Inlägg från: Elson97 |Visa alla inlägg
  • Elson97

    Ska jag hoppa av min utbildning?

    Jag har precis börjat andra året på min 4,5 åriga utbildning. Utbildningen känns fel och jag har mycket ångest kring det vilket gör att jag inte kan fokusera på föreläsningar och praktiska moment. Jag har i grunden ångestproblematik och därför tvekar jag att hoppa av/ta en paus då jag är osäker ifall det är ångesten som gör att jag nu tvekar, eller om det är så att mina tvivel har gjort ångesten värre. Jag kan verkligen inte se mig bo kvar i staden jag studerar i och slutföra sista 2,5 åren för att sedan jobba med detta resten av livet. Samtidigt tvekar jag, för har ingen annan utbildning som jag skulle vela gå och inget annat yrke jag ser mig jobba med resten av livet heller. Första året kändes 80% av tiden bra, men jag var så upptagen med allt plugg att jag knappt hann tänka efter ordentligt. Är det någon som har haft liknande erfarenhet? Eller som kan ge pepp och råd för hur jag ska tänka? Måste flytta hem till mina föräldrar ifall jag hoppar av och även det skapar stress, mest för att det känns som ett stort misslyckande alltihopa. Snälla hjälp mig hur jag ska tänka! :(

  • Svar på tråden Ska jag hoppa av min utbildning?
  • Elson97
    Nutid skrev 2021-09-03 11:48:51 följande:

    Det är lite svårt att tänka sig in i sitt framtida arbetsliv utifrån utbildningen och när du dessutom inte är helt säker på vad du vill jobba med är det svårt att ge råd.

    Men om vi vänder på det vad tycker du om det du studerar är det intressant i sig?

    Det vill säga är det din oro inför framtida arbetslivet som stör.

    I så fall tycker jag att du ska försöka strunta i framtida jobb och studera vidare OM det är intressant. Nu vet jag inte vad du studerar men om jag ser till min utbildning (maskinteknik)och klass så arbetar mina före detta klasskompisar med otroligt olika saker.


    När jag började plugga fanns det bara ett jobb inom yrket jag var intresserad av, är fortfarande inte intresserad av de andra möjliga arbetsplatserna. Jag vet inte vad jag tycker är intressant, har hela utbildningen tänkt på framtida kurser som det som kommer vara intressant egentligen och det jag gjorde då bara var nåt jag behövde ta mig igenom för att komma dit. Men är orolig att jag hamnat i en negativ spiral så jag inte kan se nåt positivt med utbildningen eller yrket alls. Mycket handlar nog också om att i slutändan är det ganska dåligt betalt för ett väldigt psykiskt krävande yrke, så vet inte om det är värt det när jag inte känner att jag tycker varken utbildningen eller jobbet är så lockande. 
  • Elson97

    Tack alla för svar!
    Utbildningen finns bara på ett ställe i Sverige, så kan tyvärr inte plugga i min hemstad. 

    Ett annat problem är att just eftersom jag är så osäker/har ångest så är det nästan omöjligt för mig att hänga med i plugget, kan inte koncentrera mig på föreläsningar och har ingen ork att gå på dom praktiska momenten vilket gör att jag hamnar efter redan nu. Jag har ett möte med studievägledare inbokat, men det är om några veckor och hinner ha en tenta innan dess. Mina tankar nu är att ta studieuppehåll men får ångest av bara tanken att behöva säga upp lägenheten och sen om jag skulle börja plugga igen att hitta nytt boende och allt vad det innebär. Är väldigt rädd att jag ska ångra mig, men har känt i kanske 2 månader att det är fel (men är rädd att det bara ska vara pga att jag har ångest som jag känner så). 

    När jag valde utbildningen tog jag det enda riktiga intresset jag har och det var få utbildningar som man kunde välja mellan då. Kände press att hitta ett yrke jag ville jobba med, och när jag väl hittat något som kändes ok så kunde jag slappna av och tänkte inte djupare än så. Har som sagt haft lite tvivel innan men dom har jag kunnat övertala mig själv om att det blir bättre och då kunnat släppa, men nu är det det jag tänker på 90% av dagen.

  • Elson97

    När jag skriver nu så inser jag att jag lutar mycket åt att ta studieuppehåll och det verkar säkert som att jag ältar ett problem med självklar lösning, men det är just rädslan för att ångra mig som hindrar mig från att ta ett beslut.

Svar på tråden Ska jag hoppa av min utbildning?