Inlägg från: scanmia |Visa alla inlägg
  • scanmia

    Att öka läslusten hos äldre barn?

    Begränsa skärmtid och låt dem ha tid att bli uttråkade nog att plocka upp en bok. 

  • scanmia
    Alexi skrev 2021-09-28 08:46:00 följande:
    Vi har haft kombon av begränsad skärmtid och dessutom muta om man läser bok under sommarlovet och det går ändå oerhört trögt att få dem att läsa, framför allt yngsta. 
    Jag ser det som att det är en gnista som kommer att tända en passion för läsningen. Alltså de måste få en chans att fångas för att förstå hur fantastiskt det är. Det är trögt i början. Det går långsamt och gör en trött istället för att vara avkopplande och roligt/spännande. Innan man kommer dit kan det vara svårt att överhuvudtaget se någon mening med det. 

    I min (begränsade) erfarenhet så är det ofta en bok eller serie som tar dem från motvilliga läsare till slukare. Det är inte så viktigt just vilken, men kolla med er bibliotikarie så att ni kan ha hemma några bra kandidater. 

    Det är också svårt att tvingas till en passion. Det är bättre att lämna utrymme för dem att själva upptäcka den. Genom att tex begränsa skärmar. Ta med en bok när ni ska sitta i ett väntrum. Låta dem läsa på kvällen innan de släcker, som enda alternativ till att sova. Tillåt böcker vid frukostbordet. Det är inte bara filmer som får snacks och godis utan det går bra att ha det tillsammans med böcker med.

    Kanske kan ni börja med högläsning igen? Särskilt er yngsta är fortfarande i åldern då många av hens klasskompisar blir lästa för hemma. Ni har fortfarande något år och det är nästan den bästa högläsningsåldern för det finns så många fantastiska äventyr att läsa om. Sluta när det är som mest spännande och lägg boken lite lockande på nattygsbordet.
  • scanmia

    En sista, lite ofärdig tanke: tydligen är det en stor grej med bokrecensioner och rekommendationer på typ tictoc och youtube. Man har sett otroliga uppsving i försäljningen av böcker bland unga på grund av detta så det är inget litet fenomen.

    Håller dina barn till på dylika plattformar? Låna deras telefon och bläddra igenom någon handfull lämpliga så att de därefter får upp rekommendationer och se om det har någon effekt.

Svar på tråden Att öka läslusten hos äldre barn?