Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Vad har du för fördomar om de som har/vill ha många barn (och hur många är många enligt dig)?

    Jag tycker nog att gränsen för "många" barn går vid fem stycken. Fyra är ganska normalt, speciellt i bonusfamiljer.

    Vi har sex stycken. Jag kommer från en stor släkt (även om jag själv har ett syskon), mamma har fem syskon och min pappa sex, så vi var många kusiner på släktkalasen när jag växte upp.

    Min man har många syskon, de var mer än dubbelt så många som vi har. Han har bara positiva erfarenheter av att växa upp i en sådan stor familj, och han tyckte aldrig att hans föräldrar saknade tid för honom eller syskonen (fast jag vet att alla hans syskon inte riktigt delar den bilden). Min man tycker inte vi har många barn, och han hade inte haft något emot att få fler.

    Jag vet inte om jag har så många fördomar om stora familjer, jag kan i alla fall inte komma på att jag tänker något speciellt (annat än möjligen att det är kul att träffa på andra som har många barn). Anledningen till att man är många skiljer sig ju från familj till familj. Vi är många för att vi inte hittade någon pålitlig preventivmetod. Det enda av våra barn som vi försökte bli gravida med var vår äldste. De andra är det lite mer "hoppsan" över (lika välkomna för det, såklart), men speciellt de två yngsta, som är sladdisar. Efter det sista barnet valde jag att sterilisera mig.

    Det är också så att så fort någon vågar sticka näsan utanför normen, vare sig det är genom att "bara" ha ett barn eller vilja ha ett helt fotbollslag, så är det människor som tycker att de på något sätt har rätt att lägga sig i, vet precis hur familjen i fråga är och fungerar utan att de känner dem det minsta, och inte sällan kommer med helt vansinniga kommentarer. Jag skulle kunna fylla en hel bok med korkade, överlägsna och rent elaka kommentarer som vi eller andra familjer i vår närhet har fått höra från fullt främmande personer.

  • Embla twopointoh
    StudierKemi skrev 2021-06-11 10:15:16 följande:
    Det ska handla om rättvisa. Tycker Du det låter rättvist att en inte tänker på hur många barn det är Ok att skaffa, och därför skaffar många, samtidigt som andra av den anledningen får miljöångest och avstår då helt från att skaffa barn, trots att de egentligen ville ha 2 barn från hela början? Därför är det egoistiskt att skaffa många barn, jämfört med att skaffa 2 barn. Många andra påverkas negativt psykiskt.
    Det där är ett helt bakvänt resonemang, som dessutom är auktoritärt/totalitärt. Eller vill du ha ett nytt Kina kanske, där staten bestämmer hur många barn någon får ha och även utför tvångsaborter och -steriliseringar? Fast det kanske är okej när det sker i miljöångestens namn?

    Enligt ditt resonemang borde vi alla låta bli att skaffa barn överhuvudtaget, för det finns faktiskt de som är ofrivilligt barnlösa (även om det är bättre både för dem och miljön i slutändan), och de kan ju må psykiskt dåligt av att andra får barn! För att inte tala om att ingen får köpa ett hus, köra en ny bil eller åka på utlandssemester, för det finns minsann de som antingen skulle vilja men inte har råd, eller som avstår på grund av miljöångest.

    Det är inte mitt ansvar vad någon annan känner inför mina livsval, punkt slut.
  • Embla twopointoh
    StudierKemi skrev 2021-06-11 13:03:07 följande:

    Jo, självklart får vi det som i Kina med ettbarnsregel om inget annat kommer fungera. Om alla par skulle skaffa 5 barn eller fler, så får man till slut inget annat val... Men vi är inte där än som tur är :) Jag bara skrev vidare på någon annans inlägg (ville vidareutveckla den) för att jag förstod hur hon menade, typ. Jag är van att tänka ur ett fågelperspektiv, och se hela stora bilden! Och de som envisas med att se på saken ur ett grodperspektiv kommer ju få svårare att förstå den tankegången. Jag tycker fortfarande att alla borde hålla sig till normen och få 2 barn vardera. Den nya generationen borde bestå av lika många som tänker ur fågel- och grodperspektiv, och inte bara utav dem som tänker ur ett grodperspektiv. Det kan inte sluta bra då.


    Resonemanget att "vi har inget annat val, det är för allas bästa" är typ det varenda auktoritär stat ursäktat sitt förtryck och sin förföljelse med. Grattis, du är fullfjädrad fascist om du verkligen står bakom den typen av resonemang. Sedan kan du klä det i "för allas bästa" hur mycket du vill, det är fortfarande ett grovt brott mot mänskliga rättigheter.

    Så alla som inte tänker som dig ser alltså per definition inte hela bilden? De som inte tänker som dig kan per definition inte förstå? Du kan inte tänka dig att andra faktiskt kan se hela bilden, och kan förstå din tankegång, men de håller bara inte med? Den här typen av nedvärdering av och avfärdande av oliktänkande är inte förenligt med varken god argumentation eller demokrati. Men, det kanske inte är så konstigt med tanke på att dina argument i grund och botten visar på auktoritärt/fascistiska förhållningssätt.
  • Embla twopointoh
    Anonym (laserkvinnan) skrev 2021-06-11 16:53:55 följande:
    Eller så vill man att även ens barnbarnsbarn ska få äta sig mätta? Du kan yla hur mycket du vill om fascism, när resurserna tar slut blir det tredje världskriget och ingen kommer att bry sig då om vem de trampar på eller äter upp.

    Är det verkligen dumt att försöka förebygga det?
    Nej, det är inte dumt att försöka förebygga det, men du verkar förutsätta att det enda sättet man kan förebygga det på är via totalitärt/fascistiskt/auktoritärt samhälle, och det är helt enkelt inte sant.
  • Embla twopointoh
    StudierKemi skrev 2021-06-11 16:44:22 följande:

    Ledsen om jag trampat någon på tårna här inne. Alternativet att bygga fler planeter finns också så alla par kan skaffa 5 barn vardera :) Det ska nog gå och fixa.


    Lägg av med härskartekniken.

    När jag ser sådana skrämmande resonemang så svarar jag emot. Jag vill inte leva i ett auktoritärt/fascistiskt samhälle, helt enkelt.
  • Embla twopointoh
    Anonym (9) skrev 2021-06-12 06:57:20 följande:
    Jag är själv nummer 9 i en stor barn-skara och utifrå erfarenheterna från min uppväxt har jag valt att själv bara ha ett barn.

    Därför tycker jag att många barn i en familj börjar redan vid 2 barn. Men många barn som är till nackdel för barnen redan vid 2, eller 4.

    Från mina erfarenheter vet jag att om det är så många barn som 9 så blir de yngsta mer uppfostrade av sina syskon än av sina föräldrar. Barnen får väldigt lite tid med sina föräldrar. Väldigt lite hjälp på alla sätt.

    Jag tycker att föräldrar som väljer att skaffa många barn är egoistiska idioter, som inte tänker på barnens bästa utan mer på sig själva. En del vill heller inte jobba och ser många barn med mycket barnbidrag som något ekonomiskt substitut till jobb. Idioter!
    Dina erfarenheter säger bara hur det var i din familj, de kan inte ge dig kunskap om hur det är i alla andra stora familjer.

    Mina äldsta barn var tonåringar när de två sladdisarna föddes. Även om de får hjälpa till som barnvakt ibland (som de får betalt för), så har de aldrig uppfostrat småsyskonen. Faktum är att jag och maken har sagt till våra äldre barn att det inte är deras sak att förmana/uppfostra sina småsyskon. Sedan förekommer det en del sådant ändå när man bor under samma tak, men det har ingenting med familjens storlek att göra, utan mer åldersskillnaden mellan barnen.
  • Embla twopointoh
    Anonym (9) skrev 2021-06-12 13:23:55 följande:
    Du läser mina inlägg dåligt för jag skrev precis att

    jag är bara ett exempel.

    Men inge kan ta mina erfarenheter och mina upplevelser ifrån mig.

    TS efterfrågade dessutom fördomar.

    Mina fördomar om folk som skaffar många barn är att de är egoistiska idioter som inte tänker på barnen.
    Jag svarade på det inlägget jag citerade och där stod det inget om "Jag är bara ett exempel". Jag såg inte dina andra inlägg.

    Att ha fördomar och att säga att man vet något (vilket du skrev i inlägget jag citerade och var det jag reagerade på), är inte samma sak.
  • Embla twopointoh
    Anonym (9) skrev 2021-06-12 21:22:33 följande:
    Ja, jag vet hur min barndom var.

    Du är också bara ett exempel, eller dina barn, var det du drog som exempel... Najsipasji, Mina föräldrar sa nog också att jag hade det bra.

    Tråden handlar dessutom om fördomar. Jag drog lite om mina erfarenheter eftersom de ligger till grund för mina fördomar.
    Du skrev: "Från mina erfarenheter vet jag att om det är så många barn som 9 så blir de yngsta mer uppfostrade av sina syskon än av sina föräldrar. Barnen får väldigt lite tid med sina föräldrar. Väldigt lite hjälp på alla sätt."
    Detta är ett kategoriskt uttalande om hur det är i familjer med så många barn som nio stycken. Därför visade jag på ett exempel där detta ditt kategoriska uttalande inte stämde, även om det i mitt fall handlar om sex barn och inte nio. Jag påstod aldrig att mitt exempel var hur det går till i alla stora familjer, vilket du gjorde. Och det var detta kategoriska påstående som jag reagerade på. Sedan kanske du i ett senare inlägg mjukade upp detta genom att skriva att du bara var ett exempel, men det såg inte jag förrän efter jag svarat.
  • Embla twopointoh
    Anonym (9) skrev 2021-06-12 21:22:33 följande:
    Ja, jag vet hur min barndom var.

    Du är också bara ett exempel, eller dina barn, var det du drog som exempel... Najsipasji, Mina föräldrar sa nog också att jag hade det bra.

    Tråden handlar dessutom om fördomar. Jag drog lite om mina erfarenheter eftersom de ligger till grund för mina fördomar.
    Visst, jag kan hålla med om att det är fördomsfullt så det smäcker om det att tro sig veta hur det funkar i alla andra stora familjer.
  • Embla twopointoh
    Anonym (9) skrev 2021-06-13 06:56:23 följande:


    Precis "min erfarenhet" Vi var flera barn i min familj som blev mer eller mindre uppfostrade av sina syskon.

    Hur mycket du än vill det så kan du inte ta mina erfarenheter ifrån mig.

    Dessutom har du helt missat vad tråden handlar om. Läs rubriken några gånger.

    Kan det vara så att du har dåligt samvete för dina barn?


    Är det därför du reagerar så hårt på att någon inte mått bra av att ha så många syskon?


    Anonym (9) skrev 2021-06-13 06:58:13 följande:
    Dessutom skrev jag aldrig att var var nio barn.
    Jag skrev att jag var nummer 9.
    Läs lite bättre innan du börjar spy galla.
    Så typiskt när någon inte kan hantera att bli sakligt motsagd, då kommer härskartekniker och insinuationer som ett brev på posten.

Svar på tråden Vad har du för fördomar om de som har/vill ha många barn (och hur många är många enligt dig)?