Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    9åring som bara klagar

    Om ni har pratat med henne om att försöka se det positiva och hur det påverkar er andra att höra hennes gnäll hela tiden så skulle jag antingen försöka ignorera när hon sätter igång.

    Hon hade "lovat" att försöka vara glad, man kan inte hålla på och försöka förhandla om sånt! Kan du lova att du ska vara glad i flera timmar? Naturligtvis inte. Vad som helst kan hända. Så ställ inte krav på henne som inte ens vuxna klarar av, eller ens över hennes egen ålder. Det viktiga är hur hon hanterar sina känslor, för alla känslor är ok att ha men man får inte agera hur som helst för det, t ex skrika om man är arg, eller förstöra för alla andra för att man själv blir sur.

    När ni skulle hem var hon så klart trött efter en lång dag, oavsett vad hon sa, och dessutom skulle hon hela dagen tänka på att vara "glad". Alla har sin gräns. Hon kanske hade lågt blodsocker också, eller vad som helst, och då kan det rinna ut en massa känslor. Försök ha lite förståelse för henne. En sån gång hade jag nog bara låtit henne gnälla av sig lite och när hon verkligen är lugn igen vänligt föreslagit ett mellanmål eller något som kan få henne på andra tankar.

    Det här kommer att växa bort, med träning och mognad. Försök hålla samtalen kring hennes klagande på ett, om inte positivt, så åtminstone neutralt sätt, annars riskerar man att beteendet förstärks om hon upplever att hon får skäll. Det är då hon säger att hon bara gör fel. Hon blir frustrerad för hon vet inte hur hon ska göra rätt, så berätta det för henne. Visa empati med att man kan känna sig irriterad över saker, men att det är bättre att fokusera på lösningarna i så fall.

Svar på tråden 9åring som bara klagar