• Anonym (No)

    Hade ni reagerat - namnbetydelse.

    fjanten skrev 2021-10-15 20:06:06 följande:

    Det är där skon klämmer alltså. Men det kändes ändå ok för 7 år sedan att ge ert barn ett namn med ursprung i Israel..?


    Som jag skrev tidigare. Vi har valt namnet för dess betydelse och dess bibliska samröre. Inte något som har med den israeliska flaggan att göra. Många många namn idag har hebreiskt ursprung. Knappast så att alla tänkt på Osrael när de döpt sina barn.
  • Anonym (No)
    Anonym (Zizzi) skrev 2021-10-15 20:25:05 följande:

    Hebreiska talas främst i Israel. Vilket lands flagga tycker du att dottern skulle ha ritat?


    Ingen flagga alls helst. De skrev i uppgiften att de önskade veta namnets betydelse och varför de fick namnet. Inte om namnet har sitt ursprung i Kina eller bland samerna.
  • Anonym (No)
    Anonym (X) skrev 2021-10-15 19:57:26 följande:

    Vad är det för namn?


    Mikael.
  • Anonym (No)
    Anonym (malla) skrev 2021-10-15 20:37:10 följande:

    Får man fråga vad barnet heter? Om nu fröknarna har rätt med ursprunget tycker inte jag det är något att gnälla om, om det däremot är fel fakta, att namnet ej härstammar från det landet dem säger så är det inte bra. 


    Mikael.
  • Anonym (No)
    Anonym (Zizzi) skrev 2021-10-15 20:42:04 följande:

    Men lärarna måste väl kunna göra saker i skolan utan att först blanda in föräldrarna?

    Ert barn har ett namn med ursprung i ett språk som främst talas i Israel. Om ni har så svårt för det att ni absolut inte vill att det nämns kanske ni skulle ha valt ett annat namn.


    Kanske de. Jag förknippar det namnet, Mikael, främst med bibeln dock och därav att jag valt namnet och min önskan är att förknippa det med hans identitet varför det valts. pga dess betydelse. det är väl det som är uppgiften egentligen. De skriver en bok om sig själva och nu är det namnets tur. Dvs jobb om identitet. Valet av namn för vår del har inte grundats i var namnet geografiskt kommit ifrån.
  • Anonym (No)
    Anonym (Ja?) skrev 2021-10-15 20:56:11 följande:

    Vi har också bibliska/hebreiska namn på våra barn. Då är namnen oftast från Israel eller åtminstone det judiska folket. Finns ju några undantag förstås, men överlag. Jag hade alltså inte alls reagerat som du. Mitt eget namn har använts i Sverige i många år, men är från början finskt så vitt jag vet. Och liksom? Namn har ju de ursprung de har. 


    Precis. Många namn, populära namn, har ju hebreiskt ursprung. Så är det. Inte mig emot. Men att förknippa det med den israeliska flaggan känns lite obehagligt för min del. Nu säger sonen att de också har flaggorna i klassen jämte sina namn. Varför det??? Varför ska israeliska eller libanesiska eller kinesiska flaggan stå jämte mitt barns namn i skolan på en vägg? Någon i tråden pratade om identitet. Ja jo. För mig handlar identiteten v g namnet om varför de fick namnet och eventuellt dess betydelse om det var något som avgjorde att det blev det namnet. Men inte att det ska förknippas med en flagga.
  • Anonym (No)
    Embla twopointoh skrev 2021-10-15 21:02:34 följande:

    Jag tycker väl att ni gör en höna av en fjäder.

    Samtidigt verkar läraren ganska okunnig/inte ha tänkt hela varvet runt. Bibliskt hebreiska namn är inte samma sak som Israel. Många namn i Bibeln är från tiden innan Israel ens var ett begrepp, och definitivt långt innan landet Israel bildades.

    Dessutom, namnets ursprung behöver inte ha det minsta med bärarens etniska ursprung att göra, så varför sätta en flagga som baseras på namnet och inte på etniska ursprunget, där dessutom många länder/nationer (och flaggor ...) är helt annorlunda än från den tid namnet kommer ifrån?


    Jag har inte agerat på det än. Och är inte säker på att jag gör det heller. Men det kändes märkligt när jag slog upp boken o läste och såg flaggan som för mig inte har något med israeliska flaggan att göra.
  • Anonym (No)
    Anonym (Sara) skrev 2021-10-15 21:05:44 följande:

    Jag hade nog inte gjort en grej av det men tycker också det är lite konstigt att koppla ett hebreiskt namn till den nuvarande staten Israel. En flagga i "boken om mig" hade jag nog trott skulle visa barnets ursprung men som sagt, hade inte gjort en stor sak av det.


    Precis. Jag hade (och tänker) likadant. Att flaggan hade förknippats med hans ursprung.
  • Anonym (No)
    Limeblad skrev 2021-10-15 22:15:30 följande:

    Jag hade tyckt det var väldigt märkligt. En lärare som gör lika med-tecken mellan judiskt och israeliskt. Hade inte uppskattat det.


    Menar det. För mig är det ganska lågt och vittnar om okunskap. Man kunde gjort på annat sätt för att belysa olikheter eller identitetskapande eller vad deras syfte nu är. Att lära sig mer om sitt namn. Varför de fått det namnet och dess betydelse. Men att koppla ett namn med hebreiskt bibliskt ursprung till Israels flagga idag... nja. Nej.
  • Anonym (No)
    Anonym (Sara) skrev 2021-10-15 22:19:02 följande:

    Jag hade nog tänkt att det inte var den skarpaste läraren men nog inte gjort något åt det.


    Inte säker på att jag kommer göra något åt det heller. Men tyckte det var väldigt märkligt och reagerade. Behövde ventilera det och använde detta forum för det. Tycker fortf det är märkligt och vittnar om väldigt mkt okunskap men inte säkert jag gör något åt det...
Svar på tråden Hade ni reagerat - namnbetydelse.