Inlägg från: Anonym (Ladybug) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ladybug)

    Hade ni reagerat - namnbetydelse.

    Ja, jag tycker det är konstigt. Det finns ju många namn med bibliskt ursprung Maria, Johannes, Jakob, Isak, och många fler. Kanske har man valt namnen för att ens morfar hette så, kanske man bara tycker det är ett fint traditionellt gammalt namn, kanske man är kristen.

    Men om man valt namnet av de orsakerna kanske man inte vill bli tillskriven en israelisk identitet och förknippas med nationen Israel? Inget fel i att ha sitt ursprung i Mellanöstern, och har man det hoppas jag att man är stolt över det, men att bli tillskriven en annan nations identitet för att man är döpt efter sin småländske morfar låter inte som att man barnen ha rätt till sin identitet, som det står i läroplanen, utan ger dem en ny.

  • Anonym (Ladybug)

    Kan tillägga att det verkar vara en väldig hets med namnens betydelse. Mina barn har gjort projekt om det både i förskolan, förskoleklass och lågstadiet, antagligen för att det står något i barnkonventionen om att barn har rätt till sitt namn, och då gör alla lärare lite slentrianmässigt ett "vad betyder namnet"projekt.

    Min dotter heter Hilda, som tydligen betyder strid. Min flicka blir ledsen varje gång, för hon vill inte heta strid när andras namn betyder ljus eller skönhet.

    Hon är döpt efter en älskad släkting, och jag har valt namnet för att det är ett släktnamn, men tydligen borde jag istället suttit och slagit i gamla verk om namnens ursprung, eftersom det är ett sådant tjat om det. Ordet är tusen år gammalt, varför göra en grej av vad det betydde för tusen år sedan?

Svar på tråden Hade ni reagerat - namnbetydelse.