med polisen om en helt annan grej häromdagen och jag förstod det som att det inte går att göra en anmälan om det inte finns en brottsrubricering.

    Minns också ett reportage där en man försökt polisanmäla sin fru för otrohet. Men det gick inte det heller.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-14 16:57:02 följande:

    Då får man välja en brottsrubricering. Misshandel, förledande av ungdom, framkallande av fara. Alltid finns det något. Sen att det inte leder någon vart är ju en annan femma. 


    Polisen har betydligt viktigare saker att göra än att hantera anmälningar som till och med anmälaren fattar inte leder någonstans. Ta inte samhällsviktiga resurser i anspråk i onödan. Anmäl till den rätta instansen - Skolinspektionen. Då har du chans att få till en ändring och du låter Polisen göra det de finns till för.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-14 22:08:31 följande:

    Att barnet blir psykiskt misshandlat i och med den dåliga undervisningen. Kan bli tråkigheter längre fram. Svårare att hänga med i gymnasiet, sämre möjligheter för jobb m.m. 


    I så fall skulle man ju kunna polisanmäla föräldrarna också eftersom de struntat i dotterns skolgång så länge att de har noll koll på hennes skolresultat...

    Om du vill att ditt barn ska få goda möjligheter till jobb och högre studier måste DU engagera dig.

    Lärare ser det varje dag - det är generellt de elever som har engagerade föräldrar som det går bättre för i skolan. Hur det går för de andra sitter du med facit på.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-30 21:41:48 följande:

    Har varit i kontakt med dem, men de menar att man ska kontakta lärare, rektor, kommunen centralt osv, innan man går vidare och anmäler till Skolinspektionen. De lät ärligt talat inte ett dugg intresserade. Hela systemet tycks vara ämnat för att det alltid ska vara någon annans fel när rutiner och ansvar brister. 


    Har du inte redan pratat med hennes lärare menar du? Varför inte? Det är ju det mest logiska första steget.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-07-03 19:51:10 följande:

    Nej, det gör vi inte. Nu är det sommarlov. Det får lov att bli nya takter till hösten. Tar kontakt med skolan så fort terminen kör igång.


    Hur tänker du nu?? Ditt barn har fått F. Dags att kavla upp ärmarna och köra sommarundervisning. Hon måste komma ifatt. Hur ska hon klara nästa årskurs när hon inte fixat den här? Snälla, hjälp ditt barn. Hon ska inte straffas för att skolan inte gjort vad de ska. Du måste täcka upp här.
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-07-08 23:57:04 följande:

    Nej, det där går jag inte på. Det är helt uppenbart att det är skolan som har ansvaret för undervisningen. Det ansvaret kan aldrig ligga på föräldrarna, då vi har skolplikt. Om vi avskaffar den kan jag absolut tänka mig att hemundervisa. 


    Du måste släppa det här med vems fel det är. Gör nu allt du kan för att hjälpa ditt barn klara sig i livet. Det är inte din maktkamp mot skolan som är viktigast. Det viktigaste är att din dotter får hjälp med skolarbetet. Fixa det åt henne så att hon slipper gå genom nian och känna sig som en idiot för att hon saknar de grundkunskaper som krävs.

    Om ett år ska hon söka gymnasiet. Ni har ingen tid att förlora. Hon måste komma ikapp. Kommer hon inte in på gymnasiet försämras hennes chanser till ett bra liv avsevärt.

    Hur ska hon kunna nå godkänt under nästa år - vilket krävs för att gå gymnasiet - om hon inte klarar föregående?

    Det handlar om hur din dotters liv kommer att se ut, inte om din kamp om vem som har rätt. Den ska du också driva. Men höst upp på din att-göra-lista borde stå att se till att din dotter når upp till kunskapskraven för årskurs åtta innan hon går vidare. Ni har fortfarande flera veckor på er.

    Skolan är inte hennes förälder. Det är du. Släng stoltheten åt sidan och gör det som är bäst för ditt barn.
  • Anonym (Kajsa)

    När jag var tonåring hävdade jag att jag ska kunna gå rätt ut i gatan vid övergångsstället, för bilarna SKA stanna. Mina föräldrar förklarade att när jag är påkörd är det inte intressant vems fel det var. Jag är skadad för livet i vilket fall som helst.

    Du resonerar som jag gjorde som fjortis. Skillnaden är att du dessutom låter ditt eget barn ta smällen.

Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?