Inlägg från: Anonym (Missnöjd mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Missnöjd mamma)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    ITrust skrev 2021-06-09 13:13:23 följande:
    Men att din dotter är oengagerad ska man skylla på skolan? Du är pinsam.
    Var har jag nämnt att min dotter skulle vara oengagerad? Det är du som skriver det, inte jag. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (anmäla) skrev 2021-06-09 13:21:28 följande:
    Absolut, men enligt dina inlägg tycker jag att det är du som inte verkar förstå vart ansvarsgränserna går. Men jag kan ta det igen:

    Skolans ansvar: att undervisa/lära ut, meddela till elev och vårdnadshavare om det finns risk för underkänt i något eller flera ämnen och vad eleven ska göra för att komma ikapp. Skolan ska även signalera om det finns oro för eleven antingen socialt/psykiskt eller beroende på svårigheter tex kring koncentration/inlärning.

    Barnets ansvar: att ta till sig skolans undervisning och uppnå kunskapsmålen. I det ingår att lyssna, delta aktivt, lämna in uppgifter i tid och enligt kriterierna. Be om hjälp om/när det inte fungerar.

    Förälderns ansvar: hålla sig informerad om hur det går för barnet, genom barnet och/eller genom skolan. Delta i utvecklingssamtal, gärna ta del av barnets skoluppgifter och ge barnet den hjälp som det behöver för att klara av dem. Det kan tex vara att förhöra på läxan, ge förslag på ämnen att skriva om, hjälpa barnet att hålla koll på inlämningsuppgifter, datum för prov etc. Även hålla koll på barnets allmänna mående som kan svaja rejält i den här åldern och då påverka hur skolarbetet sköts. 

    Om ett eller flera av dessa fallerar så finns det risk att det inte går bra för barnet i skolan. Du kan göra din del, du kan se till att ditt barn har förutsättningar att göra sin del och du kan ligga på skolan och se till att de gör sin del. 
    Samtidigt så finns det ju de som menar att det inte är speciellt bra att ge läxor till barnen. Jag tar inte ställning till det, men jag är övertygad om att 95% av arbetet måste ske i skolan. Om det går bra eller dåligt för barnen i skolan, beror knappast på om de gör sina läxor eller inte. 


    ">

  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-06-09 14:37:04 följande:
    Vad säger hon själv då om varför hon plötsligt misslyckas i skolan? Har du ens frågat henne om det.....?
    Att det varit mycket vikarier, inställda lektioner m.m. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (M) skrev 2021-06-09 14:34:32 följande:
    Du har ju misslyckats med ditt jobb som förälder och försöker skylla det på skolan.
    Att se till att ens barn sköter skolarbetet, gör vettiga val och prioriteringar och fånga upp om det har problem ingår i att vara förälder. 
    Svårt för mig att ta ansvar för hur skolarbetet bedrivs då jag inte jobbar i skolan. Jag har uppfattat det som att det är skolan och lärarnas jobb att undervisa och lära ut till eleverna. Visste inte att det jobbet lagts över på oss föräldrar. Det måste jag helt missat. Måste varit något informationsbrev jag missat i sådana fall Skrattande
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (anmäla) skrev 2021-06-09 14:45:24 följande:
    Du verkar inte vara helt läskunnig, eller i alla fall brista i förståelse om vad du får för svar i tråden. 

    Det handlar inte om läxor eller lektioner. Det handlar om ansvarsfördelning och det är ganska uppenbart utifrån dina svar att du fallerar i ditt föräldraansvar när det gäller ditt barns skolgång. 
    På vilket sätt då? Menar du att jag ska gå till skolan och ta över lektionerna och ändra pedagogiken? 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-06-09 14:54:55 följande:
    Ok, men har du frågat nånting som har med henne själv att göra? Vad har hon gjort för att försöka hänga med osv. Hon är ung, allt ansvar ligger inte på henne men man kan inte bara lägga böckerna åt sidan för att det varit inställda lektioner osv. Då borde alla i klassen ha dåliga betyg, och jag tror inte att det är så. På nåt sätt måste det ju finnas en skillnad i varför just hon får underkänt men inte alla andra.
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:42:21 följande:
    Samtidigt så finns det ju de som menar att det inte är speciellt bra att ge läxor till barnen. Jag tar inte ställning till det, men jag är övertygad om att 95% av arbetet måste ske i skolan. Om det går bra eller dåligt för barnen i skolan, beror knappast på om de gör sina läxor eller inte. 
    Repetitionsläxor är jätteviktiga! Men man kan göra en hel del repetition inom undervisningen, och det beror också på vilken nivå man undervisar. Ju yngre barnen är desto viktigare med repetition.

    Min inställning är att läxor egentligen annars inte ska behövas, repetition är ingen läxa så som jag ser det eftersom det inte är ett tvång. Elever ska inte behöva läsa in nytt material hemma på egen hand. Däremot om man har glosläxor osv säger det sig självt att det ligger i ens eget intresse att träna på det hemma. Så du har både rätt och fel. Viss typ av läxor är inte alls bra, men jo elever måste faktiskt träna hemma också. Det kan ha en stor inverkan på om det går bra eller dåligt i skolan.
    Har svårt att svara för hur det gått för de andra eleverna. Har inte insyn i det. Visst har alla någon form av ansvar för att förkovra sig, men drar man bara det i förlängning skulle ju i sådana fall ingen skola behövas. Det finns i sådana fall inga dåliga skolor. Misslyckas eleverna med kunskapsmålen är det elevens fel. Det kan aldrig vara skolans, även om lektioner varit inställda, lärare ersatts med vikarier osv osv. Jag trodde att skolans ansvar var att lära ut, underlätta för eleverna att ta till sig av ny kunskap osv, men det ansvaret ska tydligen läggas på mig. Jag som inte ens vistas i skolan om dagarna. Jättemärkligt. Det känns som många som skriver i tråden bara gör det för att provocera.
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-06-09 15:05:51 följande:
    Inte jag heller, men en vanlig klass har 25-30 elever. Jag har svårt att tro att alla andra också blir underkända. Ren sannolikhetslära om inte annat.

    Du har fortfarande inte förstått det där med vem som har vilket ansvar, jag orkar inte ta det ytterligare en gång för vi är flera som redan berättat det för dig, det blir som att prata med en vägg till slut. Det känns som att det enda du är ute efter är att slippa eget ansvar, både för dig och din dotter.
    Det handlar inte om att jag inte förstår. Det handlar om att vi har olika uppfattningar. Du hävdar att det är mitt ansvar att ta över ansvaret för undervisning och lärande när skola och elev misslyckas. Jag hävdar att det är skolans ansvar att se till att eleverna inte misslyckas. Misslyckas eleverna ska det sättas in åtgärder från skolans sida. Så har inte skett. Skolans ansvar har brustit.

    Varför hävdar du att skolan inte ska ta ansvar?
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-09 15:31:21 följande:
    Okej, då är det här kanske nytt för dig, men det är så här det är: Vi lärare märker varje dag att de eleverna vars föräldrar är intresserade och engagerade i barnens skolgång och som även ställer krav på barnen, som förmedlar att skolan är viktig - det är de barnen som lyckas bra i skolan. 

    Och vi ser också att det i regel går betydligt sämre för de vars föräldrar inte är engagerade. Visst, det är också viktigt vad skolan gör, men det räcker oftast inte om inte föräldrarna är med också. Dessa barn har ofta inte rätt inställning och försöker bara få skoldagen att gå över, medans de tänker på allt möjligt annat. 
    Jag tvivlar inte en sekund på att barn som erbjuds undervisning utanför skolan klarar sig bättre. Har ju också visat sig att skolresultaten för gymnasieelever som pluggat på distans ökat. Det är nästan så man kan undra vad de gör i skolan hela dagarna. Det är intressant att de elever som får hjälp av sina föräldrar, Elever som pluggar hemma istället för i skolan klarar sig bättre, men så är det garanterat. Det är märkligt att det tycks vara så svårt att förmedla kunskap i skolan. Något som ändå borde vara skolans kärnuppdrag. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-09 15:44:41 följande:
    Det tror jag också. Skolan har plikten att erbjuda ett utvecklingssamtal per termin. Om sedan föräldern inte vill ha det, så kan jag tänka mig att man inte tjatar, framför allt nu i en pandemi. 
    I höstas fick vi mail om att det var inställt pga pandemin. Nu under vårterminen har klassens huvudmentor varit sjukskriven, så jag misstänker att det fallit mellan stolarna. Jag har ingen aning om vad dottern presterat i de olika ämnena under senaste läsåret, men har antagit att det varit okej eftersom jag inte hört något annat. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (MM) skrev 2021-06-09 16:29:49 följande:

    Polisanmäla skolan? Du har inget ansvar som förälder menar du? 


    Jag anser att ansvaret för undervisningen som följer av skolplikten ligger på skolan - inte på mig. 
Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?