• fjanten

    Hade ni reagerat - namnbetydelse.

    Men har namnet något slags ursprung i Israel då? Bibliskt, hebreiskt namn... Känns inte helt långsökt

  • fjanten
    Anonym (No) skrev 2021-10-15 20:02:15 följande:

    Precis exakt så. Tack.


    Det är där skon klämmer alltså. Men det kändes ändå ok för 7 år sedan att ge ert barn ett namn med ursprung i Israel..?
  • fjanten
    Anonym (No) skrev 2021-10-15 20:06:48 följande:

    Det är ett namn med hebreiskt bibliskt ursprung. Har inget att göra med Israels flagga att göra???? Tror väldigt få israeliter heter detta namn faktiskt.


    Märkligt att ni tyckte det var okej att välja namnet då, när detta är så hemskt för dig/er.
  • fjanten
    Anonym (No) skrev 2021-10-15 20:08:54 följande:

    Som jag skrev tidigare. Vi har valt namnet för dess betydelse och dess bibliska samröre. Inte något som har med den israeliska flaggan att göra. Många många namn idag har hebreiskt ursprung. Knappast så att alla tänkt på Osrael när de döpt sina barn.


    Absolut att många väljer namn med ursprung i Israel på olika vis, men det känns märkligt att komma några år senare "reagera" om kopplingen görs.

    Själv hade jag haft noll och inga problem med den kopplingen om det var mitt barn (har en son med ett namn som kan kopplas till Israel).
  • fjanten
    Anonym (No) skrev 2021-10-15 20:29:43 följande:

    Ingen flagga alls helst. De skrev i uppgiften att de önskade veta namnets betydelse och varför de fick namnet. Inte om namnet har sitt ursprung i Kina eller bland samerna.


    Men läraren ville väl visa på variationen i namnen, om det sedan visar sig ha rötter i sapmì, Kina eller Israel är väl bara intressant..?
  • fjanten

    Det är väl inte HELT långsökt ändå. Ni skrev ju själva om den hebreiska bibliska kopplingen. Mikael framträder inför profeten Daniel som en furste som försvarar Israels folk (Daniels bok 10:21; 12:1). Jag kan se att man då gör kopplingen till Israel, om nu läraren ville göra en koppling till en geografisk plats och ni föräldrar skrivit att namnet valdes utefter den bibliska och hebreiska kopplingen...

  • fjanten
    Anonym (Ja?) skrev 2021-10-15 21:22:56 följande:

    Vi valde båda namnen för att de är bibliska och vi kristna. Men det är ju ofrånkomligt att namnen förknippas med judarna och deras hemland Israel. Om ni hade velat undvika den kopplingen hade ni kanske behövt välja ett annat namn. Vi är stolta över kopplingen i alla fall. Det är lika med alla namn man väljer till ett barn. Vill man inte att namnet ska kopplas ihop med nåt specifikt land eller annat får man välja ett annat namn. Vi skulle tex aldrig ha valt Adolf.  


    Vi har också valt bibliska namn, av tradition (vi är båda haft religiösa, kristna, uppväxter) bland annat. Ett av våra barns namn har en (i synnerhet) stark koppling till Israel. Skulle också vara stolt över kopplingen om nu skolan skulle göra en liknande uppgift om barnens namn.
  • fjanten
    Embla twopointoh skrev 2021-10-15 22:33:59 följande:

    Jag antar att du menar i området där Israel ligger idag. Nationer har liksom kommit och gått i den regionen under den rätt långa tidsperiod som Bibeln nedtecknades. Landet Israel har bara funnits i 73 år.

    Det är fortfarande ett rätt märkligt förfarande av läraren, denne har inte tänkt hela varvet runt, anser jag.


    Men om du är lärare, du ber ett barns föräldrar skriva ner betydelsen av barnets namn och varför det valdes, och föräldrarna då berättar att de valt Mikaels namn p.g.a. bibeln och att namnet är hebreiskt. Sedan utvecklas uppgiften i skolan till att också prata om en geografisk plats som namnet har koppling till, då är ju Israel ganska nära tillhands. Fattar inte alls varför kopplingen till Israel är ett problem ö.h.t.
  • fjanten
    Embla twopointoh skrev 2021-10-15 22:46:30 följande:

    Jag tycker inte att kopplingen till Israel är ett problem. Jag tycker bara att det är märkligt att läraren ska koppla ihop ett namns ursprung med ett land/flagga som inte ens fanns när namnet började användas, oavsett vilket land/flagga och namn det råkar handla om.


    Men det geografiska området och folket fanns, idag är området Israel. Det handlar väl om att belysa just att namn kommer från olika platser och geografiska områden.
  • fjanten
    Embla twopointoh skrev 2021-10-15 22:54:44 följande:

    Jag anser att det hade varit mer pedagogiskt att ha en världskarta och sätta typ en röd cirkel runt området där namnet kommer ifrån (eller tros komma ifrån, många namn har faktiskt okänt ursprung), än att använda sig av moderna flaggor från länder som inte existerade eller hade andra nationsgränser. Man fokuserar bara på nutid och glömmer den historiska biten, eller hur man ska uttrycka det. Moderna flaggor anser jag inte vara det bästa sättet att illustrera ett historiskt ursprung med.


    Fast här skulle det vara lite mer förenklat än så, och jag tycker läraren gjorde det på ett bra sätt. Och det finns absolut namn utan koppling till geografiska områden - eller kopplingar till flera (då får man nog läsa vad föräldrarna skrev om namnets betydelse och val av namn).
  • fjanten
    Anonym (No) skrev 2021-10-15 23:29:08 följande:

    Eller så läser man det direkt då det var det som efterfrågades. Vad hen heter och Varför vi valt namnen samt dess betydelse.

    Fick svaren och sedan kopplades det till flaggan.


    Men snart börjar man ju reagera ordentligt på dig och din oförmåga att förstå Att få reda på hemifrån varför barnets namn valde och betydelse var väl del 1 och del 2 fortsatte de arbeta med i skolan - bl.a. denna bit om geografin. Herre gud...
Svar på tråden Hade ni reagerat - namnbetydelse.