Inlägg från: alvaaaaaa |Visa alla inlägg
  • alvaaaaaa

    Dubbelt efternamn till barnet

    Hej!

    Snart är det dags för vår son att födas. Jag och min sambo (ej gifta) är nu överens om tilltalsnamn. (Han skrattade åt alla namnförslag jag kom med så jag fick gå med på ett av hans namnförslag då han inte kunde tänka sig något av mina). Men, efternamn är vi inte överens om. Jag är svensk och har ett ganska ovanligt svenskt efternamn. Hans familj är sydamerikaner och har ett typiskt spanskt efternamn. Jag gillar verkligen inte hans efternamn men det finns inte på kartan att barnet enbart skulle ha mitt efternamn. Så det kommer bli ett fult dubbel-efternamn (våra efternamn passar inte ihop).

    Frågan är nu vems efternamn som ska stå först och vems som ska stå sist? Enligt honom så ska mannens alltid stå sist då det alltid har varit så enligt honom. Är det sant? Är det "bäst" att ha sitt efternamn först eller sist? 

    Snälla hjälp! 

  • Svar på tråden Dubbelt efternamn till barnet
  • alvaaaaaa

    Vad glad jag blev över era svar haha! Skrattande Ja jag misstänkte att han endast sa så för att han vill bestämma. Enligt både mig och mina tjejkompisar så låter det bättre med *Förnamn* *Hans efternamn* *Mitt efternamn*. Men han tycker tvärtom endast för att hans "ska" vara sist. Jag kommer nog inte vara så grym att jag helt väljer bort hans efternamn, vill inte starta krig här hemma. Men definitivt bra att veta!

    Min fråga var också om det är bäst att ha sitt efternamn först eller sist? Alltså vilket utav efternamnen använder man i regel mest?

  • alvaaaaaa

    Okej så bådas efternamn är lika mycket värda, det var mest det jag ville veta Glad Då ska jag försöka övertyga honom om att mitt förslag låter bättre och att bådas är lika mycket värda. Jag orkar inte heller "tjafsa" om en sådan detalj, men han tjafsar ju också? Och jag är alltid den som ger mig bara för att han är så dominant. Så nu kommer jag inte ge mig Flört

    Och så ska jag hälsa att mammans efternamn står sist i spansktalande länder. Han har själv dubbelt efternamn där hans mammas efternamn står sist, så det borde inte komma som en chock...

  • alvaaaaaa
    Anonym (Tussi) skrev 2021-10-20 12:41:26 följande:

    Pappas efternamn brukar man ta ... så otroligt fult med dubbla. Varför inte ta hans vad är det för fel på det?


    Pappans efternamn brukade man ta förr i tiden ja. Nu för tiden lever vi i ett jämställt Sverige tack och lov. Det är inget fel på hans efternamn, men jag tycker inte om det helt enkelt. Samtidigt som jag tycker om mitt egna väldigt mycket. Varför ska jag bojkotta mitt efternamn pga en gammal rutten tradition? Det är jag som har (snart) burit barnet i 9 månader och förstört min kropp och ska genomgå allt vad en förlossning innebär. Allt han har bidragit med är spermier. Så är det någons efternamn man ska välja så är det mitt!
  • alvaaaaaa

    Herregud jag har verkligen inte sagt att jag har större rätt till barnet än pappan. Jag är inte dum i huvudet??? Jag har inte heller sagt att barnet endast ska ha mitt efternamn. Skrev i inlägget att barnet ska ha bådas om ni är läskunniga. ?Tussi? menar att jag endast ska ta pappans efternamn och då kontrade jag med att OM barnet endast ska ha ett utav efternamnen så är det isåfall mitt. Vad har du för argument till att det blir bäst att ta pappans efternamn? Du vet inte ens vad han heter!

    Asdfghjkl mina hormoner tål inte sånt här!!

  • alvaaaaaa
    Anonym (Kalle) skrev 2021-10-20 19:14:20 följande:

    Tänk på att du kan må väldigt dåligt längre fram om du går med på ett tilltalsnamn som inte känns rätt. Vänta tills barnet är fött innan ni spikar något.


    Tack för omtanken! Jag är dock okej med tilltalsnamnet som vi har valt och tycker om det mer och mer, formulerade mig kanske lite fel innan. Sen håller jag med om att det är dålig stil att inte ens fundera över mina förslag utan bara skratta och säga nej :/
Svar på tråden Dubbelt efternamn till barnet