• Regnbågsmoln

    Sonen vill åka tåg själv

    Hej! Vår son är 16 år och har högfungerande autism. Han har en " flickvän" i Norrland. Vi bor i Skåne så avståndet emellan är jättelångt. Då vi nu var på semester uppe i Norrland för ett tag sen så möte hon och hennes föräldrar upp oss så att de fick träffas. De umgicks en hel dag o allt gick bra,föräldrarna var trevliga. Nu vill sonen åka tåg själv upp till Norrland vilket innebär en 16 timmars tågresa med ett tågbyte i Stockholm. Vi vill inte att han ska åka själv, då vi är osäkra på att han klarar av att hålla koll på saker med tider och allt.. Vi kan inte följa med då vi jobbar. Har kollat flyg men det blir för dyrt. Har ni barn med npf som har åkt längre iväg själva? Hur gick det? Vänliga hälsningar Regnbågsmoln

  • Svar på tråden Sonen vill åka tåg själv
  • Regnbågsmoln

    Nej,förstår att det inte går att generalisera. Tänkte mest på om det finns något stödmedel eller hjälp som han kan använda sig av på resan om det behövs. Glömde skriva det..

  • Regnbågsmoln

    Han har gått ut 9:an. Det är själva tågresan fram o tillbaka som vi är oroliga för. Vi bor I Skåne så tågresan tar 16 timmar enkel väg med ett tågbyte. Som vi har hittat så är det 2 timmars väntetid i Stockholm. Vi tänker att om det är tågförseningar som kan göra att han missar nästa tåg och hur han kan lösa det isåfall. Tänker oxå på om han blir av med mobilen och plånbok så blir det kanske svårt för honom att lösa. Många tankar som går fram o tillbaka.. Flickvännens föräldrar hämtar upp honom på tågstationen och han kan bo hos dem några dagar sedan skjutsar de tillbaka honom till tågstationen och ser till så han kommer på rätt tåg. Han är mogen för sin ålder men kan ibland lätt glömma saker och missa saker då han kan få fokus på andra saker som kan finnas i närheten. Tänker oxå på att han kanske är utsatt då han åker själv..

  • Regnbågsmoln

    Tack för alla svar och tips på saker som kan vara till hjälp för honom!???? Vi har fått flera perspektiv på saken. Anledningen till att jag skrev " flickvän" är att deras relationen är rätt så ny och emellanåt är de bara kompisar men just nu ihop igen sen 4 månader. Svårt med relation på långt avstånd men vi gör allt vi kan för att stötta dem.

    Hennes föräldrar vill att han ska komma upp först för att det kändes bäst för dem. Vi har beslutat att han ska ta flyget upp på höstlovet istället. Då resvägen blir kortare och de på så sätt kan få mer tid tillsammans!???? Återigen tack så mycket för alla råd och tips!????????

Svar på tråden Sonen vill åka tåg själv