Inlägg från: Värphönan |Visa alla inlägg
  • Värphönan

    KUB eller inte, 39 år.

    Jag är 36 allt visade bra på senaste kub (ny graviditet) 1/20 000 och allt såg bra ut vad läkare kunde se.

    Baserat på enbart ålder hade min siffra varit 1/200 ungefär på trisomi 21. Men med värdena från blodprovet och mätningen av nackspalten så ändrades resultatet till 1/20 000.

    Jag har gjort kub för att kunna förbereda mig på om något är fel. Har fått avbryta en graviditet i v 18 pga avvikelser de hittat under kub en gång. Inte kromosomfel men en missbildning som hade varit förenat med kort och smärtsamt liv, om bebis ens hade överlevt så länge då ultraljuden började tyda på att hjärtat inte orkade.

  • Värphönan
    Hoppsan82 skrev 2021-11-22 13:37:10 följande:

    Tack för alla svar!

    Jag ringde och bokade tid hos BM idag och det visade sig att i Region Blekinge så erbjuds inte KUB utan man erbjuds NIPT direkt i vecka 11 istället.


    Å så lyxigt med nipt! Mycket bättre ju :) dyrare så de flesta landsting erbjuder bara det om man får dåliga siffror på kub, om ens då. Ofta blir det fvp eller mkp då men det är å andra sidan det enda som är helt 100.
  • Värphönan
    Hoppsan82 skrev 2021-11-23 10:18:34 följande:
    Ja eller hur!

    Jag är ändå tveksam, vad jag förstår så blir svaret antingen "hög sannolikhet" eller "låg sannolikhet" vilket också kan vara lite svårt att tyda?

    Jag vill inte göra fvp eller mkp då det är högre risk för missfall vid de testerna (1-2 %) än risken för DS (ca 1%) och jag vill nog ändå inte göra abort, annat än vid avvikelse som inte går att leva med och det borde de ser på UL i vecka 18?

    i papprena jag fick när jag gjorde mkp så stod det att risken va  ungefär 0,5% att få mf efter provet, det är en förhöjd risk under ca 2 veckor. 


    Men vill du inte gå vidare med mkp eller fvp så ska du såklart inte göra det :)


    Vet inte hur det är om det syns på ultraljud eller inte men fick till mig att läpp och gomspalt kan vara en indikation på kromosomfel iaf så de kan säkert se om något tyder på om det lutar åt det. Håller tummarna för att du får låg sannolikhet så du slipper fundera mer på det sen :)

Svar på tråden KUB eller inte, 39 år.