Inlägg från: Anonym (Nyfiken) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nyfiken)

    För dyrt att köpa/leasa ny bil?

    Om 5 år kommer det funka.

    Just nu är jag i läget att nyss ha köpt hus, förvisso till en kostnad som gör att lånen på huset är extremt låga för ett hus i en relativt stor stad, men till detta kommer en hel del renoveringar som krävs de första åren. Så sparade pengar går åt en del för att hålla lånen låga.

    Det finns även småbarn med i bilden vilket ger lägre inkomst för ögonblicket. Dock är läget av hus och framtidsbilden i området fantastisk. Och trygga anställningar finns. Så på ett lite längre perspektiv är läget väldigt bra.

    När huset är renoverat kommer de löpande kostnaderna att vara väldigt små i förhållande till pengar in. Då kommer buffertsparandet snabbt stiga. Då kommer bil att prioriteras; i dagsläget finns en äldre trygg bil som fyller alla praktiska krav men som inte är miljömässigt den man önskar tyvärr.

    Men just nu är både en ny bil uteslutet pga hur extremt dyra de ändå är, och en leasingbil kommer bli för stor månadskostnad även om de miljömässiga delarna vore lockande som bara den.

  • Anonym (Nyfiken)
    Zouxman skrev 2021-10-20 14:20:49 följande:

    Det intressanta här är om du verkligen har koll på vad den där bilen ni har kostar i månaden, vad kostade inköpet? Lån? Eller har ni köpt den kontant?

    Försäkringskostnad?

    Service/reperation?

    Drivmedel? Hur många mil kör ni per år?

    De flesta bilar kostar ändå idag ca 12-13kr per mil i bränslekostnad, 12.50kr x 1500mil=18750kr/12=1562kr

    Lägg sen till kostnaderna ovan, så skulle jag gissa att du snart är uppe i runt 3000kr för att åka runt i en miljövidrig, men framförallt mindre krocksäker bil. En VW id4 som går på el kostar från 4600kr i månaden att leasa, och driftkostnader är kanske 200-300kr för samma miltal.


    Bilen vi har köptes kontant privat så alla kostnader kring den är just helt beräkningsbara. Vi kör så lite vi kan och planerar varje resa väldigt noga med att det blir många saker samtidigt som görs. Går på bensin.

    Kravet på bil är fyrhjulsdrift och stort bagageutrymme (alltså stort på riktigt) då det krävs för att kunna lasta saker och minska antal resor. Just det senare har fällt många vi kikat på för framtiden, då designen av nyare bilar kapat en del bagageutrymme jämfört med vad vi har idag. Har haft bil tidigare med begränsat bagage och det var allt annat än smidigt.

    Id4 ser på de bilder jag sett betydligt mindre ut än vad vi har i kapacitet.
Svar på tråden För dyrt att köpa/leasa ny bil?