• Anonym (?)

    Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?

    sextiotalist skrev 2021-09-14 09:42:54 följande:
    Och alla kvinnor som lider av förlossningsskador, som inte fått möjlighet att få ett normalt liv på grund av urininkontinens, avföringsinkontinens eller smärtor vid samlag?
    Vilket är betydligt fler än de som har problem efter ett snitt (även procentuellt)
    Menar du att vi egentligen borde förlösa alla kvinnor i Sverige med kejsarsnitt?
  • Anonym (?)
    Anonym (Soligt) skrev 2021-09-14 21:18:27 följande:
    När det gäller just operation eller strålning vid t.ex. prostatacancer är det helt upp till patienten att välja. Ser inte varför snitt vs. vf inte ska ha samma valbarhet. ...så länge kvinnan får göra ett informerat val.
    Det är skillnad på cancerbehandling och förlossning.
  • Anonym (?)
    Anonym (Soligt) skrev 2021-09-15 08:51:12 följande:

    Ja, precis. Framförallt får han välja. Jag förstår inte varför inte den som ska föda ska ha samma val. Då ska hon förstås vara införstådd med risker och fördelar med både KS och VF. Är hon det förstår jag inte varför hon inte ska få välja. Att män ska få välja mellan strålning och operation, däremot, ses som självklart - bara han får göra ett informerat val.


    Män vill inte ha varken strålning eller operation men de vill bli av med son cancer. Det finns två sätt- det ena gör att han säkrare blir av med cancern men troligtvis ej kan ha aex. Det andra kan ge cancerrecidiv, men bevarad sexuell funktion. Helst vill han inte ha sin cancer alls utan bara överleva utan men.

    På vilket vis tycker de det ett argument för at "män får minsann välja?

    Kvinnor får ofta vara med och planer att ta bort en bit av ev bröstssttumör eller hela bröstet de får välja protes eller inte.

    Detta är överhuvudtaget inte relevant när det kommer till förmossningssätt.
  • Anonym (?)

    Jag är emot kejsarsnitt av tex orsaken "vill inte bli slapp där nere", eller av ren bekvämlighet. Jag har full förståelse för förlossningsskräck och tycker att de självklart skall få snitt beviljat (så länge det är medicinskt säkert).
    Det finns en begränsad summa pengar att använda i vården och då vill jag inte ha med den vård som är "jag kräver att", "jag har rätt att få som jag vill" utan egentlig medicinsk orsak (där även psykiatri räknas in).

    Ja, jag är fullt medveten om att många kostnader är självförvållade skador av rökning, alkohol, extremsporter, fetma osv. Inta alla av dessa är så lätta att komma tillrätta med, men när det bivit ett medicinskt tillstånd som cancer eller lårbensfraktur tar vi hand om det. Bara för att det finns många dyra behandlingar innebär det inte att man kan beställa vad som helst.

    Hur gör vi med alla bröstförstoringar som man får betala för privat? Skall de subventioneras? Till vilken grad? netalt med allmänna medel? Varför inte? Plastikkirurgi utan medicinska skäl, skall vi betala för det?

    Vaf sägs om en rehabresa till Marbellla? Det borte alla sponsras till.Vi har råd...
     

  • Anonym (?)
    fjanten skrev 2021-09-16 16:15:25 följande:
    Vissa får ju resor till solen betalda som en del i sin behandling, t.ex. personer med inflammatorisk reumatism. Så det betalar vi. Bröstförminskningar betalar vi. Rekonstruktion av bröst betalar vi. Men nej, planerade snitt ska förstås inte komma på tal - som ändå ofta blir billigare än en vaginal förlossning, om inte den vaginala är helt komplikationsfri.
    Ja, men bröstförminskningar görs av medicinska skäl, likaså solresor för reumatism.
    Som sagt, tycker jag medicinskt motiverade kejsarsnitt är helt ok, vilket även inbegriper psykiatrisk förlossningsrädsla.
    Däremot tycker jag inte att samhället skall betala för "skönhetsoperationer", såsom bröstförstoring, bukplastik, näsoperationer, botox av rynkor, facelift osv, inte heller för kejsarsnitt av andra skäl än rent medicinska.
  • Anonym (?)
    Anonym (Verkligen) skrev 2021-09-17 10:56:00 följande:

    Så fint skrivet. 


    Jag är i processen nu och kan säga att det är fruktansvärt utmattande. Och då har jag ändå träffat förstående och snäll personal.


    Jag önskar jag inte haft min fobi och sluppit dessa veckor av ångest, sömnsvårigheter och att behöva vända ut och in på mig själv inför främlingar. Men nu är det så och jag är glad att möjligheten att få hjälp finns. Att någon kan förstå, och bemöta mig på det sätt som jag kommer klara av att hantera. 


    Det här är inget man gör för kul. Samtidigt är det ingenting jämfört med tanken på en vf för mig. 


    För att få ett perspektiv på detta (om du orkar) så antar jag att det inte är för att du är rädd att bli slapp där nere som du vill ha snitt? Vad är du rädd för? Vad gör att du kämpar så för att få ett snitt? Varför är det viktigt för just dig?
  • Anonym (?)
    Anonym (Nomv) skrev 2021-09-18 17:26:58 följande:
    Herregud. Helt obegripligt varför människor ska skambelägga andras val på det sätt som görs. Skammen ska förstås gärna riktas mot just kvinnor och mödrar också. Tack och lov att jag aldrig velat ha barn själv (men skulle jag ha velat det så hade jag sannolikt valt planerat KS).

    Jag blir illamående av detta omhuldande av "det naturliga moderskapets helighet", - verkar som att ju mer smärta och lidande man utsätter sig för, desto bättre är man. De som vill föda vaginalt ska förstås få göra det, men kvinnor är fullt kapabla att fatta egna beslut om de får information om för- och nackdelar med respektive alternativ. I dagsläget är det oerhört vinklat, där alla ev fördelar med VF lyfts fram samtidigt som alla ev nackdelar med KS (det senare dessutom främst baserat på akuta snitt). Det är inte ett objektivt informerande.

    Jag vet inte vad andra omger sig med för människor, men de i min bekantskapskrets som valt KS är intelligenta och mycket pålästa kvinnor. Deras val har inte handlat om oro för estetiska eller sexuella konsekvenser, inte heller om förlossningsrädsla, utan de har helt enkelt bedömt att fördelarna med KS överväger även för barnet. Andra resonerar annorlunda, och det ena är inte nödvändigtvis rätt medan det andra är fel.

    Jag har svårt att tro att det här ens vore någonting att diskutera, om det var män som födde barn. Självklart ska kvinnor i normalfallet själva få välja mellan VF och KS. Och de ska delges objektiv information, - inte VF-propaganda.
    Det är många som invänder just för att det kostar pengar, som vi alla betalar med skatt, och resurserna är väldigt begränsade inom vården. Det handlar inte om att man skambelägger kvinnor som önskar snitt, lika lite som man automatiskt skambelägger fillers, bröstförstoring eller facelift, men man kan ändå tycka att det inte skall vara offentligt finansierat.
  • Anonym (?)
    Anonym (Stina) skrev 2021-09-18 19:47:35 följande:

    Många pratar om att det går åt mycket skattepengar till snitt. Varje år betalar jag ca 100.000 kr i skatt från min lön. På bara ett år har jag betalat mitt snitt flera gånger om. Men det är väl som alla andra försäkringar man betalar för. Man får hemskt gärna betala och betala månad efter månad men fan om man vill använda sig av försäkringen som MAN SJÄLV betalar för, nej då jävlar går det inte för sig. Finns alltid någon liten klausul som säger att just det hääääär gäller inte försäkringen för.


    Det är inte så många av dina skattekronor som går till sjukvården.
Svar på tråden Varför är du emot elektiva snitt, egentligen?