Inlägg från: Nyfiken999 |Visa alla inlägg
  • Nyfiken999

    Hur har ni gjort med karantän/isolering inför förlossning?

    Hej,

    Vi väntar vårt första barn den 17e januari, och diskuterar hur vi ska göra med att isolera oss inför förlossningen.

    Jag är livrädd att min man inte ska få vara med vid förlossningen pga. förkylningssymptom - eller ännu värre - att han testar positivt för Corona.

    Hur har ni andra resonerat som väntar barn sent i december/januari? Kommer ni att isolera er inför bf? Hur lång tid innan? Hur strikta kommer ni vara? 

    Vi kommer givetvis vara lite extra försiktiga, men samtidigt kan man inte heller sluta leva helt... Så var drar man gränsen? Vi och alla i vår familje/vänskapskrets är dubbelvaccinerade så risken för att bli smittade borde vara relativt låg..

    Vill såå gärna höra hur ni andra har resonerat! <3

  • Svar på tråden Hur har ni gjort med karantän/isolering inför förlossning?
  • Nyfiken999

    Men man vet ju inte hur lång tid i karantän det faktiskt kommer bli? Ca 4 veckor till bf, och risk att bebis inte kommer förrän upp till 2 veckor efter bf.. Dvs 6 veckor,.

    Jag förstår hur du menar, men för gamla var karantän en fråga om liv och död ????

    Praktiskt tänker jag att risken borde vara ganska liten om min man träffar en kompis utomhus och skippar kramar osv, men vill samtidigt ta det säkra före det osäkra ????

  • Nyfiken999

    Så tacksam för alla svar!! :)

    Jag tycker att det känns svårt att säga vad som är en ?rimlig? isoleringsnivå för att både minimera risk för smitta och samtidigt inte bli GALEN av att gå hemma hela tiden och kunna njuta lite av tiden fram till bf.. Och inte döda relationen

    Extremerna är ju tydliga:

    - isolera sig 100% i hemmet och inte träffa någon under en lång period

    - Leva helt ?som vanligt?, träffa folk och vara på plats på kontoret.

    Ingen av dessa känns rätt - därför blir det ju en balansgång.

    Hur tänker ni tex om följande nu med en månad kvar till bf? Skulle ni ?

    1. gå på gravidmassage/pedikyr och liknande (ger ju ganska mycket livskvalitet till en tung gravidkropp och uttråkad själ)

    2. fira jul med närmaste familjen? fira nyår med syskon (som inte har barn)?

    3. träffa nära vänner hemma?

    4. träffa nära vänner på fik/restaurang?

    5. gå ut med mannen och gå på bio eller äta middag på restaurang?

    6. åka in till sista jobbdagen (kontor) och säga hejdå till kollegor innan 1 års mammaledighet?

    7. tillåta mannen att spela hockey utomhus med grabbarna?

  • Nyfiken999
    Anonym (Svårt) skrev 2021-12-18 12:09:44 följande:

    Svårt för oss andra att säga hur ni bör göra eller hur alla andra tänker, då alla agerar olika.

    Frågan är snarare : vad är viktigast för er? Att ni klarar er från sjukdomar så att din man kan vara med eller att du riskerar att föda erat barn själv utan din man och att första tiden blir utan honom på bb tills ni kommer hem.

    Ni kan klara er även om ni träffar andra men ni kan också bli sjuka.

    Gör vad som passar er och gå inte efter hur andra tänker eller agerar för dom riskerar samma sak som ni gör om folk väljer att träffas. Det vill säga, mamman får föda själv.

    Så vill du ha en garanti på att ha med din man eller inte vid ditt barns födsel ?


    Jag vet att ingen annan kan svara för hur vi ska göra - är därför nyfiken på hur andra som ska föda snart har resonerat ang. isolering. Tycker att det är bra inspiration för vår egen diskussion! :)
  • Nyfiken999

    Hur har ni andra resonerat som är fullvaccinerade och har bf snart? :) Hur länge isolerade ni er och hur strikt var isoleringen?

  • Nyfiken999
    Anonym (Snart bf) skrev 2021-12-18 15:14:37 följande:

    Jag är ovaccinerad och har bf i början på januari och isolerar mig så gott jag kan nu. Jag undviker att vistas bland folk förutom besöken hos barnmorskan som jag går på, men det känns olustigt att min barnmorska inte har munskydd och att hon inte verkar tycka att jag ska isolera mig. Hon vill boka in besök efter besök och verkar strunta i att jag är ovaccinerad och ska ha barn snart. Det känns otryggt på nåt vis, de arbetar ändå med en riskgrupp.


    Kan du inte be henne att ta på sig munskydd? Vi har munskydd på min MVC, både jag och man och barnmorska! Antar att kontrollerna är för att hålla koll på att du och bebis mår bra? För min del är det också mycket fler besök nu än innan, tror att det är så för alla. Tror att det beror på att risken för tex. havandeskapsförgiftning är större nu på slutet? Så bra att ta blodtryck och urinsticka ofta så att man upptäcker snabbt om något blir sämre?
  • Nyfiken999
    Anonym (S) skrev 2021-12-18 17:56:28 följande:

    Om er relation inte fixar lite isolering innan födseln, så borde ni inte skaffar barn. Vissa av sakerna på din lista är helt onödiga. 

    Men som andra skriver, bara ni kan bestämma hur viktigt det är att han är med. 


    Att det skulle döda relationen var tänkt att läsas som en tydlig överdrift med en blinkning, som kanske inte framgick ;). Men ja, jag är sjukt trött på att vara höggravid, verkligen! Gör allt jag kan för att muta mig själv att fortsätta ha tålamod och hålla humöret uppe. Skulle hemskt gärna unna mig tex en gravidmassage eller pedikyr och att träffa vänner - tycker det ger så mycket energi och glädje :). Tänker att det inte är ett svartvitt vad man kan och inte kan göra utan att man får väga den lilla risk man tar mot vad det ger en själv. Därav att jag är nyfiken på hur andra höggravida tänker! :)
  • Nyfiken999
    Tow2Mater skrev 2021-12-18 18:33:38 följande:

    7. tillåta mannen?  himmel!

    Gor saker i den har ordningen:

    1. Jobba.

    2. Andra "måsten" som handla, hjalpa andra i behova av hjalp och vara utomhus ibland.

    3. Andra 'lyxsaker' i en pandemi, som det mesta på din lista.


    Vad menar du med 7? Jag tror att min man lätt skulle åka iväg och spela hockey om inte jag säger nej ;)

    1. Jobb - check - kommer vara inne på kontoret med andra fullvaccinerade en gång till i stora lokaler med gott om utrymme, i övrigt jobba hemifrån sista dagarna.

    2. Måsten - check

    3. Absolut, kan ses som lyxsaker? men om alla är fullvaccinerade och friska och man håller lite avstånd så är ju risken man tar ganska liten tänker jag? Givet detta vill man kanske inte ställa in ALLT? Det tycker jag känns onödigt.. Frågan är bara var gränsen går..
  • Nyfiken999
    Tow2Mater skrev 2021-12-18 20:41:26 följande:

    Himlar med ogonen åt någon som anser sig ha befogenheter att tillåta en annan vuxen människa att gora eller inte gora vad de vill. Pratar man om tillåtelse ska det handla om minderåriga, inte sin partner. Extra pinsamt blir det när man talar om tillåtelse i samma andetag man själv pratar om att gå på gravidmassage (vad nu det är, men antar det involverar närkontakt med minst en annan människa inomhus).


    Oj vilket negativt svar. Vad tråkigt. Vi är ett team och min man och jag har en öppen dialog om vilka risker vi vågar ta relaterat till förlossningen. Där han är tydlig med att han inte vill göra något som jag inte känner mig bekväm med. Min bild är att det är en större risk med hockey givet att alla är andfådda och att det ändå blir en del närkontakt, ganska stor skillnad mot att lägga sig på en massagebänk ensam i ett rum med en massör som har munskydd, för att lindra ryggont som kommer av att jag bär på vår bebis.
Svar på tråden Hur har ni gjort med karantän/isolering inför förlossning?