• Flerbarnsmamma20

    Accepterar inte bonusbarnet

    Snälla hjälp en desperat mamma/bonusmamma.

    Inga pekpinnar, jag vet att detta är ett helt fel beteende från min sida men VAD GÖR JAG ÅT DETTA? Jag kan inte behärska mig.

    Jag och sambon har varit ett par i ca 3 år. Han har ett barn som är 6 år nu sedan tidigare, även jag har barn sedan tidigare och vi har även ett gemensamt på 18mån. Men jag klarar verkligen inte av hans barn. När hen leker med vårt gemensamma barn blir jag irriterad, sur och avbryter genom att ta vårt gemensamma barn för att byta blöja eller något så de slutar leka. Sambons barn stör mig på så många olika sätt, hur hen söker uppmärksamhet i allt hen säger och gör som att avsluta alla meningar hen säger med ?visst pappa? och sånt. Barnet blir curlad enl mig av olika anledningar, och det daltas alldeles för mycket pga hens livssituation som kräver (eller krävde rättare sagt, barnet är precis som alla andra nu, men var inte för 3år sedan men alla vuxna lever kvar i det gamla och daltar med hen som förr) mer av oss vuxna både fysiskt och psykiskt.

    Min sambo tycker dessutom att jag gör skillnad på våra barn, vilket jag faktiskt håller med om att jag gör ibland, för jag stör mig ju inte lika mycket på allt mitt barn gör liksom han inte gör på sitt. Man är ju mer tolerant med ?sitt egna? barn. Tar sambons barn i vårt gemensammas leksaker tar hen ofta över och börjar leva sig in totalt och tar över allt, då blir jag sur.

    Som sagt, jag förstår till 100% att detta är något som ligger hos mig, men jag har så svårt att sätta fingret på varför jag känner såhär? Vad gör jag åt detta? Jag vill aldrig lämna sambon, vårt gemensamma och hans egna barn tillsammans då jag vet att sambon inte bryr sig på samma sätt som mig och då låter de leka hur de vill. När jag då är tillbaka hemma tex leker ju hans 6åring med vårt gemensamma hejvilt och blänger på mig för att se om det är ?ok?. Och då blir jag ännu mer sur. Är jag svartsjuk på hans barn? Nej jag tycker inte det, men varför känner jag såhär ?? Någon i liknande sits ?

  • Svar på tråden Accepterar inte bonusbarnet
  • Anonym (M)
    Anonym (Donna) skrev 2021-11-21 17:44:33 följande:

    Jag hade inte heller orkat med ett barn som håller på så där. Var hon lika jobbig innan ni fick ert gemensamma barn?

    Hade ni inte haft barn ihop så hade mitt självklara råd varit att du skulle flytta, men det är ju inte så lätt nu.

    Har denna flicka n styvfar hos sin mamma? Hur fungerar det mellan dem ispfall?


    Det finns verkligen såå många kvinnor som inte borde vara i närheten av barn. Du och ts inkluderat. Fy fan så vidrigt, okunnigt och lågbegåvat att inte förstå den mest basala barnpsykologin. Ni är ju helt tomma i huvudet.
  • Anonym (Hemskamänniska)

    Men snälla stackars barn bara 6 år gammal och får en styvmamma ala askungen ta ditt pick o pack o unge och flytta ut blir man avundsjuk på en litet barn då har man inte alla hästarna hemma i stallet!

  • pearwom

    Jag förstår dig. Har också ett bonusbarn på 10 år som är så sjukt curlad och bortskämd. Har haft problem med situationen länge.. Jag stör mig på allt barnet gör. Blev inte lättare när jag fick mitt första barn i år. Det har gått så långt att jag undviker att äta måltider med sambon och hans son pga orkar inte med barnet. Jag åker iväg för att slippa vara hemma. Det är bara ångest varannan vecka och en känsla av att behöva känna sig obekväm i sitt eget hem.

  • Anonym (Hemskamänniska)
    Anonym (Prillan) skrev 2021-11-21 08:37:33 följande:

    Ammar du fortfarande? Isf tycker jag att du ska sluta med det, de värsta lejonmamma instinkterna brukar lägga sig när man slutar med amningen.

    Som flera andra tycker jag att du ska prata med någon professionell om problemet. Nu för tiden kan man ju prata med en psykolog online för en hundring så det är lätt gjort.

    Det är en bra sak att syskon leker och skapar positiva band till varandra. Det är något som kommer gynna ditt barn i framtiden.

    Du förstår ju själv att du gör fel när du hindrar dem från att leka så varför klarar du inte av att hindra dig själv?


    Men snälla? Vad hade du förväntat dig när du valde att bli tillsammans med en varannan veckas pappa? Trodde du att det skulle bli enklare av att skaffa en unge med honom och att han då skulle halvt glömma bort sin förstfödde?? Och endast välja ert gemensamma barn för det är vad ni elaka bonus morsor verkar tro

    Hemskt är det du borde skämmas
  • Anonym (Donna)
    Anonym (M) skrev 2021-11-21 23:12:15 följande:
    Det finns verkligen såå många kvinnor som inte borde vara i närheten av barn. Du och ts inkluderat. Fy fan så vidrigt, okunnigt och lågbegåvat att inte förstå den mest basala barnpsykologin. Ni är ju helt tomma i huvudet.
    Ja, jobbiga styvbarn är jag gärna utan. Ina problem!
    Kan trösta dig med att jag numera inte har några styvar. Och aldrig mer kommer ha. Det är det garanti på.
  • Anonym (Mmmmmmm)
    pearwom skrev 2021-11-21 23:29:55 följande:

    Jag förstår dig. Har också ett bonusbarn på 10 år som är så sjukt curlad och bortskämd. Har haft problem med situationen länge.. Jag stör mig på allt barnet gör. Blev inte lättare när jag fick mitt första barn i år. Det har gått så långt att jag undviker att äta måltider med sambon och hans son pga orkar inte med barnet. Jag åker iväg för att slippa vara hemma. Det är bara ångest varannan vecka och en känsla av att behöva känna sig obekväm i sitt eget hem.


    Det du beskriver är inte barnets fel utan pappans och eventuellt mamman till barnets. Du borde rikta sin upprördhet till rätta adressater.
  • Diamanttant

    Du styrs av dina urinstinkter, att skydda ditt barn mot andras ungar. 


    antingen lär du dig att acceptera känsla, men inte agera på den utan tvärtom underlätta för syskonen att ha en relation, eller så får ni separera. 

  • Laiko

    Jag är själv en bonusmamma samt att jag jobbar med rådgivning för familjer och frågor som denna.

    För det första så är det ju som andra är inne på. 6 åringen kan ta skada och det är du som vuxen som har ansvar att lösa detta. Jag vill dock mena att det är du påväg mot. Bara det att du kan uttala dessa ord och att du är medveten gör dig inte till en sämre person, tvärtom. Du har insikt och kan bara bli bättre. Det finns allt för många som inte kan se sin egen del i ett förhållande med bonusbarn som du beskriver.

    Det finns lite olika sätt. Men huvudfokus är att börja bygga relation. Nu på en gång. Jobba jobba jobba för det.

    I en del familjer, även ett val som vi har gjort i vår familj, så kan man dela på barnen lite. Vi har min sambos flickor en helg och mina pojkar den andra helgen. Sen har vi gemensamma veckor då vi är alla. Men de byter fredagar och mina barn måndagar. Detta är för att kunna tanka så mycket tid som möjligt med alla de små individerna. Mina pojkar spelar hockey och det är inte ovanligt att man då är en helg i ishockeyns tecken. Det innebär att jag den helgen knappt skulle se bonusbarnen. Så varannan helg kan vi ägna åt tjejerna. Jag kan följa de på sina aktiviteter utan att ta någon dyrbar tid från mina (den tiden blir ju så dyrbar då de bara är varannan vecka).

    Jag och min sambo har också en liten tillsammans. När han föddes blev jag en tigermamma mot allt och alla. Det är inte konstigt. Men de man känner mer litar man mer på. Så skulle du bygga din relation med ditt bonusbarn skulle tilliten till allt bli bättre. Jag tänker att du skulle behöva börja göra saker själv med barnet. Åk och bada bara ni, lär hen något som bara du kan (virka, baka, snickra..) och nu får en gemensam sak att göra.

    6-åringar kan vara krävande, de kan vara tramsiga, tramsiga, klumpiga, trotsiga men också så otroligt kloka. Ditt bonusbarn behöver få känna sig trygg hos er och att hen kan vara sig själv. Då kommer säkert en del av ?visst pappa? och bekräftelsebehovet minska till honom.

    Jag kan ibland slita mitt hår att även om vi har en bild på hur barnet ska fostras så kommer ju både tjejerna och pojkarna från andra hem varannan vecka. Jag har ju såklart lättare att tycka att pojkarna har en fostran hos deras pappa som känns okej, han och jag har ju levt ihop och delar samma värderingar kring mycket. Flickornas mamma tror på fri uppfostran, ?de är bara barn en gång i livet? och där har de inga rutiner och regler. Tar oftast två dagar att få de att hitta våra. De får man han lite med i tankarna, hur blir det för barnen att leva så olika liv. En flicka jag träffade i mitt jobb sa ?hos mamma är det som att vara i New York och hos pappa som i mörkaste Finland?. Där behöver man som vuxna jobba ihop sig och mötas lite. Förstå hur jobbigt det är att ställa om för ett barn. När vi ibland kan tycka det är jobbigt att ställa om från barnfri vecka till vecka full med barn.

    Ta hjälp av en familjerådgivare eller en psykolog. Sen det du kan göra from idag är att ägna den lilla extra tiden till ditt bonusbarn. Lär känna på nytt. Bygg broar. Bygg förtroende. Och glöm inte att du i detta ska göra det du gör med dina egna, tjata om vardagliga saker, mat, sömn hygien. Låt inte barnet känna att det bara är pappa som tar dessa saker. Jag har träffat så många barn som tycker det är en del av acceptansen, då de får samma gnat och tjat som deras bonussyskon.

  • Bonusmamma2

    Först vill jag säga att just 6-års åldern är en av de jobbigaste. Jag har ett vuxet barn, min man har 2 numera vuxna barn, och så har vi nu en gemensam på snart 11 år. Jag vet att det inte alltid är lätt med bonusfamiljer. Makens ena barn fick diagnosen asperger när hon var 6 år. Vi gick utbildningar tillsammans, och såg då även mönstret hos hennes mamma. Så mamman har förmodligen asperger hon också. Så det var mycket konflikter under uppväxttiden för barnen, mellan mamman och barnen, och även mellan deras föräldrar(även om vi från vår sida försökte i den mån det gick att barnen slapp höra. Jag försökte då ta barnen åt sidan och distrahera dem.

    Nåväl här kommer mitt tips.

    Gör precis tvärtom. Var med och lek med barnen, då har du kontroll. Börja där. Hitta på saker att göra med barnen; baka, utflykter, simhallen etc. Låt barnen få en vi-känsla. Ju mer 6-åringen får i både delad uppmärksamhet och lite lite mer ansvar att klara saker själv, så växer hon. Låt henne hjälpa till med minstingen, kanske hjälpa till med påklädning eller hitta något som har kommit bort. Låt henne känna sig både behövd och duktig, så tror jag att den där trots-attityden försvinner.

    Prata med din sambo, och lägg upp en strategi. Tex en är med barnen, den andra gör middag, den ena dukar av och den andra är med barnen. Växla så det inte blir samma hela tiden.

    Sen kan de större barnen behöva egentid med sin förälder, allt ifrån spela spel till att vara det enda barnet som följer med och handlar, hinna prata lite och sådär?

    Lycka till!

  • Anonym (E)
    pearwom skrev 2021-11-21 23:29:55 följande:

    Jag förstår dig. Har också ett bonusbarn på 10 år som är så sjukt curlad och bortskämd. Har haft problem med situationen länge.. Jag stör mig på allt barnet gör. Blev inte lättare när jag fick mitt första barn i år. Det har gått så långt att jag undviker att äta måltider med sambon och hans son pga orkar inte med barnet. Jag åker iväg för att slippa vara hemma. Det är bara ångest varannan vecka och en känsla av att behöva känna sig obekväm i sitt eget hem.


    Samma här. Vi är dock inte sambo och har inga gemensamma barn och inget av det kommer hända. Det är särbo eller ingenting. 


    Jag är generellt ingen barnkär person, men att se hur många fel som begås av pappan i att curla, skämma bort och dalta gör att jag får mer och mer svårt för barnet som är sjukt bortskämd och oförskämd. 


    Mitt bästa råd är att vara särbo. Men det är ju lätt att vara efterklok.

Svar på tråden Accepterar inte bonusbarnet