Inlägg från: fjanten |Visa alla inlägg
  • fjanten

    Amningshysteri - varför kämpar vissa trots att de mår dåligt?

    Det är litegrann som med snitt vs vaginal förlossning. Det ses som sämre att föda med snitt, även fast snittförlossningarna minskar risken för att barnet ska dö eller få t.ex. en CP-skada. Man lyfter istället alla riskerna för mamman (som går från jättelåga till något mindre jättelåga), att barnet ev. har något högre risk att utveckla allergier o.s.v. Tänk om narrativet istället var att VF är ett betydligt sämre val, för barnet, för risken är ju högre att barnet dör. Vad SJÄLVISKT att föda vaginalt!!!! (Obs, vill påpeka att jag fött alla mina barn vaginalt, menar bara på skevheten i det hela och att friheten att välja borde bli högre. Inklusive mer fakta om risker och FÖRDELAR med både VF och snitt.)

    Samma sak med amning vs ersättning. Det finns fördelar med ersättning också. Barnet får lägre halter miljögifter i sig, exempelvis. Tänk om den ammande mammans barn får cancer, och grunden till det ligger i amningen. Obs igen då att jag har ammat två barn och flaskat två barn. Är bara så trött på den extremt vinklade debatten ALLTID.

  • fjanten
    BuoBä skrev 2022-01-05 16:54:06 följande:

    För dig kanske det var så. Jag ammade enbart för att det var praktiskt att alltid ha maten med. Alla som yrade om hur myyyyyyyysigt och speciellt det var att amma ville jag slå något hårt i huvudet på. Det var så skönt när barnet började äta vanlig mat och jag äntligen fick ha min kropp för mig själv igen.


    Jag ammade också två barn, har avskytt det och tyckt det varit både omständligt, jobbigt och opraktiskt (på vissa sätt, JAG måste ju vara där för att ungen ska få i sig mat). Har aldrig någon enda gång tyckt att ett amningstillfälle varit mysigt.
  • fjanten
    Jonnis skrev 2022-01-06 10:20:16 följande:

    Skrev en lite längre fråga som svar på senaste inlägget. Uppskattar din åsikt också om du vill ta dig tiden. :)


    Menar du din fråga om man fortsätter varför man mår psykiskt dåligt?

    Med första gick det inte alls, då gav jag upp direkt och pumpade ur och gav på flaska, för att sedan helt gå över till ersättning när mjölken sinade efter några månader. Gillade att pumpa, för då slapp jag känna mig bunden på samma sätt, plus att det var billigare än att köpa ersättning Så där är frågan inte aktuell.

    Inför andra barnet ville jag amma OM det gick klockrent från start. Var 0 % beredd att försöka kämpa om det inte gick plättlätt direkt. Det gick plättlätt direkt, men jag avskydde det. Varför jag fortsatte? För att hon VÄGRADE flaska. Fanns som inget val... Vissa barn får flaskpreferens, andra får bröstpreferens, vissa fixar båda. Dottern fixade bara bröst.

    Trean ville jag INTE amma alldeles oavsett, p.g.a. hur jag ogillat amningen med andra barnet. Gjorde istället som med första och pumpade ett tag och övergick sedan till ersättning.

    Fjärde barnet föddes prematurt i vecka 33+3. Hade inte planerat att amma, men inne på förlossningen när det stod klart att det skulle bli en prematur bebis så bestämde jag mig för att försöka amma. Just prematura bebisar är bl.a. extra infektionskänsliga, så det där tillfälliga immunförsvaret de kan få via mjölken är viktigare för dem än för spädbarn generellt. Var inte så svårt att få till amningen, man pumpade och sondade i början. Att pumpa var jag ju väldigt van vid. När hon blivit några veckor gammal hade hon full koll på amningstekniken så det var inte något direkt kämpande där. Däremot var det varken mysigt eller angenämnt att amma henne heller. Mest besvärligt (så jag slutade amma så tidigt det gick i och med att matätandet ökade bra snabbt). Så där var amningen 100 % för att hon var prematur, annars hade det blivit flaska. Definitivt.
  • fjanten
    Jonnis skrev 2022-01-06 10:18:37 följande:

    Okej men då ska jag förklara hela situationen och vad jag egentligen försöker förstå så kanske ni kan hjälpa mig. :)

    Jag har 3 vänner som har fått barn under sommaren/hösten, precis som jag. De 3 ammar och jag ger ersättning.

    2 av dem är det inga konstigheter för, förutom att den ena klagar på sömnen men så är det ju med en liten.

    Nummer 3 fick barn 1 månad innan mig och jag orkar knappt prata med henne längre. Hon skyller på sömnen och att hon lidit av sömnbrist väldigt länge. Hon orkar ingenting och hon är otrevlig mot allt och alla.

    Vad gäller barnet så känner hon att hon inte gör något annat än att amma och gör hon inte det så lämnar hon barnet i babysittern själv för att gå ut och röka.

    De tränar knappt nacke, leker osv och är heller nästan aldrig ute och går med barnvagnen. (Skulle tippa på Max 1 gång i veckan)

    Hon och hennes sambo har börjat bråka väldigt mycket också. För att beskriva situationen kort.

    Jag har föreslagit att hon kanske skulle testa att ge ersättning/pumpa för att kunna få lite ensamtid ibland eller att hennes sambo ska kunna hjälpa till och ge mat så hon får vila. Men hon är livrädd för flaskpreferens och vill absolut inte detta.

    Självklart blir det ju att jag jämför med min egna situation där min pojke alltid är glad och nöjd, vi har massa tid till att ut och gå, leka och aktivera honom på olika sätt. Samtidigt som jag alltid är utvilad och pigg och jag och min sambo har det hur bra som helst.

    Det känns så känsligt med amning så därför har jag heller inte vågar ifrågasätta varför det är så viktigt.

    Vad tror ni? Är detta verkligen det bästa för barnet eller handlar det om något annat?


    Fast det där beror inte alls nödvändigtvis på amningen i sig. Vissa bebisar är skitkrävande oavsett om de får flaska eller bröst. Mitt tredje barn har aldrig sovit bra. Han är 2 år nu. Trots flaska fick vi ca 3-4 timmars sömn som maximalt per dygn med honom de första 6 månaderna. Vi var som zombies båda två. Det hade varit JÄTTETUFT om han hade varit vårt första barn! Med två äldre barn hade man ju ändå vana av att ta hand om en bebis, så det upplevdes inte som lika påfrestande som det säkert upplevs som för din kompis.
Svar på tråden Amningshysteri - varför kämpar vissa trots att de mår dåligt?