• sextiotalist

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Du är besvärlig. Eftersom du, inte är vegetarian, utan verkar ha synpunkter på hur de rengör sina gjutjärnspannor och har en inbillad rädsla att du kan reagera på eventuella animaliska rester.

    Jag är själv kräsen och tål dessutom inte baljväxter och en del nötter.

    Men jag tror du slår mig rejält där.

  • sextiotalist
    Anonym (Vego) skrev 2021-07-30 09:23:49 följande:

    Hejsan!

    Mitt inlägg jag nyss skrev försvann.. så typiskt.

    Jag vill pausa diskussionen här!

    Jag har inga synpunkter på hur folk rengör sina stekjärn. Det är upp till var och en. Jag har inte lagt några värderingar i det alls. Berättade bara hur de gjorde. Däremot blir jag illamående och riskerar ont i magen om jag äter animaliska produkter.

    Det låter som att jag ska fortsätta som tidigare på er.

    Bra tips med bönsallad, eller matigare sallad. Det ska jag testa på söndag när vi ska dit nästa gång. Tveksamt om någon kommer vilja smaka dock. De ser grönsaker som giftiga.

    Mina svärföräldrar lagar säkert jätte god mat om man äter den typen av kost. De är närmre 75-80år men ändå ?moderna? i sin matlagning. De lagar ofta mat som ska passa till barnbarn och då blir det mat helt utan grönsaker. Typ spagetti och köttfärssås, kycklingklubbor, lasagne, Nuggets och sånt där som man kan ersätta med vegetarisk alternativ men det tar emot att äta de flottiga tillbehören som blandats med animaliskt.

    Jag skulle självklart aldrig kritisera eller kommentera deras matlagning, även om de köpt aubergine sill som jag ska äta med pommes.

    Mina föräldrar är vana så de har alltid eget stekjärn till min mat, och alltid grönsaksbuljong i såser så att alla kan äta tillbehören. Där får jag klassisk mat (sås och potatis och kött generationen) utan att det märks att jag äter annat. Min gryta eller vad det är ser likadan ut och är kryddad på samma vis. Precis så jag lagar hemma med så att sambon kan äta sitt kött.

    Jag önskar att jag kunde förmedla eller föreslå något liknande men vrenill som sagt inte göra detta till något onödigt stort om det mest är jag som inbillar mig.


    Att förvänta sig att andra har speciella stekpannor, för att inte kontamitera din mat med animaliska substanser är bara för mycket faktiskt.

    Det blir stort eftersom du kräver/förväntar dig att allt ska kretsa kring dina matpreferenser.

    Jag personligen har inga problem med att se till att det finns något åt alla. Men att ha speciella pannor för att göra veganer nöjda, där går gränsen

    Och för övrigt så kan du inte pausa diskussionen
  • sextiotalist
    Tow2Mater skrev 2021-07-30 15:59:05 följande:

    Alla kan inte äta vegetariskt. T ex kan bönsallad, som det talats om, ge magbesvär för en hel del som inte äter bönor normalt.


    Jag hade legat dubbelt över toaletten och varit borträknad för resten av kvällen. Sambons ena barn hade troligen legat på sjukhuset pga allergichock
  • sextiotalist
    Catriarch skrev 2021-07-31 17:24:40 följande:

    Några recept som jag brukar köra med:

    "Bouef" bourguignon med långkokt sojaprotein, karamelliserad scharlottenlök och färska skogschampinjoner

    Linsgryta på saffran och fänkål med en skvätt vitt vin och vitlöksröra. Serveras med surdegsbröd.

    Quornfilé marinerad i honung och vitlök med valfri potatisrätt, oftast ugnsbakad eller i form av smördegsinbakade rosor med färskost, varm sås på grädde, tomat och en skvätt whisky.

    Glacerade "baby back ribs", gjorda på Oumph-filéer och tofu, marinerade i två dygn och karamelliserade i panna innan de får gosa till sig i ugnen eller på grillen. Blir svingott på seitan men jag är för lat för att orka göra det.

    Halloumiburgare på rostat surdegsbröd med picklad rödlök, tomat, hemmaslagen rökig mayo och tryffelchips.

    Pizza bianco med vitlöksolja, getost, en skvätt honung, rökt mandel, rödlök och timjan. Passar utmärkt som förrätt om man är på det humöret.

    Vill man ha det helt vegetariskt (ifall det skulle komma en vegan på middag, exempelvis) så är det bara att byta ut ostsorterna, honungen och Quornfiléerna till ägg och mjölkfria alternativ. Halloumiburgaren kan dessutom med fördel bytas ut till skivad aubergine, panerad i panko, örter och parmesan (vegetarisk eller animalisk!). De allra flesta vegetarianer är ju dock lakto-ovo så jag valde att skriva med hur jag oftast gör. Tre av recepten är helt vegetariska från början. :)


    Får jag vara riktigt ärlig. Inget jag skulle uppskatta att äta.

    Picklad lök petar jag alltid bort, honung avskyr jag, baljväxter och nötter tål jag inte.

    Så du förstår att det inte är lätt
  • sextiotalist
    Pope Joan II skrev 2021-07-31 18:22:18 följande:

    Du tyckte väl att ts var krävande och kräsen? Det verkar du ju också vara i sådana fall?


    Ja, men det skrev jag tidigt också i tråden.

    Skillnaden är att jag inte förväntar mig att andra ska anpassa sig efter mig och jag petar undan.

    Så länge jag inte tvingas i maten så är det ok
  • sextiotalist
    Anonym (Urk) skrev 2021-07-31 18:19:53 följande:

    Jag är inget fan av vegetariskt. Håller med sextiotalist om förslagen ovan. Tror inte jag skulle äta nån av dem. Äter inte får/getost och det har en tendens att dyka upp i allt hos makens vegetarian-kusin. Alltid hungrig efter ett besök hos dem. Självklart petar jag i mig av det jag kan men mätt och tillfredsställd är jag ej.


    Jag brukar ofta äta innan hemma om jag är det minsta osäker på om jag kan äta det serveras
  • sextiotalist
    Pope Joan II skrev 2021-07-31 19:00:14 följande:

    Då begriper jag ännu mindre av din invändning rörande Catriarchs meny. Att någon skulle tvinga i vuxna människor mat håller jag för osannolikt.


    Det var mer att påvisa att det inte är så lätt att servera mat alla gånger (speciellt för oss kräsna eller speciella matpreferenser). Så ts och jag får liksom acceptera att vi är besvärliga.
  • sextiotalist
    Anonym (Fax) skrev 2021-08-01 16:05:45 följande:

    Till att börja med, jag äter kött.

    För mej är det självklart att man inte bjuder en vegetarian på mat som tillagats i samma stekpanna eller frityrolja där man tillagar kött. Är det dessutom en familjemedlem som i ts fall så är det rent av ohövligt att göra så. Är det någon nära som har specialkost lär mej sej om hur det fungerar. Jag har en syster som är vegetarian, enda i våran stora familj som är det. Ingen av oss inklusive hennes släkt på makens sida skulle ens komma på tanken att ge henne mat som inte är rent vegetarisk. Det är inte särskilt svårt att hitta vegetariska alternativ. Och en liten extra stekpanna för aning till enbart vegetariska rätter kan man köpa för under 50-lappen på IKEA.

    Sen är det självklart inget man kan kräva att få. Och då gör man som ts och erbjuder sej att ta med egen mat.


    Skulle aldrig falla mig in att ha en stekpanna som endast är dedikerad till vegetabiliska produkter.

    Vi har tre stekpannor och redan fullt i skåpen.
  • sextiotalist
    Anonym (Fax) skrev 2021-08-01 21:33:31 följande:

    Ingen tvingar dej. Ha vilka stekpannor du vill. För mej är det dock otänkbart att inte ha det när en i ens närmaste familj är vegetarian.


    Jag har vegetarianer i min närhet och ingen har ens förväntat sig att det skulle hållas med speciella kärl för dom. De lever dessutom med personer som äter allt. Så de förväntar sig ingen särbehandling.

    Fundamentalister har jag sluppit
  • sextiotalist
    Anonym (Fax) skrev 2021-08-01 23:34:48 följande:

    Som sagt det förväntar sej inte min syster det heller. Är aldrig något hon föreslagit. Vi är väl lite olika där, men jag tycker det är trevligare att bjuda på mat som inte är kontaminerad av animaliska produkter när jag vet att min syster inte är jätteförtjust att äta mat som tillagats på en gjutjärnspanna där vi steker kött. Även om hon skulle göra det utan att kommentera alls. Ser inte att det är någon uppoffring att göra den lilla gesten för en familjemedlem. För mej är det inte konstigare än att jag använder laktosfria produkter när jag har laktosintellorenta som gester eller bjuder på mat utan nötter till nötallergiker.

    Ts är ju uppenbarligen inte heller jätteförtjust i att den vegetariska maten tillagas tillsammans med det animaliska. Har man man en svärdotter som är vegetarian som man bjuder på mat kontinuerligt borde man veta det.


    Jag brukar rengöra våra stekjärn efter användning.

    Sambos ena barn har flera allergier (varav några kan ge chockreaktion) rengöring har fungerat utmärkt. Så den sk kontamiteringen är endast i ditt huvud.
  • sextiotalist
    Anonym (här) skrev 2021-08-11 09:05:43 följande:
    Ja, jag skulle uppfatta dig som besvärlig. Jag skulle tillmötesgå dig av artighet men uppleva dig som krävande och självcentrerad. Jag skulle nog med tiden undvika att bjuda dig på mat alls och begränsa vårt umgänge som innefattade ätande. 
    Det är inte att ts är vegetarian som är det besvärliga, utan hennes noja att maten inte får kontamineras av animaler. 
Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?