Inlägg från: Anonym (Juli) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Juli)

    Chefen stör medan man är sjuk

    Ringer din AG dig på din privata telefon? Låt bli att svara i så fall. Vill hen kolla om du är på jobbet får hen väl ringa till jobbet. Min chef (som på många andra sätt är en buffel, men här verkar poletten trillat ner!) brukar höra med kollegorna om den sjuka är tillbaka eller inte. Men det beror ju lite på hur jobbet är utformat om det är möjligt.

    Ett tips är att när du sjukanmäler dig berätta om du tror att det blir kort- eller långvarigt. Om du skriver att du fått en dunderförkylning tex fattar ju chefen att du kommer att vara borta flera dagar. Man får hjälpas åt lite. Chefen behöver trots allt kunna planera verksamheten.

  • Anonym (Juli)

    Är det ingen mer än jag som reagerar på att chefen ringer hem till TS på den privata telefonen? Det skulle min chef göra bara om närmsta kollegan dött eller arbetsplatsen brunnit upp, typ. Men jag antar att det bara är olika på olika arbetsplatser? (Förstår också att tex timanställda har kontakt med jobbet på privata luren för planering etc.)

  • Anonym (Juli)
    Anonym (Vilken) skrev 2021-09-14 10:05:42 följande:

    Vilken telefon ska chefen ringa på då? Är det chefens eller den anställdas?

    Du skriver " hem på den privata telefonen", ts nämner inget om telefoner.

    Nu lär ju ts bara ha en ändå.


    Anonym (Nurse Ratched) skrev 2021-09-14 10:07:57 följande:

    Vilken telefon menar du att man ska ringa på? Telefonkiosk? Menar du en speciell avsedd jobb-mobil? Det är få yrkesgrupper som har och den ska man inte ta med sig hem.


    Den anställdas tänkte jag på. När den anställda är sjuk tycker jag inte chefen ska ringa alls om det enda hen vill veta är om den anställda är på jobbet eller inte. Det går i de flesta fall att ta reda på på andra sätt. Går inte det och chefen måste veta kan hen skicka ett sms. Jag har själv arbetsledande funktion och skulle aldrig ringa till en sjuk medarbetare annat än i nödfall. Tänk om de ligger och sover! Ett sms blir det om jag måste meddela eller fråga något, eller är orolig, och då med en inledande ursäkt att jag stör. Och kryapådig-sms vid behov. :)

    Och precis, jobbmobilen tar man ju inte med hem, därför förutsatte jag att chefen ringde till den privata. Visste inte att det var så ovanligt med jobbmobil. Menar du att det vanligaste är att folk använder sina privata mobiler och lämnar det numret till kunder, kollegor, elevers föräldrar, patienter, leverantörer mfl? Det hade jag aldrig gått med på.
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Nurse Ratched) skrev 2021-09-14 10:58:55 följande:

    Ja jag menar att majoriteten av alla arbeten i Sverige utgörs inte av människor som har kund-kontakter eller högre positioner som ger egna mobil-telefoner avsedd för jobb, utan de allra flesta har vanliga förvärvsarbeten inom vård och omsorg, restaurang, fabriksarbeten, butikspersonal mm. Naturligtvis lämnar man aldrig ut privat nr till en patient men de som har jobbtelefoner inom vård ex är psykologer, läkare, enhetschefer, sekreterare och folk däröver, dvs minoriteten.  Långt ifrån alla har dessutom en personlig jobb-mobil utan kan "skickas runt".

    Så att chefen inte skulle ringa på den privata i telefonen i detta fallet känns inte alls märkligt. Sen föredrar jag precis som du gör, att man hellre skickar ett sms.


    Man behöver inte vara hög tjänsteman för att få jobbmobil. Alla tjänstemän på vårt jobb har, även korttidsanställda och vissa praktikanter. Vore omöjligt att utföra jobbet annars. Och städpersonalen har också varsin jobbmobil. (Var helt hopplöst innan de fick det. Man fick springa runt i vårt sjuvåningshus och leta när man behövde prata med någon av dem.)

    En delad telefon räknar jag också som jobbtelefon. Och finns en sån bör ju chefen ringa dit och fråga om TS är där, inte hem.

    Med det menar jag inte att du har helt fel angående att många inte har en jobbmobil. Det kan säkert stämma.

    Mest tycker jag det låter som att TS chef har ett dåligt system för hantering av sjukfrånvaro. Måste chefen veta varje dag så får hen ha ett system där den anställda ska höra av sig varje dag alternativt dagen innan de kommer tillbaka.
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Liv) skrev 2021-09-14 12:51:19 följande:

    Det är olika. Min chef har allas privata telefonnummer och de ligger dessutom helt öppet på arbetsplatsens nätplatform. Han ringer och smsar massor så fort man är hemma med vilken som helst anledning.

    Varför gör han så ? För att han kan.


    Blä. Vilken prutt-chef.

    Min chef har också mitt privata nr. (Chefer och HR hos oss har allas nr plus nr till nära anhöriga.) Har haft i över tio år. Men han har aldrig ringt. Å andra sidan hör jag av mig då och då när jag är sjuk för att stämma av läget. Som flera sagt i tråden behöver man ju hjälpas åt.
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Nurse Ratched) skrev 2021-09-14 14:02:39 följande:

    Finns det inget som heter "friskanmälan" på era arbetsplatser? Dvs man är sjuk tills man ringer och talar om att "nu är jag frisk, jag kommer imorgon". Ofta med förbehållet att man ska ringa innan ett visst klockslag.


    Vi har. När man är tillbaka mejlar man chef + HR. Vi har aldrig vikarier, så därför räcker det att höra av sig när man är på plats igen.
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Jappe) skrev 2021-09-14 16:18:12 följande:

    ...De höll vid argumentet att de brydde sig och kunde kräva läkareintug från dag 1 om man var sjukskriven 5 gånger eller mer på ett år. Då fick man ha samtal med chefsgruppen för att ta reda på om det var relaterat till arbetsmiljön till varför man var sjuk oftare än normen.


    Det sista, samtalet, gäller hos oss också, men det enda vår chef gör är att titta anklagande på den anställda och säga, Du är ofta sjuk. Sen tycker han att han har gjort sin plikt och samtalet slut.
Svar på tråden Chefen stör medan man är sjuk