• Catriarch

    Vegetarian på middag.. besvärligt?

    Dina svärföräldrar låter som riktiga as.

    Det är ju bara att severa vegetariskt om man har middagsbjudning och det kommer en eller flera vegetarianer. Vegetariskt kan exakt alla äta, så vad är problemet?

  • Catriarch
    Anonym (Julia) skrev 2021-07-30 16:04:40 följande:

    Nej, om den enda mat man har lagat de senaste 50 åren och är bra på att göra och är stolt över att bjuda på innehåller kött är det inte så bara att laga en vegetarisk middag.

    Den som bjuder vill vara säker på att de serverar något gott. De vill inte bjuda 20 släktingar på en tråkig bönsallad som de inte vet hur de ska göra god.

    Själv lagar jag veganskt till alla, glutenfritt till alla mm. Men man kan inte kräva av alla att ha de kunskaperna.


    Ingen människa kan rimligtvis aldrig någonsin inte ha lagat något vegetariskt, eftersom att merparten av maten vi äter är vegetarisk.
  • Catriarch
    Anonym (Julia) skrev 2021-07-30 16:14:44 följande:

    Men det är skillnad på att laga något vegetariskt och att tillaga en festlig vegetarisk släktmiddag.


    Förutom att man lagar större mängder så är det ju absolut ingen skillnad alls?
  • Catriarch
    Anonym (Julia) skrev 2021-07-30 16:18:27 följande:

    Du och jag har nog väldigt olika syn på vad festlig mat innebär.


    Jag kan nog tänka bortom konceptet ischiasnerv av valfritt djur, hasselbackspotatis och valfri sås, med pannacotta till efterrätt, ja.
  • Catriarch
    Anonym (Julia) skrev 2021-07-30 16:29:54 följande:

    Ischiasnerv av djur? Vad pratar du om? Brukar folk äta det?

    Själv diskuterar jag äldre människor med vana att tillaga kött och svårigheten för dem att komma på något festligt vegetariskt till hela släkten, som de dessutom känner sig säkra på att lyckas med.


    Om man inte är judisk så ja, den får folk i sig. Det var dock cynism du fick uppleva där, så den detaljen är inte relevant i sammanhanget.

    Att tillaga grönsaker och kolhydrater är något som exakt alla någon gång har gjort. Det finns dessutom ingen festmåltid i världen som enhetligt består av kött, som dessutom är krångligare att tillaga bra än vad grönsaker är. Vet man med sig att man inte är en säker kock så går det bra att bjuda på något enklare, eller t o m hämtmat. Det är ju inte vegetarisk mat som är problemet här, utan folks orimliga förväntningar på värden.
  • Catriarch
    Anonym (Julia) skrev 2021-07-30 16:49:45 följande:

    Det är ju du som tycker att värden ska laga vegetariskt till alla. Det om något är väl att ställa krav?

    Betydligt enklare för värden om vegetarianen tar med något eget, eller äter potatis och sallad.

    Och seriöst, hämtmat till en hel släktmiddag? Om man är gjord av pengar kanske.


    Vegetariskt kan alla äta och tillaga. Kött kan bara somliga äta. Det är orimligt att bjuda någon på middag och bara servera de andra gästerna mat när det finns saker alla kan äta som dessutom är både enklare och billigare att tillaga än kött. Vad är det du inte begriper?
  • Catriarch
    Anonym (laserkvinnan) skrev 2021-07-30 17:25:24 följande:

    Om av 20 middagsgäster 18 släktingar blir glada av en biff med sås och rödvin så tänker inte jag tvinga dem att äta vegetariskt oavsett om jag själv är bra eller dålig på att laga vegetariskt.

    Du gör inte direkt dina med-vegetarianer någon tjänst med ditt beteende i den här tråden.


    Rödvin är förvisso vegetariskt så du råkade "tvinga" dem där ändå. ;) Vad är problemet med att servera något som alla kan äta?

    Om man bjuder folk på middag så är det ens ansvar att se till att alla kan äta av maten och inte bara merparten av dem. Då är det nämligen inte att bjuda på middag och man framstår som ett ärkeas.

    Jag är inte vegetarian, jag har bara lärt mig folkvett.
  • Catriarch
    Tow2Mater skrev 2021-07-30 22:27:16 följande:

    Av nyfikenhet, vad skulle anses vara "extra lyxigt" för en vegetarian som inte äter vare sig en fin köttbit, gravad/rökt lax, räkor, löjrom, lamm, etc som vi normalt förknippar med lite "lyxigare" och festligare mat?


    Några recept som jag brukar köra med:

    "Bouef" bourguignon med långkokt sojaprotein, karamelliserad scharlottenlök och färska skogschampinjoner

    Linsgryta på saffran och fänkål med en skvätt vitt vin och vitlöksröra. Serveras med surdegsbröd.

    Quornfilé marinerad i honung och vitlök med valfri potatisrätt, oftast ugnsbakad eller i form av smördegsinbakade rosor med färskost, varm sås på grädde, tomat och en skvätt whisky.

    Glacerade "baby back ribs", gjorda på Oumph-filéer och tofu, marinerade i två dygn och karamelliserade i panna innan de får gosa till sig i ugnen eller på grillen. Blir svingott på seitan men jag är för lat för att orka göra det.

    Halloumiburgare på rostat surdegsbröd med picklad rödlök, tomat, hemmaslagen rökig mayo och tryffelchips.

    Pizza bianco med vitlöksolja, getost, en skvätt honung, rökt mandel, rödlök och timjan. Passar utmärkt som förrätt om man är på det humöret.

    Vill man ha det helt vegetariskt (ifall det skulle komma en vegan på middag, exempelvis) så är det bara att byta ut ostsorterna, honungen och Quornfiléerna till ägg och mjölkfria alternativ. Halloumiburgaren kan dessutom med fördel bytas ut till skivad aubergine, panerad i panko, örter och parmesan (vegetarisk eller animalisk!). De allra flesta vegetarianer är ju dock lakto-ovo så jag valde att skriva med hur jag oftast gör. Tre av recepten är helt vegetariska från början. :)
  • Catriarch
    sextiotalist skrev 2021-07-31 17:58:04 följande:

    Får jag vara riktigt ärlig. Inget jag skulle uppskatta att äta.

    Picklad lök petar jag alltid bort, honung avskyr jag, baljväxter och nötter tål jag inte.

    Så du förstår att det inte är lätt


    Det är inte lätt att bjuda på vegetarisk mat för att du inte gillar/tål några av de rätterna jag brukar laga på middagsbjudningar? Märkligt resonemang.
  • Catriarch
    Anonym (F) skrev 2021-07-31 18:07:12 följande:

    Vilket av detta tror du passar bäst i TS svärisar fall när det är 20 personer inkl barn? Eller är det andra alternativ då?


    Det beror la helt på vilka det är som kommer och deras preferenser/allergier. Jag känner inte OPs släkt så det kan jag inte uttala mig om. Om jag visste att 20 personer med barn skulle äta middag hos mig hade jag frågat om sådant i förväg. Hade det varit 20 främmande personer så skulle jag spontant skulle jag nog köra på linsgrytan då den har milda smaker som barn generellt tycker om och är förhållandevis billig och snabb att tillaga.
Svar på tråden Vegetarian på middag.. besvärligt?