Inlägg från: Jemp |Visa alla inlägg
  • Jemp

    Hur mycket ska man hjälpa till hemma?

    Ledsenheten skrev 2021-08-24 18:46:14 följande:

    Hej! Jag är en tjej som snart fyller 18 år. Min mamma klagar dag in och dag ut på att jag inte hjälper till hemma. Grejen är att jag tycker att jag hjälper till ganska lagomt. Jag städar mitt egna rum (dammsuger, dammtorkar och renbäddar osv) en gång i veckan. Jag tvättar alltid mina egna kläder och viker in dom själv i garderoben. Jag städar toaletten på övervåningen minst en gång i veckan (skurar toalettstol + handfat, putsar av spegeln, dammsuger, diskar ur tandborstmuggen och byter handdukar osv). Mamma ber mig nån gång då och då att plocka ur diskmaskinen och då gör jag det.

    Jag har två bröder varav en är 16 år och en är 8 år. Min 16 åriga lillebror gör absolut ingenting. Han tvättar inte själv, han städar inte sitt rum, han dammsuger inte, han renbäddar inte ens själv. Men han blir aldrig ombedd att göra någonting så som att plocka ut ur diskmaskinen eller städa sitt rum som alltid ser ut som det varit inbrott där inne, utan det gör mamma.

    Min andra lillebror på 8 år gör absolut ingenting själv heller. Han ställer inte ens in i diskmaskinen efter maten.

    Dom sysslorna som jag gör anser jag vara helt normala och jag har gjort dem sen jag var kanske 12 år så jag har inga problem med att göra dem. Men det jag inte förstår är vad mer mamma vill att jag ska göra. Hon säger att alla hennes kompisars barn minsann alltid hjälper till hemma osv men då jag frågar vad så får jag inget svar.

    Vi barn har ju faktiskt inte valt att bli födda, vi borde väll inte vara skyldig föräldrar att göra någonting alls då det är våra föräldrar som valt att skaffa barn.

    Jag ska ju skaffa ett eget hushåll en dag och då kommer ju jag få vara den som diskar och städar osv. Hade självklart uppskattat om mina barn hjälpte till och exempelvis städade deras egna rum och såklart tycker jag det är viktigt att dem lär sig vanliga hushållssysslor tills vuxenlivet.

    Ska även tillägga att mina föräldrar är skilda och hos pappa gör jag samma sak som hos mamma. Min lillebror gör ingenting där heller. Dock så har vi städerska där en gång i veckan så det är inte lika viktigt med allt städande men vi har även 2 hundar som löser mycket hår och jag har vitt golv så jag dammsuger och vaskar där ändå efter halva veckan typ så jag gör i princip lika mycket som hos mamma.

    Men nu undrar jag, vad hjälper era barn till med hemma? Om ni inte har barn, vad skulle ni viljat att era barn hjälpte till med? Vi säger i mina och mina syskons åldrar, 18, 16 och 8 år?


    Tycker också du gör rätt mycket, men mat och/eller disk mer regelbundet skulle du kunna ta.

    Din mamma bör absolut kunna svara/ni kunna diskutera vad du ska göra för att hon bli nöjd. Har du frågat henne varför din bror inte behöver göra något? Då tänker jag inte under bråk eller som svar när hon ber dig om saker, utan en egen diskussion.
  • Jemp
    Ledsenheten skrev 2021-08-24 18:46:14 följande:

    Men nu undrar jag, vad hjälper era barn till med hemma? Om ni inte har barn, vad skulle ni viljat att era barn hjälpte till med? Vi säger i mina och mina syskons åldrar, 18, 16 och 8 år?


    Jag har yngre barn så mitt svar blir mer framtidsvision:

    16/18: hålla ordning på rummet och vika/lägga in egen tvätt. En/ ett par mat eller diskdagar i veckan. Hjälpa till med nåt i veckostädning: dammsugning/tvätt/badrum.

    Ta hand om ev egna djur och i huvudsak transportera sig själva.

    Att ta bara sin egen tvätt eller dammsugning av enbart eget rum ser jag inte riktigt vitsen med.

    8åring: plocka undan på sitt rum, ställa in disken, lägga tvätten rätt (både före och efter tvätt), duka. Utifrån mognad börja ansvara för egna rutiner (gympakläder, klädval osv).

    Min 5.5åring är jag glad om han städar leksakerna, dukar av sin tallrik och lägger smutstvätt på rätt ställe. Grundtanken är att han har en "diskdag" i veckan men vi är lite dåliga att hålla fast vid det (än så länge mer för att få in rutinen att man hjälps åt, snarare än att hans diskning underlättar för oss). Uppmuntrar gärna att barnen hjälper/stjälper till med tex disk, matlagning och tvätt för att delta.
  • Jemp
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:15:21 följande:

    Men det är inte TS ansvar att det ska ske. 

    Trädgården t.ex, det är ett val föräldrarna har gjort att ha trädgård och då är det inget man kan ålägga barnen.

    Återvinningen krävs i 9 fall av 10 att man behöver använda en bil för det ändamålet

    Alltså, det är föräldrarna som har ansvaret att detta ska göras, de kan absolut ta in barnen som hjälp och även lära ut barnen dessa uppgifter.

    Men hushållets skötsel är och förblir föräldrarnas ansvar. 

    Den dagen TS flyttar hemifrån, så blir det hennes ansvar  att ta han om sitt hem.

    Egna rum och egna saker är en annan sak, de ska man självklart hålla rätt på, men de gemensamma utrymmena, trädgård etc är föräldrarnas ansvar.

    Att var och en ska tvätta sin egen tvätt verkar är, i mina ögon, totalt vansinnigt. Bättre att se till att man ha lagom fyllda tvättmaskiner istället för en enstaka blus eller byxor


    Varför skulle inte alla vuxna kunna hjälpas åt med hushållet?

    Gällande återvinningen så lär de flesta ha gångavstånd till vanliga gröna containrarna.
  • Jemp
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:34:52 följande:

    Det blir allt vanligare att man har sådana kärl på tomten.


    Ja, det också.
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:35:53 följande:

    Om ts hade lika mycket inflytande över hushållet som sina föräldrar, ja, men jag misstänker att hon inte har det. 


    Ser inte riktigt sambandet där. Ts får säkerligen mat, boende osv och bör ju då också hjälpa till med detta.

    Trädgården är väl lite gränsfall. Gräsklippning tycker jag kan ingå, men kanske inte mer hobbyinriktad skötsel.
  • Jemp
    Anonym (resonerar) skrev 2021-08-25 15:27:55 följande:

    Men jag tycker det är ganska självklart att mamman gör fel som tjatar på TS. Jag tycker det låter lite som att mamman utnyttjar TS för att göra saker som mamman själv inte har ork till. TS är den enda personen i hushållet som mamman kan köra med. 

    Däremot har jag ingen aning om vad TS bör göra i sin situation. Jättesvår situation i en familj där alla barn mår dåligt på olika sätt. Hur mår föräldrarna, kanske de också har problem av olika slag? 


    Framförallt tycker jag att TS ska kunna få raka besked om vad som förväntas. Hellre en tydlig arbetsfördelning än att bara få höra att man inte gör tillräckligt, utan att veta vad det bör vara.

    Håller med att info om brödernas diagnoser/svårigheter nyanserar bilden lite.
  • Jemp
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:55:10 följande:

    Varför ska ts hjälpa till för att hon får mat på bordet, föräldern har faktiskt lagstadgad plikt att se till att ts får mat på bordet och tak över huvudet. 

    trädgården är inget som åligger barnen 


    Ja, föräldern har försörjningsplikt (det är ju knappast det som är frågan) men inte betjänt-plikt för en 18- (eller 16) åring.

    Anledningen? För att man hjälps åt i en familj, och för att det ingår i uppfostran att ungdomar bör få in både rutinen kring hushållsarbete och lära sig det rent praktiskt.
Svar på tråden Hur mycket ska man hjälpa till hemma?