• cosinus

    FHM funderar på vaccin av 5 åringar

    Anonym (Blondie) skrev 2021-11-26 21:16:56 följande:
    mRNA-vaccin har forskats på i över tio år.

    Läs på, innan du gör bort dig nästa gång.
    Det är helt sant och betydligt längre än så men inget har godkänts före 2020....
  • cosinus
    Anonym (@) skrev 2021-11-26 21:26:56 följande:
    Och vad skulle den potentiella risken vara? Kan du ge exempel samt biologisk motivering?
    Det finns en risk med allt som är förhållandevis nytt och oprövat. Allt som verkar vara en bra ide är det inte. Finns rätt många exempel i historien av läkemedel som inte fungerade som man hoppats.

    Förmodligen är risken extremt låg men när det kommer till barn som sällan blir allvarligt sjuka så tycker jag man ska vara rackarns försiktig.

    Hade alla människor blivit sjuka på det sättet som barn 5-12 år blir så hade vi knappast haft vare sig coronapass eller massvaccinationer.

    För riskgrupper är vaccinet fantastiskt, för barn i mitt tycke en dålig ide och jag tycker inte vi ska vaccinera 5-åringar för att rädda de äldre.
  • cosinus
    Anonym (@) skrev 2021-11-26 21:39:25 följande:

    Du har inte tagit ställning mot vaccin som ska skydda mot livmoderhalscancer, eller hur? Trots att vaccinet inte funnits tillräckligt länge för att kunna utvärdera om skador på barn som kvinnorna föder i framtiden? Eller hur? Skulle du stoppa din dotter för att vaccinera sig pga detta?


    När min äldsta dotter, nu 17, gick i årskurs 5 så var just det vaccinet uppe för granskning på EU-nivå (om jag inte missminner mig) just p g a att de utredda biverkningar en extra sväng. Eftersom hon inte hade något att förlora på att vänta några år så avvaktade vi och hon tog vaccinet i årskurs 7 samtidigt som de vaccinerade årskurs 5 på hennes skola. Så svaret är ja, jag stoppade henne där och då.

    Hur jag kommer resonera om mina barn om 6 månader eller 2 år med covidvaccinet återstår att se.
  • cosinus
    Anonym (Trött 2) skrev 2021-11-26 22:45:10 följande:

    Inom ca 2 veckor visar sig eventuella bieffekter, konsekvenser av vaccin. Maximalt upp till ca 3 månader säger de flesta forskare. Seriösa sådana.

    Nu har vi ändå haft covid vacciner en viss tid, verkar ganska lungt. Till skillnad hur Covid slår ut folk både kortsiktigt och ganska många med långvariga besvär efteråt. Även bland unga och människor som var i grunden fullt friska. Det är långt mer allvarliga konsekvenser vill jag påstå. Hur många människor världen över har nu fått vaccin?

    Den enda riktiga biverkan som jag hört om var Astras vaccin. En ändå mycket sällsynt biverkan. Av 34 miljoner doser tidigare i år kunde 64 fall möjligtvis kopplas till vaccinet. Om jag ej minns fel. I kombination med att man hade något kroppseget problem med sina blodplättar. Kombinationen blev inte bra.


    Att det visar sig inom 3 månader betyder ju tyvärr inte att slutsatserna att det hör ihop med vaccinet dras. Så var ju t ex fallet med narkolepsin där poletten inte trillade ner hos läkarna förrän efter klart längre tid än 3 månader.

    www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner

    Det där är en väldigt bra länk om man vill läsa på om biverkningar. Finns en tydlig definition på vad som räknas som allvarlig biverkning och så rapporter för respektive vaccin. Den senaste nu tror jag hade data t o m 24 nov. Läkemedelsverket delar inte din syn med att endast Astra orsakar allvarliga biverkningar.

    De flesta rapporter är dock (givetvis) på lindriga bieffekter och räknar man procentuellt på antalet givna doser så hamnar man på väldigt låga siffror för de allvarligare kända biverkningarna.

    Nu minns jag inte om jag hittade siffrorna för dödsfall och sjukhusinläggning på samma sida. Tror det kan ha varit på FHM eller socialstyrelsen eller något liknande men är man sugen på att räkna på risker för död och sjukhusinläggning av Covid kontra allvarliga biverkningar så finns all data man behöver på statliga svenska sidor. Från ca 50 års ålder skenar vaccinet iväg och vinner med hästlängder (framförallt för män). Kring 20 betydligt jämnare. Under den åldern fanns inte data när jag räknade (de hade precis börjat vaccinera 16+ då).
Svar på tråden FHM funderar på vaccin av 5 åringar