• Zouxman

    För dyrt att köpa/leasa ny bil?

    Jag läser att det är så många som tycker att t.ex en ny VW ID4a är en bil som är för dyr för en "vanlig" svensk familj. Är det så?

    Vad har ni för nettoinkomst i familjen och vad får en bil kosta inkl drift för er per månad?

  • Svar på tråden För dyrt att köpa/leasa ny bil?
  • Zouxman

    Intressanta svar, men änsålänge är det bara de som har råd med en ny bil som svarat. Hade ju varit intressant att få ta del av en ekonomisk kalkyl av någon som anser att en ny bil inte är för vanligt folk. Jag såg en reklam på Instagram för id4, och i kommentarsfältet där hade nån skrivit att den var fin men inte för vanligt folk.

    Jag tycker ju att vanligt folk, är lika med två heltidsarbetande med lön kring medianlön, då är det väl inga problem kan jag tycka? Men vore intressant att få en annan bild.

  • Zouxman
    Frontline skrev 2021-10-08 14:36:55 följande:

    Vad menar du med vanligt folk?

    Vi är högst vanliga jobbar inom fabrik och sparar så mycket vi kan lever normalt utan en massa lyx.

    Har kompisar som tjänar lika mycket men dom lägger mycket pengar på utemat, märkeskläder, nya mobiler, fester och ny teknik i hemmet. så alla prioriterar olika.


    Vad jag menar är, varför skriver man i ett kommentarsfält på Instagram, reklam för en id4a, att det inte är för vanligt folk. Vad menar den personen då? Jag tycker ju att ni, som är vanligt folk, utan problem har råd att prioritera en ny bil. Jag tycker det är löjligt att skriva att en sån bil inte är för vanligt folk,för det är den?
  • Zouxman
    Anonym (Nyfiken) skrev 2021-10-20 13:34:13 följande:

    Om 5 år kommer det funka.

    Just nu är jag i läget att nyss ha köpt hus, förvisso till en kostnad som gör att lånen på huset är extremt låga för ett hus i en relativt stor stad, men till detta kommer en hel del renoveringar som krävs de första åren. Så sparade pengar går åt en del för att hålla lånen låga.

    Det finns även småbarn med i bilden vilket ger lägre inkomst för ögonblicket. Dock är läget av hus och framtidsbilden i området fantastisk. Och trygga anställningar finns. Så på ett lite längre perspektiv är läget väldigt bra.

    När huset är renoverat kommer de löpande kostnaderna att vara väldigt små i förhållande till pengar in. Då kommer buffertsparandet snabbt stiga. Då kommer bil att prioriteras; i dagsläget finns en äldre trygg bil som fyller alla praktiska krav men som inte är miljömässigt den man önskar tyvärr.

    Men just nu är både en ny bil uteslutet pga hur extremt dyra de ändå är, och en leasingbil kommer bli för stor månadskostnad även om de miljömässiga delarna vore lockande som bara den.


    Det intressanta här är om du verkligen har koll på vad den där bilen ni har kostar i månaden, vad kostade inköpet? Lån? Eller har ni köpt den kontant?

    Försäkringskostnad?

    Service/reperation?

    Drivmedel? Hur många mil kör ni per år?

    De flesta bilar kostar ändå idag ca 12-13kr per mil i bränslekostnad, 12.50kr x 1500mil=18750kr/12=1562kr

    Lägg sen till kostnaderna ovan, så skulle jag gissa att du snart är uppe i runt 3000kr för att åka runt i en miljövidrig, men framförallt mindre krocksäker bil. En VW id4 som går på el kostar från 4600kr i månaden att leasa, och driftkostnader är kanske 200-300kr för samma miltal.
Svar på tråden För dyrt att köpa/leasa ny bil?