Inlägg från: Anonym (Sara) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sara)

    Hade ni reagerat - namnbetydelse.

    Jag hade nog inte gjort en grej av det men tycker också det är lite konstigt att koppla ett hebreiskt namn till den nuvarande staten Israel. En flagga i "boken om mig" hade jag nog trott skulle visa barnets ursprung men som sagt, hade inte gjort en stor sak av det.

  • Anonym (Sara)
    Anonym (No) skrev 2021-10-15 21:03:25 följande:

    Precis. Många namn, populära namn, har ju hebreiskt ursprung. Så är det. Inte mig emot. Men att förknippa det med den israeliska flaggan känns lite obehagligt för min del. Nu säger sonen att de också har flaggorna i klassen jämte sina namn. Varför det??? Varför ska israeliska eller libanesiska eller kinesiska flaggan stå jämte mitt barns namn i skolan på en vägg? Någon i tråden pratade om identitet. Ja jo. För mig handlar identiteten v g namnet om varför de fick namnet och eventuellt dess betydelse om det var något som avgjorde att det blev det namnet. Men inte att det ska förknippas med en flagga.


    Oj, ja det är faktiskt lite konstigt. Min son har en tysk form av ett hebreiskt namn. Skulle han då sätta en tysk flagga eller en israelisk vid sin namnskylt? Min andra son har ett fornnordiskt namn. Hur gör de då? Lite lustigt att koppla ihop namnen till nuvarande staters flaggor särskilt när dessa inte existerande (åtminstone inte i nuvarande form) när namnen började användas.
  • Anonym (Sara)
    Limeblad skrev 2021-10-15 22:15:30 följande:

    Jag hade tyckt det var väldigt märkligt. En lärare som gör lika med-tecken mellan judiskt och israeliskt. Hade inte uppskattat det.


    Jag hade nog tänkt att det inte var den skarpaste läraren men nog inte gjort något åt det.
  • Anonym (Sara)

    Jag blir ganska nyfiken på vilka flaggor de andra barnen har fått. Har du några exempel, ts?

  • Anonym (Sara)
    Limeblad skrev 2021-10-16 00:08:29 följande:

    Lär ju vara en del med Italiens flagga för alla namn med latinskt ursprung. Annars typ Tyskland och Grekland (utifrån topplistan på vanligast namn för sju år sen). Undrar hur läraren hanterade namn som utvecklats. Typ Alice som är engelsk/fransk version av ett tyskt namn. Eller om Mikko blir finskt eller israeliskt eller om Miguel blir spanskt eller israeliskt.


    Ja, det var det jag funderade på. Min son har en tysk kortform av ett hebreiskt namn. Blev nyfiken på hur man skulle tolka det.

    För övrigt säger inte ts att hon är kränkt eller att hon ens ska göra något åt det. Jag tycker själv det hela är mycket märkligt men hade som jag sa tidigare inte agerat på det. Troligtvis hade jag förklarat det bättre för barnet i fråga.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (No) skrev 2021-10-16 13:23:18 följande:

    Mitt barns namn kommer knappast från dagens Israel dvs kopplingen till dagens flagga. Men det verkar som att en del missat några historielektioner.

    Jag har inget emot kopplingen till ursprunget dvs hebreiskt/bibliskt. Men det är inte likamed Israels flagga idag. Som ja, är laddat för mig och för många andra.

    Jag har valt namnet pga dess betydelse och vår kristna tro, inte för något samröre med Israels flagga. Förstår hur det förenklar är så att man idag då använder sig av flaggan för att symbolisera var namnet kommer ifrån. Men dåtiden hade inget med vad den israeliska flaggan idag förknippas med.


    Ja, det är väldigt märkligt. Blir också förvånad över hur många som inte inser att det inte är en förenkling utan historiskt sett faktiskt felaktigt.

    För övrigt måste det vara helt omöjligt att välja en flagga för vissa namn. Men de barnen har kanske satt flera olika flaggor vid sin namnskylt.
Svar på tråden Hade ni reagerat - namnbetydelse.