• AndreaBD

    7 årig dotter förstör familjen

    Anonym skrev 2021-07-02 23:23:59 följande:
    Jo, himla populärt att skylla en massa på "NPF".
    Det gick att få ordning på de jobbiga ungarna förr innan denna bokstavsiver startade.
    Det är där du har fel. Det gick inte bättre förr i tiden. Vissa hamnade i fängelse, andra i mentalsjukhus, vissa i jobb som de var överkvalificerade för, vissa skrämdes till anpassning och kämpade sedan med depression, några hittade kanske någon sysselsättning/plats i livet där de ändå passade in. Men det var INTE bättre. 
  • AndreaBD
    Anonym skrev 2021-07-03 00:04:51 följande:
    Nej, det kommer vi aldrig att göra.

    När jag läser det du skriver inser jag att jag är äldre än du och uppvuxen i en tid som fick fason på ungar, oavsett.

    Innan NPF-eran slog igenom och ursäktar det mesta.
    Nej, det gick inte att få fason på min morbror, född 1928. Även då gick det dåligt för såna barn. Framför allt om föräldrarna bara straffade dem, vilket var fallet här. 
  • AndreaBD
    Anonym skrev 2021-07-03 00:23:16 följande:

    Inser att det är att stånga huvudet blodigt genom att stå för min åsikt och erfarenhet.
    Det är mycket pga den mesighet som de flesta i tråden förespråkar som det går utför med mycket i samhället.

    "Stackars Kalle har NPF, så han måste få göra som han vill"

    NPF= NyPåfunnenFörklaring/ursäkt för bortskämda ungar att bete sig hur som helst.

    Godnatt.


    Jag tror inte att de andra här förespråkar att barn med NPF ska få bete sig hur som helst. Jag har själv två barn med NPF och jag skulle aldrig ha accepterat att de beter sig illa/respektlöst mot andra. Och de har också uppfört sig ganska bra  (förutom kanske hemma. Det är ju ofta där det kommer ut då),  ofta t.o.m. så bra att folk inte har kunnat tro att de har ADHD. Felaktiga uppfattningar om vad det innebär! 

    Däremot verkar du förkasta hela konceptet och tro att man bara behöver vara lite striktare, så löses alla problem. Och det är bara dumt. Jag jobbar också med såna barn och jag vet att det du säger inte stämmer. Du har bara aldrig varit i den situationen, med ett barn som är svår-styrt. Annars skulle du veta att det inte är så. Och att föräldrar till barn med NPF ofta (inte alltid, det är långt ifrån alla med NPF som har beteendeproblem) har det väldigt tungt och oförstående människor som du lägger bara sten på börda. Förresten är det ju inte alltid beteendeproblemen som är enda utmaningen. Det finns ju en hel del andra svårigheter som föräldrarna brottas med. 
  • AndreaBD
    Anonym skrev 2021-07-03 00:23:16 följande:

    Inser att det är att stånga huvudet blodigt genom att stå för min åsikt och erfarenhet.
    Det är mycket pga den mesighet som de flesta i tråden förespråkar som det går utför med mycket i samhället.

    "Stackars Kalle har NPF, så han måste få göra som han vill"

    NPF= NyPåfunnenFörklaring/ursäkt för bortskämda ungar att bete sig hur som helst.

    Godnatt.


    Det är ditt påstående som inte har något med verkligheten att göra. De barnen som har uppfört sig illa, som jag har jobbat med har oftast INTE haft NPF, utan de var just bortskämda barn. Däremot har folk TROTT: Jaha.... är det här såna NPF-barn?!?  Det är det oftast inte. 
  • AndreaBD
    Anonym skrev 2021-07-03 10:27:06 följande:
    Just det ja, "hemmasittare". Inte skolkare. 

    ALLT stryks medhårs numera och jag säger det igen, det är FEL.
    Jag jobbar på en skola just för hemmasittare. Du vet inte vad du pratar om! Vi kan få späda små tjejer som inte äter, knappt pratar och inte går utomhus. Att få dessa tillbaka, att våga gå i skolan igen, är inte lätt. Det krävs terapi för det. Ibland har de blivit mobbade, ibland är det något helt annat. 

    Jag säger bara det så att du inte tror att det är ungar som har ett vanligt liv med fritid och kompisar och normal hälsa. 
  • AndreaBD

    Ts, nu ska jag inte glömma att försöka råda om själva problemet också, inte bara prata med folk som har konstiga uppfattningar.

    Jag har själv två barn med NPF, och det som funkade bäst då är att vi föräldrar delade upp oss - en var med barnet som just är så pass knepig, och den andra är med dem andra två barnen. Är man själv med barnet, så kan man ju göra något som passar precis, och det förstör då inte heller för syskonen. Jag har sett att andra redan har föreslagit det, och jag kan bara hålla med, det är detta som brukar funka bäst.

  • AndreaBD
    Anonym (Siv) skrev 2021-07-03 07:46:46 följande:
    Haha. Håller nog med lite här faktiskt. Lite som dagens "önskekost" åt vissa....förr fick alla samma o åt. Eller inte åt o gick hungrig. Simple as that.
    Eller få allvarliga hälsoproblem för att de bara äter två eller tre olika saker? Har haft såna ungdomar, i regel brukar de vara på autism-spektrum. Vad gör man om ungen inte bryr sig om en allt sämre hälsa, eller om att hen då inte orkar något? Jo, de går hungriga också om man låter dem. 

    Vi pratar ju inte om ungar som bara krånglar lite, utan det finns ju de där man måste göra något, av hälsoskäl och även så att denna individen kan ha ett fungerande liv som vuxen. 
  • AndreaBD
    Anonym (Bibbi) skrev 2021-07-03 07:40:53 följande:
    Så fort ni har en diagnos, så har ni ju rätt att få hjälp från habiliteringen. De kan verkligen ge stöd för att få ihop vardagen.
    Bara om det är autismspektrum. Är det t.ex. ADHD så får man ingen sån hjälp.
  • AndreaBD
    Anonym (Någon) skrev 2021-07-03 11:02:19 följande:
    Barn med sån problematik, växer de ifrån det eller är det specialkost hela livet som gäller?
    Det vet jag faktiskt inte säkert, jag ser dem sällan som vuxna. Men jag antar att det varierar. Vuxna inom autismspektrum kan vara lite känsliga med mat och det finns de som äter lite speciellt. Ofta, tror jag, är det inte precis som i barndomen. Det förändras något ändå. Och då kan man bäst påverka lite, innan de blir vuxna. Men det är väldigt känsligt, dvs. det måste vara på rätt sätt (och det är ju individuellt).
  • AndreaBD
    Anonym skrev 2021-07-03 10:58:30 följande:
    Det är nog ungar från alla möjliga håll med lika många anledningar att inte gå till skolan.

    Ordet hemmasittare är ändå en försköning av forna tiders skolkare.
    Jag kan bara säga att vi inte skulle ta in ett barn som bara är skolkare i specialskolan. Det finns väldigt få platser ändå. De som finns går till barn som varken fungerar i vanlig skola eller i liten grupp, där föräldrar, och skolan har försökt allt möjligt. Och det finns många barn kvar ändå som inte får den hjälpen och där föräldrar och skola har försökt allt möjligt. 
  • AndreaBD
    Anonym (Flerbarnsförälder) skrev 2021-07-03 11:41:42 följande:

    Den här sjuåringen är otrevlig och våldsam både hemma och i skolan. Har inte skolan reagerat med misstanke om diagnos ligger nog problemet på ett annat plan. Vore jag förälder skulle jag under period bearbeta barnet med uppfostran och samtidigt ha hårdhandskarna liggande i närheten. Beröm för gott uppförande, konsekvenser för dåligt. Inget slirande eller tvekande, det förstör omedelbart.

    Otrevlig mot storebror? Stanna hemma med ena familjen medan de andra åker och badar. Skriker, svär och härjar mot förälder? Får sitta vid köksbordet med händerna på bordet under bevakning tills hon medger sitt otrevliga uppträdande. Osv osv  Ja, det är hårdhandskar enligt de som förespråkar lågaffektivt bemötande. Det bemötandet är kanske det enda som funkar när man har med svårt npf-störda personer att göra. För ett sjuårigt drama queen är det något helt annat som funkar. På den gamla onda tiden var en präktig örfil en markering som satte omedelbart stopp för vedervärdigt barnbeteende. Det ska vi inte ha tillbaka, men lik förbaskat måste en annan typ av straff svida till.


    Sorry, med dina konsekvenser/straff skulle inte fungera när det gäller ett barn med NPF. Du förväntar dig här att barnet skulle reagera "normalt" på straff, och det gör barn med NPF absolut inte. 
  • AndreaBD

    TS - kan du kanske få samtal och stöd hos BUP, medans ni väntar på utredning? Det hade vi och det var det som hjälpte mer än själva utredningen. Det var till hjälp att kunna berätta olika situationer som inte hade fungerat och få tips hur vi skulle kunna göra. Visserligen fungerade det mesta INTE, men ändå. Då kände vi oss säkrare att vi inte gjorde helt fel. En utredning är visserligen bra att göra, men det löser inte dessa svårigheter.

  • AndreaBD
    Anonym (Flerbarnsförälder) skrev 2021-07-03 14:02:07 följande:
    Vad är det som säger att flickan har npf-problematik? Hon har ingen diagnos såvitt vi vet, men svåra problem med att tygla sitt humör. Lågaffektivt bemötande fungerar nog hyfsat bra gentemot neuropsykiatriskt störda personer men knappast i övrigt. Lågaffektivt bemötande har prövats på mina barns skola men det har man slutat med - utom på den särskoleenhet som finns på skolan. Det var ett stort misslyckande som faktiskt gjorde ont värre. Ny rektor och en del ny nyckelpersonal införde i stället ordning och reda och konsekvenser. Vi föräldrar var djupt tacksamma för det. Skolan är på väg att bli riktigt bra nu.
    Och du är säker på att personalen där visste hur man gör?  Det är ju inte helt självklart, de måste ju också lära sig först hur man gör. BUP brukar ju också göra någon slags bedömning om det verkar vara nödvändigt/lämpligt att utreda. Och vad utreder för annat än NPF, i den åldern? 
  • AndreaBD
    Anonym (Flerbarnsförälder) skrev 2021-07-03 16:33:37 följande:
    Pedagogerna fick en mycket omfattande utbildning i hur man utövar lågaffektivt bemötande mot aggressiva, utagerande elever i grundskoleålder. Jag vet, för jag satt då i föräldrarådet och var en av dem som tillstyrkte denna personalutbildning, för att jag trodde på den. Jag och skolan hade fel. Metoden föll alltså inte väl ut, hade praktiskt taget noll effekt på skolans bråkstakar. Den ordning som nu finns, med få men absoluta regler, snabb reaktion på felaktigt beteende och lämplig konsekvens är däremot framgångsrik och det mesta har lugnat ner sig och studieresultaten har skjutit i höjden. Det är särskolans pedagoger som finner stor nytta i det lågaffektiva bemötandet och det är ju för den typen av elever/personer som metoden har utarbetats, inte för killar och tjejer som är ute efter att få sin vilja igenom genom att jävlas och bära sig illa åt. Där krävs annat krut!
    Nej, det kan jag verkligen föreställa mig att det inte funkade. Det är nog så att man alltid måste ha några regler. Det har man även med barn med NPF. Det är inte tanken att man ska ersätta reglerna med lågaffektivt bemötande, utan några få regler måste det finnas. Även barn med NPF behöver reglerna, men där måste man eventuellt sänka kraven på dessa barn lite. Det beror på vad det är för regler/konsekvenser. 
  • AndreaBD
    Ginsinggeng skrev 2021-07-03 17:29:54 följande:
    För du låter henne komma undan med mord. Sluta dalta med henne och börja ta tag i henne

    Hon gillar att vara på landet. Bra där har du nåt. Säg till henne nästa gång hon är uppkäftigt elak eller nåt annat då får hon vara hemma i år. Det är bara snälla barn som får vara på landet 

    Det är inte så svårt barn behöver gränser inte daltande
    Men sluta! Jag har jobbat i årtionden med såna barn och det FUNKAR INTE så som du föreslår. 
  • AndreaBD
    Anonym (deGothia) skrev 2021-07-03 18:08:23 följande:

    Nu har jag inte läst hela tråden utan bara skummat igenom och läst alla OPs inlägg. Jag funderar lite på varför det diskuteras NPF så friskt här? 


    För att man vill utreda henne. Det görs inte bara för att föräldrarna vill det. Det måste finnas en stor sannolikhet att det kan vara så. Och man brukar förstås först utesluta andra orsaker. 
  • AndreaBD
    Anonym (deGothia) skrev 2021-07-03 18:45:51 följande:
    Ja, jo, så mycket begriper jag också. Men att det har blivit trådsanning att tösen skulle ha NPF och alla ger TS tips (och förmaningar...) därefter är bara problematiskt. Det är möjligt för barn att må dåligt utan NPF också och det är imo fel att utgå ifrån att NPF skulle vara fallet när man inte vet. Det kan göra betydligt mer skada än nytta.
    Nja, det är väl erfarenheten som säger att om man som föräldrar gör som man ska, och ändå biter det inte alls, då brukar det vara NPF. Det är just då där inte vanlig konsekvens och allt annat som brukar fungera med barn INTE funkar. 
Svar på tråden 7 årig dotter förstör familjen