• Anonym (Fia)

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Du går högst troligt över gränsen med andra pannor och definitivt med olika märken. 
    Vet att min mamma numera tvekar och mer än en gång avstått från att bjuda över min bror och hans fru (inte att de blir uteslutna och alla andra inbjudna, men hon avstår att bjuda in alls) ju mer kinkigt det blivit med maten och hon blivit äldre för hon tycker det blir för bökigt (och att gästerna tar med egen mat inte känns kul heller). 
    Så länge det bara var lakto-ovo vegetariskt hörde jag aldrig henne nämna det och hon försökte ett tag till efter det blev veganskt och letade recept och gjrejade men det blev för mycket. Hon ville framförallt att det är trevligast att alla äter ungefär samma och inte separata rätter (förutom eventuellt då om köttätarna äter köttbullar så finns även vegobullar även om jag såg mer och mer irritation med att det skulle lagas separat också) och hon försökte med olika efterrätter som hon upplevde både som svårt och inte alltid blev bra. Jag försökte föreslå att det är ju hon som äter så få saker så jag tror inte hon skulle bli så upprörd så länge det finns något ordentligt hon kan äta även om det är lite "tråkigt" och inte superfest mat men det landade alltid i att "men det känns ju inget roligt att bjuda på" och att hon valde att inte bjuda in. Då var hon även själv vegetarian ett antal år när jag var barn. Jättetråkigt att det har blivit så

    Vilket märke är inte rimligt att förvänta sig eller visa sig missnöjd över om ni är inbjudna (det är en annan sak om ni t ex kommer för att bo ett slag, då kan du få in att köpa med de varorna själv), ingen annan kan  heller begära att värden använder ens favoritmärken och saker (nä jag gillar inte scans köttbullar, kan du inte köpa dafgårds istället nästa gång du bjuder in?  - det vore som att be om att aldrig bli inbjuden igen.)

    Var själv vegetarian för länge sedan och det var helt enkelt att le och se glad och tacksam ut om de har ansträngt sig även om de lyckats välja något som jag tycker är riktigt äckligt och äta ändå om de fixat ett vegetariskt alternativ, det var heller aldrig läge att försöka föreslå att ta med eget, den äldre generationen blev alltid väldigt förolämpade vid det förslaget. De gångerna de missat och glömt etc. - tja då var det till att äta potatis och sallad (vilket mer än en gång var ett godare alternativ än vego alternativen, men har de ansträngt sig att försöka anpassa för en är det bara att vara artig och le och äta så länge det är något som går att äta (är man allergisk har man kanske inte det alternativet men då får man be så mycket om ursäkt men man kan faktiskt inte). 

    Du kan förvänta dig att de inte lagar "blandade" rätter (t ex servera bara lasagne gjord på köttfärs) så det finns något du kan äta, allt utöver det är bonus du får vara glad över på samma sätt som man får vara glad att det inte råkar vara något man tycker är riktigt oätligt äckligt. Kan du inte förlika dig med det så får du helt enkelt "lansera dig" som "konstig och petig som bara äter egenlagad mat från matlåda" och att de inte får bjuda dig på mat alls, det kommer förfasas över det, men högst troligt vara mycket lättare att komma undan med långsiktigt än att de upplever dig som gnällig och otacksam när det de bjuder på inte duger. 

    Annars provar du med som en del nämnt att du tar med något "extra tillbehör" till alla och bjuder på som komplement, men börjar du klaga på märken när de försöker så kommer du definitivt få en ansträngd relation till dina svärföräldrar. Du kan inte heller ställa krav på hur de föredrar att sköta sina stekpannor, i så fall får du förklara att du får ont i magen och att du tyvärr inte kan äta något stekt i deras pannor så du kan äta en sallad istället etc. 

    Det är faktiskt inte riktigt ok att ta med egen mat till middagsbjudning generellt utan det man snarare får göra om man inte kan äta allt är att man låter bli att äta av det man inte kan och så äter man lite extra innan eller efter om det är få saker man kan äta. Däremot ser ju naturligtvis en bra värd till att det finns saker alla kan äta, men nej man kan inte "beställa" sina favoriter 

Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?