Inlägg från: Anonym (Missnöjd mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Missnöjd mamma)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Anonym (Kajsa) skrev 2021-06-09 21:07:06 följande:
    Men det här är inte en prestigekamp mellan dig och skolan där ni ska sitta och sura i varsitt hörn och tycka att den andra borde höra av sig först. Det gäller ditt barns utbildning. Du måste släppa din stolthet och istället se till ditt barns bästa.
    Det är ingen prestigekamp alls. Det är fullständigt solklart att det är skolan som ansvarar för undervisningen. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-06-09 21:38:49 följande:
    Men sluta, du vet ju inte ens vad skolplikt innebär. De har inte alls nåt ansvar att bevaka det åt huvudmannen, eller någon annan. Som jag sa förut kan de däremot tänkas göra en orosanmälan om barn inte kommer till skolan, alltså har hög frånvaro eller är hemmasittare.

    Nu tar vi det här en gång för alla, från Skolverkets egen hemsida: www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/skolplikt-och-ratt-till-utbildning

    Vad är skolplikt och rätt till utbildning?

    Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas där. För att inte behöva gå till skolan ska barnet ha ett giltigt skäl, till exempel sjukdom eller ledighet som skolan beviljat.

    Källor: 2 kapitlet 18 § regeringsformen samt 7 kapitlet 2?7, 15 och 17 §§, 29 kapitlet 2 § andra stycket skollagen.


    https://www.skolinspektionen.se/beslut-rapporter-statistik/publikationer/ovriga-publikationer/2011/skolpliktsbevakning/

    Huvudman för skolan har det yttersta ansvaret att se till att alla elever i kommunen får sin rätt till utbildning tillgodosedd. Detta innebär att varje elev ska ha en skolplacering, en skola att gå till.

    Det innebär också att kommunen ska se till att alla skolplacerade elever faktiskt går i skolan och deltar i utbildningen. Granskningen är inriktad på om man på skol- och kommunnivå har fungerande rutiner inom området skolpliktsbevakning.
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (Orka) skrev 2021-06-09 21:44:19 följande:
    Men enligt dig så har ju din dotter vart i skolan? Då finns det ju inget för skolan att rapportera.
    Ja, förutsatt att skolan skött sin bevakning vill säga, men det får man väl förutsatta eftersom ingen frånvaro finns rapporterad.  Det är skolan på uppdrag av huvudmannen som har det ansvaret. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-06-09 22:01:47 följande:
    Jag tar det stegvis så du hänger med.

    Första och andra meningen handlar om rätt till utbildning. Tredje handlar om ansvaret att inte bara strunta i elever som inte går i skolan. Fjärde handlar om att man ser över vilka rutiner man har för att sköta det här arbetet, det kan vara på kommunnivå eller på skolnivå. T ex: skolan ringer upp föräldrar till barn som skolkat, det är en tänkbar rutin. Andra skolor skickar sms till föräldrarna istället. Eller mail. Det är två andra möjliga rutiner. Hur hanterar man elever med högre frånvaro, t ex kan man prata med EHT, fler samtal med föräldrar osv. Det är andra slags rutiner.

    Jag förstår att det inte är lätt för en utomstående att förstå vad allt går ut på, men det här ingår inte i skolplikten. Jag förstår också att det är tredje meningen du hakat upp dig på, och där ingår t ex att prata med föräldrarna om de har hemmasittande barn eller göra en orosanmälan till soc. Det handlar också om att följa upp skolk från enstaka lektioner osv.

    Exempel på vad du tror att skolplikt innebär och som inte stämmer:
    Det innebär inte att skolan har skyldighet att säkerställa att ditt barn lär sig något i skolan.
    Det innebär inte att skolan har skyldighet att säkerställa att ditt barn får minst godkänt i alla ämnen, eller ens några alls.
    Skolplikten handlar om föräldrarnas skyldighet att se till att ens barn går till skolan och inte sitter hemma eller skolkar. Därför kan en orosanmälan vara aktuell om föräldrarna missköter skolplikten.
    Det finns ingen "skolpliktsrapportering" till huvudman, annat än möjligen övergripande statistik.
    Det finns visst en skolpliktsrapportering. Det är skolans skyldighet att rapportera till huvudman. Det är huvudmannens ansvar. Har du inte läst länkarna jag skickade till dig? Hur skulle annars skolpliktsbevakningen gå till menar du? 
    Det är ett lagstadgat krav. Sköter inte skolan det här kan skolan och huvudman fråntas tillståndet att bedriva skolverksamhet. Skolinspektionen kan dra in tillståndet och det händer då och då. Det är något som myndigheterna ser väldigt allvarligt på. 

    Men egentligen är det strunt samma. Det är inte ämnet för tråden. Ämnet för tråden är skolans skyldighet att genomföra sitt uppdrag. Att förmedla kunskap.
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    MajaMaria79 skrev 2021-06-09 22:11:27 följande:

    Skolgång i Sverige idag är ett tvådelat ansvar mellan skolan och hemmet. Skolan ska se till att det finns undervisning att lyssna till och texter att läsa osv. 

    Hemmet ska se till att barnet kommer till skolan på utsatt tid, men också ansvara för att läxor etc blir gjorda. 

    Jag misstänker att du TS ändå gått i skola någongång och då kan dra dig till minnes att du ibland behövde öva glosor hemma, räkna några sidor i matteboken eller skriva en uppsats. 
    Så är det idag också, mängdträning hinns inte med under skoltid utan måste skötas hemma. 

    Det är ditt ansvar som förälder att se till att mängdträningen utförs. Det är din del i avtalet. 

    Samtidigt undrar jag om du driver, jag tror alla skolor idag har en plattform där man som kan och bör ta del av sina barns prestationer och deras veckoplanering. Du bör också veta att man har rätt till utvecklingssamtal och om ni nu inte blivit erbjudna det så borde du ha efterfrågat det. Så pass intresserad av vad ditt barn gör på dagarna borde du vara. 

    Således, ja skolan kanske inte erbjudit allt de åtagit sig, men det har då sannerligen inte du heller. Och den som nu sitter i kläm är din dotter, skäms TS!


    Vad du tror eller tycker är helt oväsentligt. Det framgår ur skollagen att det är skolan som har ansvaret för undervisningen. Det ansvaret åvilar skolan - inte föräldrarna. 

    Här kan du lära dig mera:

    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/skollag-2010800_sfs-2010-800

  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-09 22:28:46 följande:
    Man hoppas ju åtminstone att det här bara är trolleri. Annars tycker jag att det vore ytterst oroande för ungdomen att ha en förälder som inte vill ta ansvar för hennes framtid. 
    Det är just därför jag övervägar att anmäla skolan till Skolinspektionen om jag inte ser TYDLIGA förbättringar under höstterminen. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-09 22:42:27 följande:
    Ja, och? Skolan har ju gjort det.
    Du skrev här ovan att skolan inte hade något ansvar för det och att det inte var deras uppgift. Detta trots att lagen säger något helt annat. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-09 22:48:50 följande:
    Du citerade något och jag säger DETTA har ju skolan gjort. Vad är det du hävdar nu att de inte skulle ha gjort? 
    Du skrev att skolan inte har något ansvar för skolpliktsbevakningen. Men det är ju bra att du insett att det ansvarat åvilar dem. Kan inte tänka mig att du jobbar som lärare och inte känner till något så fundamentalt. Vad tror du annars att närvarorapporteringen syftar till? Rutor att fylla i saker i? Ja, det är inte konstigt att regeringen tvingas fuska med PISA-resultaten som det ser ut i svenska skolan idag. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Anonym (också lärare) skrev 2021-06-09 22:51:18 följande:
    Bortkastad tid. Dessutom - hur skulle du kunna se tydliga förbättringar? Du har ju inte den blekaste aning om hur det har sett ut hittills. Så hur skulle du kunna avgöra om något har blivit bättre?  
    Jag kommer naturligtvis att kräva rapportering. Får jag ingen så tolkar jag det som bristande resultat. 
  • Anonym (Missnöjd mamma)
    Dethärärmittnamn skrev 2021-06-09 23:31:20 följande:
    Du söker bara preliminärt. Det betyder inte att du är garanterad plats.

    Har du för lågt meritvärde i slutbetyget kommer du ju inte in.

    Höstterminens betyg är inga slutbetyg. Endast vårterminens.

    Hur kan du inte veta detta om du är lärare?
    Vederbörande är ingen lärare, eftersom kunskap saknas inom det mest fundamentala inom skolan. 
Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?