Inlägg från: Anonym (Lavinia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lavinia)

    Hade ni reagerat - namnbetydelse.

    Jag förstår faktiskt inte varför du skulle bli upprörd? Om du tycker att det är skämmigt att ditt barn blir förknippat med Israel, borde du väl ha tänkt på det innan du valde ett hebreiskt namn åt honom?

    Det är ett vanligt knep att göra elever mer intresserade av att lära sig, att på något sätt koppla det som ska läras till eleven själv. I det här fallet fick barnen lära sig lite geografi, historia, samhällskunskap, och språk genom en kul uppgift! Låt det vara så. 

  • Anonym (Lavinia)
    Anonym (Ladybug) skrev 2021-10-16 12:04:55 följande:

    Kan tillägga att det verkar vara en väldig hets med namnens betydelse. Mina barn har gjort projekt om det både i förskolan, förskoleklass och lågstadiet, antagligen för att det står något i barnkonventionen om att barn har rätt till sitt namn, och då gör alla lärare lite slentrianmässigt ett "vad betyder namnet"projekt.

    Min dotter heter Hilda, som tydligen betyder strid. Min flicka blir ledsen varje gång, för hon vill inte heta strid när andras namn betyder ljus eller skönhet.

    Hon är döpt efter en älskad släkting, och jag har valt namnet för att det är ett släktnamn, men tydligen borde jag istället suttit och slagit i gamla verk om namnens ursprung, eftersom det är ett sådant tjat om det. Ordet är tusen år gammalt, varför göra en grej av vad det betydde för tusen år sedan?


    Ja tänk någon som heter Rebecka då. Det betyder "fet kviga" på hebreiska! :D Och så blir det Israels flagga till det! :D :D :D
  • Anonym (Lavinia)
    Tow2Mater skrev 2021-10-16 13:36:57 följande:
    Rebecka eller Rebecca är ett hebreiskt namn med betydelse Styrka.
    Har du en länk till någon seriös namnsida som visar det?

    Det märkliga är, att jag har alltid trott att Rebecka betyder "fet kviga", men nu när jag kollar på Behind-the-name som är en stor, expertkontrollerad namnsajt, så verkar det inte stämma, det betyder tydligen:

    From the Hebrew name ??????? (Rivqah) from an unattested root probably meaning "join, tie, snare". This is the name of the wife of Isaac and the mother of Esau and Jacob in the Old Testament. It came into use as a Christian name after the Protestant Reformation, and it was popular with the Puritans in the 17th century.

    Skitskumt!
  • Anonym (Lavinia)
    Tow2Mater skrev 2021-10-16 13:36:57 följande:
    Rebecka eller Rebecca är ett hebreiskt namn med betydelse Styrka.
    Nu hittade jag den feta kvigan i alla fall! Skrattande Tänkte väl, att jag inte kunde ha hittat på det själv.

    www.birthday.se/namn/Rebecka~:text=Kvinnonamnet%20Rebecka%2C%20Rebecca%20%C3%A4r%20ett,kviga%2C%20fastbunden%20eller%20den%20feta.&text=I%20Sverige%20har%20namnet%20anv%C3%A4nts,%C3%A5ren%2C%20vanligtvis%20med%20stavningen%20Rebecca.

    Kvinnonamnet Rebecka, Rebecca är ett hebreiskt namn med oklar betydelse. Det har föreslagits att namnet skulle betyda kviga, fastbunden eller den feta.


    www.na.se/artikel/dagens-namn-17-maj-lage-att-saga-grattis-till-rebecka-och-ruben

    Rebecka är hebreiskt och lär betyda "den feta" eller "kviga". Att vara smal är ingen fördel där mattillgången är osäker. Därför kan det ha varit fint att heta "den feta" under biblisk tid.

  • Anonym (Lavinia)
    Anonym (No) skrev 2021-10-16 15:10:50 följande:
    Även du tycks ha missat en del historielektioner. Att ha ett namn som är hebreiskt/bibliskt i sitt ursprung gör inte att det per automatik är kopplat till dagens stat Israel och dess flagga.

    Kom igen nu gott folk. Det förstår ju alla att det är en grov förenkling! Även om man bara är väldigt lite insatt så förstår man ju det.

    O barn i den åldern är för små för att ändå greppa detta varför det vore mer pedagogiskt att i så fall bara hålla sig till varför namnet valdes och vad det betyder. Stanna vid det och föra diskussioner om det för att lära barn identitet etc.

    Geografi skriver du, historia. Jo super. Men då behöver barnen också ha lite mer grundkunskaper. Och absolut kan vi prata hemma med honom om att ett namns ursprung inte nödvändigtvis har något alls att göra med var han faktiskt är ifrån. Och det gör vi. Vi pratar ofta om att mor/farföräldrarna är födda och uppvuxna i ett annat land medan vi föräldrar och de (barnen) är födda här. Vi är svenskar men har också ett annat påbrå. Har varit mkt såna frågor här hemma då de pratar mkt om olikheter. Hårfärg, ögonfärg osv osv.

    Aja. Okunskap är vad det bottnar i egentligen när man börjar rita flaggor vid namn och ska förenkla kopplingen dagens stat och dåtidens språk
    Fast det kanske är lite överkurs för lågstadieungar? Samtidigt som det kan vara kul att se från vilken geografisk plätt på jorden ens namn härstammar? Och intressant att visa upp, grafiskt, hur namn spritt sig över jorden. 

    Jag är för övrigt ingen vän av Israel jag heller, och bland annat därför är samtliga mina barns namn fornnordiska.
  • Anonym (Lavinia)
    Anonym (:)) skrev 2021-10-16 20:58:58 följande:
    Sorry, har svårt att uppfatta problemet med allt hen-ande. Är det ett könsneutralt namn?

    Din dotter är döpt till säg "Sara", det är ett hebreiskt namn och har XX-betydelse.  Eftersom Bibeln nämner 6 olika länder och två världsdelar så måste namnet vara specifikt judiskt för att någon ska säga att det kommer från Israel. Samt att namnet ska vara så pass ovanligt i Sverige att det inte ska uppfattas som etablerat.

    Jag hade som förälder frågat hur läraren menat, och hur de drog slutsatsen att säga att barnets namn var från Israel specifikt.
    Det fetade: det spelar väl ingen roll hur etablerat ett namn är i Sverige, det måste ju ändå komma någonstans ifrån ifrån början (om det inte uppstått här, och det har ju ytterst få av de namnen som används idag). Självklart kan man säga att Rebecka är hebreiskt, Marcus romerskt, Stefan grekiskt och Kenneth keltiskt - även om de namnen är helt etablerade i Sverige sedan länge, och ingen skulle tänka "det där måste vara en utlänning".
  • Anonym (Lavinia)
    Anonym (Einar) skrev 2021-10-16 20:59:50 följande:

    Kul att jag inte är ensam om att dyka direkt till Behind the name (underbar sida!).

    Lite intressant sak: engelska wikipedia nämner ytterligare en föreslagen betydelse, nämligen "soil, earth". Krångliga grejer...


    Men "styrka" som någon jag diskuterade med i morse påstod, finns ingenstans...
  • Anonym (Lavinia)
    Anonym (No) skrev 2021-10-16 21:14:16 följande:
    Vet du. Fredagkväll när jag skrev. Det ska inte en stå hon. Det är han. Och namnet är Mikael
    Mikael, ärkeängeln med det flammande svärdet! :) Egentligen ett majestätiskt namn, men för mig förstört av vissa jobbiga mopedåkande "Micke" i min barndom. 
  • Anonym (Lavinia)
    Tow2Mater skrev 2021-10-17 00:28:36 följande:
    svenskanamn.se/namn/rebecka/

    "Betydelse: Kvinnonamnet Rebecka eller Rebecca är ett hebreiskt namn med betydelse Styrka.
    Det har föreslagits att namnet skulle betyda, "fastbunden", "att knyta" eller "fängslande" men även "tilldragande" och "älskad". Betydelserna "att knyta" och "fängslande" kommer av det hebreiska ordet rivqah eller rivka och syftar på att binda samman eller ena."
    Konstigt att den betydelsen finns bara där då, och inte på några sakkontrollerade internationella namnsajter? Undrar vem som driver den sidan, om det verkligen är språkforskare eller andra verkligt insatta? Eller om informationen kommer från en wiki där vem som helst kan gå in och ändra, som den som var kopplad till Allt för Föräldrar, förut. Där såg man massor av namnbetydelser som inte fanns någon annanstans, som (antagligen) föräldrar som valt de namnen till sina barn hade hittat på själva...

    Det här var väl en bra påminnelse till alla, att kolla betydelsen på flera olika källor, även internationella, innan man väljer namn till sitt barn.
  • Anonym (Lavinia)
    Anonym (:)) skrev 2021-10-17 01:46:12 följande:
    Ja självklart har alla namn ett ursprung, men om någon presenterar sig som tex Sara så ifrågasätter du inte om personen är svensk för namnet är så etablerat. Men som exempel så är det ju ett hebreiskt namn och med det inte per automatik bör kopplas till just israel. Annat om namnet varit tex Yitzhak. 
    Ja, jag tänker att denna skolfröken kunde ha låtit bli flaggorna, och i stället haft en stor GEOGRAFISK karta (till skillnad från en politisk), och placerat ut en flagga/post-it-lapp/whatever med BARNETS NAMN på den kartan! Så hade man sluppit kopplingen mellan barnet och nuvarande regim i ett visst land. Jag kan tänka mig att det även finns människor som har emigrerat/flytt från ett visst land, som inte vill bli förknippade med regimen i det landet och det nuvarande namnet på landet, trots att de har ett namn som härstammar från det landet. Tänk Vitryssland/Belarus t.ex.. Eller de som kommer från det f.d. Jugoslavien. Eller Persien/Iran. Frökens idé var lite som att börja rota i ett getingbo...

    Samtidigt måste jag också säga, att det inte är möjligt att ALLTID ligga steget före, och tänka på alla möjligheter människor kan känna sig kränkta. För ska man göra det, så kan man snart inte göra någonting. Om läraren säger att människan har ett viktigt organ som heter "mjälte", kan någon unge (eller hans mamma) bli kränkt, som har fått mjälten borttagen, liksom...
Svar på tråden Hade ni reagerat - namnbetydelse.